27ος economia Φοιτητικός Διαγωνισμός

CASE STUDY

ΟΙ ΔΕΛΦΟΙ ΣΤΟ ΒΥΘΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

ΗΛΙΑΣ ΦΕΛΛΟΣ

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εισαγωγή

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βιώνει μια δύσκολη οικονομική κατάσταση ,η οποία δεν επηρεάζει μόνο την οικονομία της χώρας αλλά και την κοινωνία. Ωστόσο η ανεργία και ειδικά η ανεργία των νέων προδιαγραφούν άσχημες προοπτικές για το μέλλον.

Ένας τρόπος ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία είναι οι νέοι να πειραματιστούν ,να οραματιστούν και να δημιουργήσουν νέες καινοτόμες και πρωτότυπες επιχειρήσεις.

Μια πολύ καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα από την οποία δεν θα ωφεληθεί μόνο ο επιχειρηματίας αλλά και άλλοι γύρω παράγοντες τούς οποίους θα αναλύσουμε παρακάτω. Με λίγα λόγια θα βοηθήσει και θα αναβαθμίσει την τοπική αγορά καθώς μια τέτοια επιχείρηση θα έχει καταλυτική επίδραση ευρύτερα σε όλους τούς κλάδους της κοινωνίας.

Περιγραφή της ιδέας

Τα τελευταία χρόνια στον τομέα του τουρισμού έχει εμφανιστεί ένα νέο είδος αυτού, το οποίο έχει αναβαθμίσει ραγδαία τον κλάδο της τουριστικής δραστηριότητας στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα. Μιλάμε για τον καταδυτικό τουρισμό, ο οποίος αποτελεί ένα είδος εναλλακτικού τουρισμού όπου δραστηριοποιείται όπως είναι φυσικό στη θάλασσα. Σε μέρη όπως ύφαλοι, παραλίες, θαλάσσιες σπηλιές αλλά και θαλάσσια-καταδυτικά πάρκα. Τα θαλάσσια-καταδυτικά πάρκα είναι αρκετά διαδεδομένα κυρίως στο εξωτερικό και είναι γνωστά για τα πλεονεκτήματα που μπορούν να προσφέρουν οικολογικά, κοινωνικά και οικονομικά. Η Φωκίδα είναι μία περιοχή πλούσια σε ιστορία και σπάνια σε ομορφιά με κέντρα την Άμφισσα,την Ιτέα, το Γαλαξίδι και κυρίως τους Δελφούς. Εκτός όμως από αυτά η Φωκίδα περιβάλλεται σε όλο το νότιο μέρος της από τον κορινθιακό κόλπο ο οποίος είναι μοναδικός σε όλη τη Μεσόγειο Θάλασσα σε βιοποικιλότητα. Φανταστείτε λοιπόν ένα τέτοιο μέρος να περιέχει ένα θαλάσσιο-καταδυτικό πάρκο το οποίο δεν θα περιέχει μόνο το καταδυτικό κομμάτι της ψυχαγωγίας όπου ο επισκέπτης θα εξερευνήσει τον βυθό του κορινθιακού αλλά θα περιέχει και το εκπαιδευτικό κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου ,όπου ο επισκέπτης θα μαθαίνει με έναν πολύ πιο διασκεδαστικό και ξεχωριστό τρόπο την ιστορία της περιοχής. [Άμφισσας και ιδιαίτερα των Δελφών] .

