Ο Νίκος Γκαργκάνας για την κρίση χρέους της Ελλάδας – και την επόμενη μέρα

Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (2002-2008), αφού ήδη ως Υποδιοικητής είχε παίξει καίριο ρόλο στην πορεία της Ελλάδας προς την Ευρωζώνη, ο Νίκος Γκαργκάνας ολοκλήρωσε την δική του κατάθεση για την κρίση χρέους και την αντιμετώπισή της. Το βιβλίο του, που ξεκινά την πορεία του με την αγγλική έκδοση (στις Εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ – economia Publishing) με τίτλο, Greece’s Sovereign Debt Crisis and Its Economic Aftermath: Analysis and Lessons, ανατέμνει τους παράγοντες που οδήγησαν στην κρίση χρέους, προσεγγίζει την απάντηση που δόθηκε από τους εταίρους της Ελλάδας και τις προσπάθειες να αποτραπεί ένα ενδεχόμενο Grexit, εξετάζει την επίπτωση που τα διαδοχικά Προγράμματα Προσαρμογής είχαν στην οικονομία και την κοινωνία (αλλά και τους λόγους που εξηγούν την εκτεταμένη ζημία που προέκυψε) και προσεγγίζει τις εναπομένουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα για την επόμενη μέρα στην προσπάθεια να χτίσει ένα θετικό δρόμο προς το μέλλον.

Το βιβλίο παρουσιάζεται την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου (στις 18.30, στην αίθουσα ΕΡΜΗΣ του ΕΒΕΑ, Ακαδημίας 7, 6ος όροφος). Σε συζήτηση γύρω από το βιβλίο θα μετάσχουν η Δρ. Μιράντα Ξαφά και ο καθηγητής Νίκος Βέττας, Γεν. Διευθυντής του ΙΟΒΕ. Την συζήτηση θα ανοίξει και θα διευθύνει ο καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης, Πρόεδρος Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας. Θα μιλήσουν επίσης ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

Στον πρόλογο του συγγραφέα, εξηγείται από τον ίδιο η λογική της απόφασής του να γράψει αυτό το βιβλίο με τον ακόλουθο τρόπο: «Ακόμη και σήμερα, πέντε χρόνια μετά την μακρά εμπειρία της κρίσης (2009-2018), και παρά την ύπαρξη πολυάριθμων έργων που έχουν ασχοληθεί με την κρίση, οι περισσότεροι στην Ελλάδα ακόμη δεν αντιλαμβάνονται πώς η κρίση αυτή εξελίχθηκε, πώς και γιατί βρεθήκαμε σ’ αυτήν την mess, ή γιατί η κρίση κατέληξε να προξενήσει τέτοια ζημιά. Επίσης, γιατί ως απάντηση στην κρίση, οι ελληνικές αρχές συναίνεσαν με τις αρχές της ΕΕ και το ΔΝΤ ώστε να τεθούν σε εφαρμογή τόσο οδυνηρά και αμφιλεγόμενα μέτρα λιτότητας».

Για να καταλήξει: «Παρεξηγήσεις σχετικά με το τι συνέβη και γιατί συνέβη συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να είναι διαδεδομένες, δηλητηριάζοντας την κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας».