Οι βραβευμένοι των Lloyd’s List-Greek Shipping Awards 2023

Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε η ελληνική ναυτιλία στα 20α Lloyd’s List-Greek Shipping Awards 2023, η εκδήλωση απονομής των οποίων πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 1 Δεκεμβρίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Η ελληνική ναυτιλία καταφέρνει, παρά τις αντιξοότητες της κάθε περιόδου, να παραμένει πρωταγωνίστρια σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πλούσια εμπειρία κορυφαίων ελληνόκτητων ναυτιλιακών εταιρειών συγκεντρώθηκε, από τον Γεώργιο Τσαβλίρη και τον Παύλο Εμμανουηλίδη, στο βιβλίο «Αποτελεσματικές Στρατηγικές στη Ναυτιλία», ως η εφαρμοσμένη εκδοχή ενός πλαισίου ναυτιλιακών στρατηγικών.

Στη φετινή τελετή βράβευσης δύο από τα βραβεία είχαν ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς δίδονται κάθε 10 και 20 χρόνια:

Το βραβείο Συμφωνία της Δεκαετίας απονεμήθηκε στην Capital Product Partners L.P. (CPLP) και τον ιδρυτή της Βαγγέλη Μαρινάκη. Με την απόσχιση του κλάδου δεξαμενόπλοιων μεταφοράς αργού και προϊόντων, δημιουργήθηκε μία από τις μεγαλύτερες στο αμερικάνικο χρηματιστήριο εταιρείες δεξαμενόπλοιων, με 68 δεξαμενόπλοια μεταφοράς αργού και προϊόντων.

Το βραβείο Επίτευγμα της Εικοσαετίας απονεμήθηκε στους επικεφαλής των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών με πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, που μέσα σε 20 χρόνια, από σχεδόν μηδενική παρουσία κατάφερε να κατακτήσει παγκόσμια ηγετική θέση στη μεταφορά LNG. Τα βραβεία απονεμήθηκαν σε εταιρείες που εκπροσωπούν το 90% του ελληνόκτητου στόλου μεταφοράς LNG και συγκεκριμένα στις TEN, TMS Cardif Gas, Alpha Gas, Dynagas, GasLog, Maran Gas και στην Capital Gas.

Απονεμήθηκαν, επίσης, τα ετήσια βραβεία:

Greek Shipping Personality of the Year: Το βραβείο απονεμήθηκε στον Γιώργο Προκοπίου για την έντονη ναυτιλιακή δραστηριότητα του Ομίλου (62 παραγγελίες πλοίων, μίσθωσε FSRU στη Γερμανία) αλλά και την επένδυση στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Dry Cargo Company of the Year: Στην Diana Shipping για την σταθερή ανάπτυξη στην αγορά χύδην ξηρού φορτίου και την επέκταση στο τομέα των αιολικών πάρκων. Ο Συμεών Παληός ιδρυτής της εταιρείας παραλαμβάνοντας το βραβείο εκτίμησε ότι οι Έλληνες θα ανταποκριθούν και στην πράσινη μετάβαση και θα βγουν κερδισμένοι.

Tanker Company of the Year: Το βραβείο απονεμήθηκε στην Tsakos Energy Navigation, που γιορτάζει φέτος τα 30 χρόνια της. Το βραβείο παρέλαβε ο Νίκος Τσάκος και το μοιράστηκε με την καπετάνισσα Χριστίνα Τζουγανάτου που ήταν δίπλα του.

Passenger Line of the Year: Το βραβείο απονεμήθηκε στην εταιρεία κρουαζιέρας Celestyal Cruises, η οποία το έλαβε επάξια γιατί ξεπέρασε με επιτυχία την κρίση του κορονοϊού, ενώ έφερε και νέο πλοίο στην Ελλάδα. Το βραβείο παρέλαβε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κρις Θεοφιλίδης.

Shipbroker of the Year: Απονεμήθηκε με χορηγό την The Tsakos Group στην Cass Technava Maritime, για την ενεργή της σημαντική συμβολή στις παραγγελίες νεότευκτων από Έλληνες. Συμμετείχε σε 66 παραγγελίες πλοίων σε ένα σύνολο 260 των ελλήνων εφοπλιστών. Επίσης συμμετείχε και σε 30 συναλλαγές μεταχειρισμένων. Ο Φαίδων Τομάζος παραλαμβάνοντας το βραβείο υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας της ελληνικής ναυτικής οικογένειας που ενωμένη κερδίζει.

