Οικονομική Επιθεώρηση, Mάρτιος 2021, τ. 1004

EΛΛΑΔΑ 1821-2021 του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα

Πώς θα καταστεί η Πελοπόννησος ενεργειακός, βιομηχανικός και συγκοινωνιακός κόμβος

Οι προκλήσεις με τις οποίες έχει έρθει αντιμέτωπη η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι, σαφώς, πολυμερείς. Πιο συγκεκριμένα, στο επίκεντρο της προσοχής όλων μας, το τελευταίο έτος, βρίσκεται το μείζον θέμα της πανδημίας. Πράγματι, κύριο μέλημά μας είναι η περιφρούρηση της δημόσιας υγείας, ώστε να σταθούμε αντάξιοι των προσδοκιών τη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε. Συνδράμουμε τις δημόσιες δομές υγείας, με προμήθειες μηχανημάτων και υγειονομικού υλικού, ενώ καλύπτουμε τη μισθοδοσία του έκτακτου προσωπικού που έχει προσληφθεί στα νοσοκομεία. Παράλληλα, συνεργαζόμαστε αποτελεσματικά με τα Επιμελητήρια και με όποιες δυνάμεις διαθέτουμε στηρίζουμε τις επιχειρήσεις για να μείνουν όρθιες αυτή την ασφυκτική περίοδο.

Η περιφερειακή μας Αρχή είχε μια εξαιρετική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι γεγονός ότι το τρένο θα σφυρίξει ξανά στην Πελοπόννησο κι αυτό γιατί ο σιδηρόδρομος θα αποτελέσει ορόσημο, όχι μόνο για την τουριστική ανάπτυξη, αλλά και γι’ αυτήν των Βιομηχανικών Περιοχών. Διαθέσαμε για τον σκοπό αυτό 15.000.000 ευρώ και ευελπιστούμε, μάλιστα, εντός του 2021, στην επαναλειτουργία της γραμμής Κόρινθος-Άργος-Ναύπλιο. Παράλληλα, εκπονούνται μελέτες για τη συντήρηση της γραμμής μέχρι την Τρίπολη και τη Μεγαλόπολη.

Να επισημάνω, ακόμα, ότι μια μεγάλη πρόσκληση και προτεραιότητα για την Περιφέρειά μας είναι η επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου. Διασφαλίσαμε 20.000.000 ευρώ από το ΠΕΠ Πελοποννήσου, τα οποία θα διαθέσουμε γι’ αυτό τον σκοπό στη ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου), γιατί αυτό εξυπηρετεί το συμφέρον της Περιφέρειάς μας. Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την κοινωνική διάσταση του φυσικού αερίου, όπως του νερού και του ηλεκτρισμού, ενώ βέβαια συνδέεται με την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και βελτιώνει στο μέγιστο την ποιότητα ζωής.

Η σημαντικότερη πρόκληση για την Περιφέρειά μας είναι να σταθούμε δίπλα στην περιοχή της Μεγαλόπολης κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εποχή της απολιγνιτοποίησης. Κεντρική προτεραιότητά μας συνιστά η εξασφάλιση μιας δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης της Μεγαλόπολης, η οποία εδράζεται σε τρεις άξονες: προάσπιση της απασχόλησης, αντιστάθμιση των κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεων της μετάβασης και διασφάλιση της ενεργειακής αυτάρκειας των λιγνιτικών περιοχών και της χώρας ευρύτερα.

H Περιφέρεια Πελοποννήσου διαθέτει περιοχές και μνημεία που είναι παγκοσμίως γνωστά και αυτό ακριβώς συνιστά ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε. Σημαντικό στοιχείο για εμάς αποτελεί η εύκολη πρόσβαση σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τους χώρους πολιτισμού γενικότερα. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να αναδείξουμε τοποθεσίες ιδιαίτερης ομορφιάς της Περιφέρειάς μας και προορισμούς με ξεχωριστό φυσικό κάλλος.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η Πελοπόννησος συγκεντρώνει το 40% της συνολικής ελαιοπαραγωγής σε πανελλαδικό επίπεδο, θα ήθελα να τονίσω ότι είναι χρέος μας να αξιοποιήσουμε την ευφορία της γης μας και να ενισχύσουμε την αγροτική επιχειρηματικότητα, να προωθήσουμε καινοτόμους και φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους παραγωγής, αλλά και να παρέχουμε κίνητρα για την απασχόληση των νέων στον αγροτικό τομέα. Στόχος μας είναι ακόμα και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα να αποκτήσουν επιχειρηματική αντίληψη.

Ευελπιστούμε ότι ο πήχης θα έχει τεθεί ακόμη πιο ψηλά, για να καταστεί η Πελοπόννησος ενεργειακός, βιομηχανικός και συγκοινωνιακός κόμβος. Οραματιζόμαστε ως Περιφέρεια να έχουμε πρωτοπορήσει σε καινοτομίες και δράσεις που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη και προστατεύουν το περιβάλλον, με γνώμονα το κοινό καλό και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών μας. Μας ενδιαφέρει να διατηρήσουμε την πολιτισμική μας κληρονομιά, αλλά και να την προβάλουμε με αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Αναμφίβολα, μέριμνά μας είναι ένα καλύτερο και πιο ασφαλές συγκοινωνιακό δίκτυο για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Ωστόσο, είμαι βέβαιος ότι θα αποτελεί γεγονός η άνοδος του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Τέλος, το ενδιαφέρον μας θα επικεντρωθεί βέβαια και στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να διευκολυνθεί η καθημερινότητά τους.