Μισή ώρα στην economia με τον Νίκο Βαρσακέλη

 

Για την ακρίβεια, το υψηλό κόστος της ενέργειας αλλά και την άνοδο των τιμών βασικών αγαθών καθώς και για τους λόγους που τα προκαλούν όπως και για το πόσο θα κρατήσει αυτή η κρίση με το κόστος διαβίωσης σε όλη την Ευρώπη, συζητά ο καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ Νίκος Βαρσακέλης με τον Αντώνη Παπαγιαννίδη και τον Κώστα Μπλιάτκα στο πλαίσιο της σειράς “Μισή ώρα στην economia”.

Ο κύριος παράγοντας που οδηγεί στην αύξηση των τιμών , σύμφωνα με τον κ. Βαρσακέλη είναι το κόστος της ενέργειας σε συνδυασμό με την υποτίμηση των νομισμάτων, αν και στην Ευρώπη το ισχυρό ευρώ απέτρεψε επιδείνωση της κατάστασης.
Παράλληλα αναλύει τη σημασία του «γεωπολιτικού παιγνιδιού» της Ρωσίας με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και επισημαίνει πως η Κίνα έχει πλέον βγει στην αγορά της ενέργειας επιθετικά.

Επίσης αναφέρεται στην μείωση ή και στο τέλος των μέτρων στήριξης καθώς οι κυβερνήσεις αίρουν σταδιακά τις ενισχύσεις που δόθηκαν προς τις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Κανει ακόμα λόγο για μονόπλευρη έμφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα σε σχέση με το πολύπλοκο ενεργειακό πρόβλημα .
Για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και την ανθεκτικότητά του, λέει πως είναι «ένας σίγουρος φόρος» που αποδίδει σταθερά στο κράτος.