Ειδικότερα, το συγκεκριμένο θαλάσσιο πάρκο θα είναι ξεχωριστό καθώς θα διαθέτει δύο βασικούς άξονες. Ο πρώτος θα αποτελείται από ένα βυθισμένο καράβι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα περιέχει ένα ναυάγιο της ελληνικής ναυτικής παράδοσης(καήκι) και ένα τσιμεντένιο μπλόκ αναπαραγωγής , στα οποία τα ψάρια θα αναπαράγονται ,αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τη θαλάσσια πανίδα . Παράλληλα, στον δεύτερο άξονα θα  βρίσκονται βυθισμένα ομοιώματα των αγαλμάτων και των μνημείων που βρίσκονται στους αρχαιολογικούς χώρους Δελφών και Άμφισσας φτιαγμένα από υλικά φιλικά προς το θαλάσσιο περιβάλλον. Η επισκεψημότητα της επιχείρησης θα στηρίζεται πρώτον μέσω της κατάδυσης οπού η επιχείρηση θα διαθέτει όλον τον επαγγελματικό και απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται καθώς επίσης και τους καταλληλότερους δύτες ώστε η εμπειρία του να είναι ασφαλή. Στην ξεχωριστή αυτή εμπειρία του ο επισκέπτης θα διαθέτει ειδικό ακουστικό με το οποίο κατά τη διάρκεια που θα βλέπει τα εκθέματα θα ακούει για τα γεωμορφολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά του κορινθιακού κόλπου καθώς επίσης και για την αρχαία ιστορία των Δελφών και Άμφισσας. Και δεύτερον, μέσω της επιφάνειας της θάλασσας όπου ο επισκέπτης με βάρκες της επιχείρησης οι οποίες θα διαθέτουν γυάλινο πάτο θα αντικρίζει το πάρκο από την επιφάνεια της θάλασσας ενώ ταυτόχρονα ξεναγός θα τον ενημερώνει επίσης με τις ίδιες πληροφορίες που προαναφέραμε. Έτσι με αυτούς τους δύο τρόπους ξενάγησης το πάρκο θα είναι προσβάσιμο για όλους τους ανθρώπους χωρίς διακρίσεις, πετυχαίνοντας με αυτόν τον τρόπο εξωστρέφεια .Αναλογιστείτε  λοιπόν ,πόσοι επισκέπτες θα δηλώσουν ενδιαφέρον για ένα τέτοιο είδος πάρκου ξεχωριστό και μοναδικό στην Ελλάδα, στο οποίο θα συνδυάζεται η ψυχαγωγία και η εξερεύνηση με την πολιτισμική και ιστορική σημασία της Δελφικής γης.

Η επιχείρηση λοιπόν επιτυγχάνει τους εξής στόχους:

 • Εναλλακτικός τουρισμός
 • Οικολογική επιχειρηματική δραστηριότητα
 • Καινοτομία
 • Ενίσχυση της τοπικής και της ευρύτερα οικονομίας
 • Διαφήμιση και διάδοση της ελληνικής ιστορίας του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής φυσικής ομορφιάς
 • Διαφήμιση και διάδοση της ομορφιάς και της ιστορίας της Δελφικής γης
 • Αύξηση των ποσοστών προέλευσης τουριστών στο δήμο Δελφών

Λίγα Λόγια για τον εναλλακτικό τουρισμό:

Είναι μια καινούρια φιλοσοφία στον τομέα του τουρισμού και περιλαμβάνει όλες τις μορφές τουρισμού, οι οποίες προσελκύουν τουρίστες με ειδικά ενδιαφέροντα. Παρουσιάζει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • 1] προστασία του φυσικού περιβάλλοντος
 • 2] αποφυγή των κλασσικών τουριστικών προσφορών
 • 3] διατήρηση του οικοσυστήματος
 • 4] αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τα πολιτιστικά μνημεία
 • 5] στήριξη αγροτικών περιοχών και τέλος
 • 6] επίλυση του προβλήματος του εποχιακού τουρισμού

Έτσι λοιπόν, με οδηγό τον εναλλακτικό τουρισμό η επιχείρηση αυτή αποκτά έναν αέρα πρωτοτυπίας, καινοτομίας και εξωστρέφειας καθώς προβάλλει όλα τα παραπάνω που αναλύσαμε.

Ένα καταδυτικό πάρκο δεν αποτελεί τίποτα άλλο, παρά μόνο ένα νέο ξεκίνημα για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα καθώς επίσης θα δώσει μια άλλη πνοή στον κοινωνικοοικονομικό  και βιοτικό τομέα της χώρας.

