Ο γνωστός διεθνολόγος ,λέκτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και συγγραφέας Βενιαμίν Καρακωστάνογλου συζητά με τον Αντώνη Παπαγιαννίδη και τον Κώστα Μπλιάτκα στο πλαίσιο της διαδικτυακής σειράς “Μισή ώρα στην economia”.

Αναφέρεται στα σχέδια του Πούτιν από το 2014 και στα γεγονότα της Κριμαίας τότε, δίνοντας τη δική του εξήγηση για το ότι δεν επιβλήθηκαν σοβαρές κυρώσεις σε αντίθεση με τις χωρίς προηγούμενο σημερινές κυρώσεις μετά την επίθεση στην Ουκρανία που φέρουν πλήγματα στη Ρωσική οικονομία.

Ο ίδιος τονίζει:

«Υπάρχει προαναγγελία προσφυγής από την Ουκρανία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε σχέση με παράνομη επίθεση που δέχτηκε αυτή η χώρα από τη Ρωσία, η οποία επίθεση, σύμφωνα με την εξέλιξη του διεθνούς δικαίου, από μόνη της όταν δεν αποτελεί νόμιμη άσκηση άμυνας των κρατών , είναι διεθνές έγκλημα» .

Τούτο ισχύει , προσθέτει, «διότι ανατρέπει τους διεθνείς κανόνες και την διεθνή Ειρήνη και σταθερότητα και προκαλεί με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις , καταστροφές, ανθρώπινη δυστυχία, καταστροφή υποδομών».

Σχολιάζει την απρόσμενη απόφαση της Γερμανίας να δαπανήσει 110 δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς, την ανάγκη αμυντικής θωράκισης της Ευρώπης, την απόφαση του Πούτιν να θέσει σε ετοιμότητα τα αμυντικά πυρηνικά όπλα του, τον ρόλο που θέλει να αναλάβει μετά την Ουκρανική κρίση, ο Ταγιπ Ερντογάν και αίτημα ένταξης στην ΕΕ από τον Ζελένσκι.