Shipping Financier of the Year: Το βραβείο απονεμήθηκε στην Alpha Bank η οποία διαθέτει χαρτοφυλάκιο 3,5 δισ. δολ στη ναυτιλία εκ των οποίων ένα δισ. δολ είναι οι νέες χρηματοδοτήσεις το 2023. Το βραβείο παράλαβε ο Κωνσταντίνος Σωτηρίου επικεφαλής του ναυτιλιακού τμήματος της τράπεζας.

Technical Achievement Award: Το βραβείο απονεμήθηκε στην Erma First για το νέο σύστημα Carbon Capture Storage (CCS) που δημιούργησε. Το βραβείο παρέλαβε η Ελένη Πολυχρονοπούλου.

The Safety Award: Το βραβείο κέρδισε η Black Rope η οποία κατασκευάζει σκοινιά και εστιάζει στην ασφάλεια των πλοίων κατά την διάρκεια ελλιμενισμού με ειδική επιστημονική εφαρμογή που δίνει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο. Το βραβείο παρέλαβε ο ιδρυτής της εταιρείας, Αριστείδης Δεληγιάννης.

Ship of the Year: Το βραβείο απονεμήθηκε στο δεξαμενόπλοιο «Antonis I. Angelicoussis» της Maran Tankers, το πρώτο VLCC διπλού καυσίμου στον ελληνόκτητο στόλο, το οποίο εκπέμπει 45% λιγότερους ρύπους. Το βραβείο παρέλαβε η Μαρία Αγγελικούση η οποία τόνισε υπογράμμισε ότι το πλοίο φέρει την ελληνική σημαία, όπως και η πλειοψηφία των 154 πλοίων της εταιρείας.

Piraeus International Centre Award: Το βραβείο έλαβε η εταιρεία διαχείρισης πλοίων V.Ships η οποία αύξησε το 2023 τα υπό διαχείριση πλοία κατά 15% ενώ επένδυσε και σε ένα νέο κτήριο 3.500 τ.μ. Το βραβείο παρέλαβε ο Κώστας Κόντες.

International Personality of the Year: Το βραβείο απονεμήθηκε στον Emanuele Grimaldi, διευθύνοντα σύμβουλο της Grimaldi Group., ο οποίος βραβεύεται για δεύτερη φορά. Έλαβε το βραβείο για την επιτυχημένη προεδρία στο ICS αλλά και την ανάπτυξη της εταιρείας του. Παραλαμβάνοντας το βραβείο ο Emanuele Grimaldi δεσμεύτηκε να διατηρηθεί το χαμηλό κόστος και να αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια, με νέους κανόνες, φιλικούς προς το περιβάλλον, τα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου, που φέτος η Grimaldi Group απέκτησε.

Seafarer of the Year: Το βραβείο απονεμήθηκε στον καπετάν Κυριάκο Μουζάκη, ο οποίος ξεκίνησε από την ποντοπόρο ναυτιλία και μεταπήδησε στην ακτοπλοΐα και συγκεκριμένα στο Ιόνιο Πέλαγος όπου είναι καπετάνιος στο Αδαμάντιος Κοραής της Zante Ferries. «Πάντα ήμουν υπερήφανος για το επάγγελμά μου», είπε ο καπετάν Μουζάκης.

Award for Achievement in Education or Training: Το βραβείο απονεμήθηκε στην Helmepa Academy, για την εκπαιδευτική πλατφόρμα που διαθέτει με αντικείμενο την επιμόρφωση των ναυτικών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος..

Lloyd’s List Intelligence Big Data Award: Το βραβείο απονεμήθηκε στην Procureship μια πλατφόρμα ηλεκτρονικών αγορών για τον ναυτιλιακό τομέα.

The Sustainability Award: Το βραβείο απονεμήθηκε στην Star Bulk Carriers, η οποία θεωρείται ηγέτης στη μεταφορά χύδην ξηρού φορτίου, ενώ εφαρμόζει αρχές ESG και ανανεώνει συνεχώς και επιμελώς το στόλο της. Το βραβείο παρέλαβε η Χάρις Πλακαντωνάκη.

Next Generation Shipping Award: Το βραβείο απονεμήθηκε στον Πέτρο Παναγιωτίδη της Castor Maritime. Αυτό το βραβείο αποτελεί γιορτή για τα επιτεύγματα της γενιάς μου, αλλά και υπενθύμιση της εκπληκτικής κληρονομιάς που έχουμε, είπε ο κ. Παναγιωτίδης.

Lloyd’s List / Propeller Club Lifetime Achievement Award: Το βραβείο απονεμήθηκε στον Νικόλα Γ. Μουνδρέα της NGM Energy.