Όμως τι είναι συγκεκριμένα καταδυτικό πάρκο;

Τα καταδυτικά πάρκα είναι θαλάσσιες εκτάσεις στις οποίες απαγορεύεται κάθε είδος αλιείας και ανθρώπινης επέμβασης. Η έκταση συνήθως ενός καταδυτικού πάρκου είναι 2 με 3 χιλιόμετρα με βάθος μέχρι 12 μέτρα. Πλέον η συμβατότητα των καταδύσεων αναψυχής με το θαλάσσιο περιβάλλον είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη καθώς επίσης παρατηρείται το γεγονός πως με τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων αναπτύσσεται η θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα εντός λίγων ετών ,ενώ παράλληλα έχει παρατηρηθεί και τεράστια συνεισφορά στην ανάπτυξη των γύρω τοπικών κοινωνιών. Τα καταδυτικά πάρκα είναι εύκολα σε χρηματοδότηση και αστυνόμευση και παρουσιάζουν ευελιξία στο τρόπο διαχείρισής τους.

Όψη της επιχείρησης

Όπως και προαναφέραμε το θαλάσσιο πάρκο το οποίο θα στηρίζεται στον καταδυτικό τουρισμό θα περιέχει δύο άξονες.

Ο πρώτος άξονας του πάρκου θα περιέχει το μέρος στο οποίο θα βυθιστεί ένα παραδοσιακό καράβι της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας καθώς επίσης θα κατασκευαστεί και το τσιμεντένιο μπλοκ αναπαραγωγής των ψαριών.

Ναυάγιο Κυρα Λένη {καταδυτικό πάρκο Αττική}                    Μπλοκ αναπαραγωγής ψαριών {Κίτρος Πιερίας}

Στον δεύτερο και πιο σημαντικό για την επιχείρηση άξονα θα εμπεριέχονται τα ομοιώματα των μνημείων και των αγαλμάτων που υπάρχουν στους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία των Δελφών και της Άμφισσας.

Τα υλικά με τα οποία θα φτιαχτούν τα αγάλματα και τα μνημεία θα είναι οικολογικά, κυρίως απο πηλό και κεραμίδι.

Βυθισμένο άγαλμα από πηλό σε υποθαλάσσιο πάρκο στο Μεξικό έργο του γλύπτη Τζέισον ΝτεΚάιρες Τέιλορ,

Έτσι λοιπόν, όπως και στο Μεξικό ένα τυχαίο άγαλμα εκθέτεται στον βυθό και προσεγγίζει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο γιατί ένα άγαλμα τεράστιας σημασίας για την εθνική και παγκόσμια κληρονομιά σαν τον Ηνίοχο να μην αντιγραφεί από πηλό, να βυθιστεί στην Δελφική θάλασσα και να προσεγγίζει εξίσου χιλιάδες ανθρώπους όλων των ηλικιών από όλο τον κόσμο?

Ο Ηνίοχος στο αρχαιολογικό

μουσείο Δελφών

Πλεονεκτήματα της επιχείρησης

Πλεονεκτήματα προς τον ιδιώτη:

α) Χαμηλό κόστος για να ξεκινήσει η δημιουργία και η συντήρηση του πάρκου.

β) Δεν υπάρχουν ανταγωνιστές.

γ) Γρήγορη κάλυψη των οικονομικών υποχρεώσεων λόγω το ότι πληρώνεις μόνο για. να το ανοίξεις, από εκεί και πέρα μόνο το εκμεταλλεύεσαι.

δ) Γρήγορα και σίγουρα κέρδη.

ε) Σχεδόν καθόλου έξοδα.

ζ) χαμηλή χρηματοδότηση

η) εύκολη αστυνόμευση

Πλεονεκτήματα στο περιβάλλον και ταυτόχρονα στη κοινωνία:

α) Ανάπτυξη του αριθμού και της ποικιλίας των θαλάσσιων πλασμάτων.

