Οικονομική Επιθεώρηση, Δεκέμβριος 2021, τ.1013

Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας…

του Kώστα Δ. Μπλιάτκα

Μπήκε ο Δεκέμβριος με πολλά παράδοξα στη ζωή, στην οικονομία και βέβαια στην πορεία της πανδημίας.
Οι ερεβώδεις πρωτιές της Θεσσαλονίκης με τον κορονοϊό είναι πράγματι ρεκόρ. Είναι η μόνη μεγαλούπολη που λόγω έλλειψης μέσου συγκοινωνίας σταθερής τροχιάς βλέπει μέγα τμήμα του πληθυσμού της να κυκλοφορεί με τα λεωφορεία, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό από πλευράς κινδύνων. Μέγα τμήμα των ανεμβολίαστων επιμένει πάλι στην επιλογή του, ενώ επίσης σε πολλά νοσοκομεία δεν υπάρχουν πια κρεβάτια εντατικής θεραπείας κενά και οι γιατροί στις εφημερίες δίνουν άνιση μάχη για να σώσουν κόσμο, την ώρα που ευτυχώς υπάρχει αισιοδοξία για καλά πρώτα αποτελέσματα των μέτρων που εφαρμόζονται.

Η επάνοδος των φοιτητών και των φοιτητριών –που αναζωογόνησαν την οικονομία αλλά και την όψη της «νεαρούπολης»– χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από κάποιους, ενώ άλλοι (όπως ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Νικόλαος Μουσιόπουλος) έσπευσαν να επισημάνουν πως «έχει μαλλιάσει η γλώσσα τους» για την αποφυγή συνωστισμών ΚΑΙ στα αμφιθέατρα ΑΕΙ, έστω και αργοπορημένα για να ανακοπεί η εκατόμβη. Υπενθυμίζει επίσης πως άλλοι τόσοι πεθαίνουν κάθε μέρα από άλλα αίτια επειδή τα έχει παίξει το σύστημα υγείας.

Μήπως όμως ήρθε ο καιρός να πάψουμε να οργανώνουμε τη ζωή μας με βάση τον κορονοϊό;
Διάβασα στους Νew York Times τις απόψεις του Dr. Robert Wachter, προέδρου στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, πως υπάρχουν φαινομενικά αντιφατικές απαντήσεις στο ερώτημα «πότε θα τελειώσουμε με τον κορονοϊό;»
1) Ο ιός που προκαλεί την Covid-19 θα είναι πάντα μαζί μας από δω και πέρα.
2) Ο καιρός για να επανέλθουν οι ρυθμοί της ζωής μας στην κανονικότητα είναι «εδώ και τώρα».

Βασίζει την απάντησή του στο ότι:
• Όπως οι περισσότεροι ιοί, έτσι και ο κορονοϊός SARS-CoV 2 θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας με αλληλουχία περιόδων κορύφωσης και ελαχιστοποίησης των επεισοδίων. Κάτι σαν τις εποχικές επιδημίες γρίπης.
• Έχουμε άλλωστε πλέον μάθει ποιες μέθοδοι άμυνας είναι αποτελεσματικές και έχουμε τα εργαλεία (εμβόλια, καθώς και εκκολαπτόμενες μεθόδους θεραπείας) για να τον μετατρέψουμε σε έναν ελεγχόμενο ιό, ανάλογο με αυτούς της γρίπης.

Πιθανότατα ήρθε ο καιρός να σταματήσουμε να δίνουμε μεγάλη βάση στις μετρήσεις των θετικών περιπτώσεων και να βασίζουμε τις παρατηρήσεις μας σε εισαγωγές σε νοσοκομείο με σοβαρά συμπτώματα.

Ο ίδιος, αν και στα 64 χρόνια του, πιστεύει ότι μάλλον θα συνεχίσει να φοράει μάσκα σε σούπερ μάρκετ και αεροπλάνα για την υπόλοιπη ζωή του, αλλά σε άλλες δραστηριότητες, επαγγελματικές και κοινωνικές, έχει επανέλθει στην κανονικότητα αναλαμβάνοντας το ρίσκο, το οποίο θεωρεί ανάλογο με αυτό του να υποστούμε ατύχημα, το οποίο αποδεχόμαστε χωρίς σκέψη όταν μπαίνουμε σε αυτοκίνητο. Πηγαίνει πάλι σε εστιατόρια εσωτερικών χώρων, παίζει πόκερ χωρίς μάσκες με εμβολιασμένους φίλους, έχει πάρει αεροπλάνο για να επισκεφτεί συγγενείς, φιλοξένησε ένα ιατρικό συνέδριο στο κέντρο του Σαν Φρανσίσκο με μερικές εκατοντάδες μασκοφόρους και εμβολιασμένους συμμετέχοντες.

Ζωή είναι και συνεχίζεται. Κάποιοι δεν είχαν καμία αμφιβολία ότι αυτό θα συνέβαινε.

Φωτογραφία: Μιχάλης Παππούς