Ο συνεχιζόμενος διάλογος με τις αγορές

του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Ήταν το σοκ – αναμενόμενo, πάντως επί ημέρες προετοιμαζόμενο – από το νέο lock-down, όταν πέρασε το σύνολο της Ελλάδας από πράσινο/κίτρινο/πορτοκαλί/κόκκινο σε ομοιόμορφο και όμοια «κλειστό» γκρίζο. ήταν και η τρικυμία των Αμερικανικών Προεδρικών εκλογών που αυτή την φορά τις παρακολουθήσαμε σαν να ήταν δικές μας, οπότε δεν δόθηκε όση προσοχή άξιζε στην αναβάθμιση, υπό τέτοια συγκυρία, της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την Moody’s, από Β1 σε Βa3, δηλαδή κατά μια βαθμίδα και με σταθερή προοπτική.

Βέβαια και ο υπουργός Οικονομικών, ο με ανανεωμένη εμπιστοσύνη στην Βουλή (μετά την πρόταση μομφής ΣΥΡΙΖΑ) Χρήστος Σταϊκούρας, αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσαν να καλωσορίσουν. Όμως η βουή των υπολοίπων γεγονότων δεν άφησε πολλά περιθώρια ώστε να «χωνευτεί» το γεγονός αυτό.

Σημειωτέον ότι με την αναβάθμιση αυτή, ακριβώς την στιγμή που για την Ελληνική οικονομία το νέο lock-down δημιουργεί νέα/πρόσθετη ανασφάλεια (άλλωστε… γι αυτό και ανακοινώθηκε πρόσθετο πακέτο στήριξης ύψους 3,3 δις ευρώ), η Moody’s  έρχεται στο ίδιο επίπεδο με την Standard and Poor’s (η δική της βαθμολογία είναι ΒΒ-, δηλαδή στο αντίστοιχο δικό της σκαλοπάτι) ενώ συνεχίζει να υπολείπεται της αξιολόγησης της Fitch (αυτή μας έχει ήδη στο δικό της ΒΒ). Η Moody’s, για να επεξηγήσει την θετική της κρίση «δείχνει» προς την κατεύθυνση της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, του «Ηρακλή» κοκ – ενώ δεν παραλείπει τον καλό λόγο της για την αύξηση της είσπραξης φόρων) φορολογικής συμμόρφωσης λόγω της ανεξαρτησίας της ΑΑΔΕ. Εδώ, θα μπορούσε κανείς να διερωτηθεί για την θεμελίωση της αισιοδοξίας Moody’s, καθώς η μεν φορολογική συμμόρφωση εν μέσω κορωνοϊού είναι όντως μέχρι στιγμής αξιοζήλευτη (για Ελλάδα) πλην όμως τώρα είναι που θα αρχίσουν να «χτυπάνε» οι νομοθετημένες διαδοχικές παρατάσεις εξόφλησης φορολογικών οφειλών. Ομοίως, μπορεί η οριστική (;) άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και η επαναφορά σε ρυθμό πλειστηριασμών/ρυθμίσεων υπό πίεση να δημιουργεί συνθήκες νέας «κουλτούρας πληρωμών», όμως και πάλι το νέο κύμα ΝPLs κορωνοϊού θα είναι διαφορετική υπόθεση για τις τράπεζες αν σταθεί στα 5-10 δις ευρώ, διαφορετική αν πάει στα 15-20 δις…

Βέβαια -για να χρησιμοποιήσουμε την έκφραση λαϊκής θυμοσοφίας – όταν σου χαρίζουν γάιδαρο, δύσκολα τον κοιτάς στα δόντια. Άλλωστε ήδη η υποδοχή που είχαν επιφυλάξει, τέλη Οκτωβρίου, οι αγορές στο πιο πρόσφατο ομόλογο/επανέκδοση του 15ετούς δίνοντας κουπόνι στο 1,2% (έναντι του 1,9%) τον Φεβρουάριο, δηλαδή πριν το ξεκίνημα της περιπέτειας του Covid-19, έδειξε ότι η διάθεση των αγορών – και μ’ αυτές είναι που συνομιλούν, υποτίθεται καθοδηγητικά, οι rating agencies – έναντι της Ελλάδας διαμορφώθηκε και παραμένει θετική. Η απόδοση του ως άνω 15ετους βρίσκεται ήδη στο 0,965%. Η απόδοση του benchmark 10ετούς καταγράφηκε κάτω από 0,75%, ενώ εκείνη του 5ετούς στο 0,02%. Τα βραχυχρόνια 2ετή και 3ετή ομόλογα βρέθηκαν ήδη μαζί με τα έντοκα του Ελληνικού Δημοσίου σε έδαφος αρνητικών αποδόσεων.

Η τακτική του ΟΔΔΗΧ για συνεχιζόμενο διάλογο με τις αγορές προκύπτει ως ένα από τα θετικά της περιόδου.