β) Ανάπτυξη ανθρωπογενών δραστηριοτήτων που συμβαδίζουν με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

γ) Ευαισθητοποίηση των πολιτών με αποτέλεσμα την καλύτερη συμπεριφορά τους προς την θάλασσα

δ) Ενίσχυση της συνεργασίας κυρίως τοπικούς και μετά εξωτερικούς φορείς. Πανεπιστήμια ,σχολεία ,συλλόγους κ. α.

Πλεονεκτήματα στο περιβάλλον και ταυτόχρονα στη κοινωνία:

α) Ανάπτυξη του αριθμού και της ποικιλίας των θαλάσσιων πλασμάτων.

β) Ανάπτυξη ανθρωπογενών δραστηριοτήτων που συμβαδίζουν με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

γ) Ευαισθητοποίηση των πολιτών με αποτέλεσμα την καλύτερη συμπεριφορά τους προς την θάλασσα

δ) Ενίσχυση της συνεργασίας κυρίως τοπικούς και μετά εξωτερικούς φορείς. Πανεπιστήμια ,σχολεία ,συλλόγους κ. α.

Η Τοποθεσία της επιχείρησης.

Η Αψηφιά από ψηλά:

Γεωγραφικά αποτελεί ένα ιδανικό σημείο καθώς:

 • Βρίσκεται κοντά στην ακτή και σε οδικό δίκτυο
 • Βρίσκεται σε πολλη κοντινή απόσταση με τους Δελφούς και με τα λιμάνια της Ιτέας και του Γαλαξιδιού.
 • Η στάθμη του νερού είναι ρηχή
 • Εύκολη πρόσβαση των επισκεπτών μέσω της ακτής
 • Η ξενοδοχιακές μονάδες απέχουν μόλις λίγα λεπτά

Εν κατακλείδι λοιπόν, το συγκεκριμένο θαλάσσιο πάρκο θα είναι ξεχωριστό καθώς θα διαθέτει δύο βασικούς άξονες. Το μέρος στο οποίο θα υπάρχει το βυθισμένο ναυάγιο της ελληνικής ναυτικής παράδοσης(καήκι) και ένα τσιμεντένιο μπλόκ αναπαραγωγής , στα οποία τα ψάρια θα φτιάχνουν τις κατοικίες τους. Παράλληλα θα διαθέτει βυθισμένα ομοιώματα από τα αγάλματα και τα μνημεία που βρίσκονται στους αρχαιολογικούς χώρους Δελφών και Άμφισσας φτιαγμένα από υλικά φιλικά προς το θαλάσσιο περιβάλλον. Η επισκεψημότητα της επιχείρησης θα στηρίζεται μέσω του καταδυτικού τουρισμού αλλά και μέσω της επιφάνειας της θάλασσας όπου ο επισκέπτης με βάρκες του πάρκου οι οποίες θα διαθέτουν γυάλινο πάτο θα αντικρίζει το πάρκο από πάνω.  Αναλογιστείτε  λοιπόν ,πόσους τουρίστες θα προσεγγίσει ένα έργο το οποίο ουσιαστικά θα έχει τους Δελφούς κάτω από τη θάλασσα.

Μια επιχείρηση σαν αυτή προστατεύει ιδανικά την πολιτισμική κληρονομία της Ελλάδας, την βιοποικιλότητα και την ομορφιά του ελληνικού θαλάσσιου περιβάλλοντος, αναπτύσσει την τουριστική δραστηριότητα της χώρας ενισχύοντας την οικονομία της και ενισχύει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα της ελληνικής αγοράς

                                                                                                                                                                                         

                                

[Η παρούσα εργασία περιέχει πνευματικά δικαιώματα]

Βιβλιογραφία:

*ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

*Diving club.gr

*Visitgreece.gr

*patris.gr

*ilfcconsult.com

*mintour.gov.gr

*άρθρα από υπουργείο τουρισμού

*Τάσος Δροσόπουλος για καταδυτικά πάρκα