Οι επαναστάτες των Ρότσιλντ

Στην επικαιρότητα ήρθε ξανά η οικογένεια Ρότσιλντ, με τον πρόσφατο θάνατο του Τζέικομπ Ρότσιλντ, στα 87 του χρόνια. Πέραν της επιτυχημένης καριέρας του, ξεχώρισε και για τη φιλανθρωπική του δράση. Στην ελληνική κοινωνία έγινε ευρύτερα γνωστός, καθώς η μητέρα του, Μπάρμπαρα Τζούντιθ Χάτσινσον, παντρεύτηκε το 1961 τον ζωγράφο Νίκο Χατζηκυριάκο – Γκίκα. Μάλιστα οι δυο τους απέκτησαν ένα μεγάλο κτήμα στον Άγιο Στέφανο της Κέρκυρας, όπου βρισκόταν παλιό ελαιοτριβείο, το οποίο μετασκεύασαν σε θερινή κατοικία. Το σπίτι διακοσμήθηκε από τον Γκίκα με βοτσαλωτά κι άλλες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες από τα ελληνικά νησιά και φιλοξένησε επανειλημμένα τον πρίγκιπα (τότε) Κάρολο.

Οι Ρότσιλντ έγιναν γνωστοί στο διεθνές κοινό για την χρηματοδότηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Βρετανίας στους Ναπολεόντειους Πολέμους. Πατριάρχης της δυναστείας τους υπήρξε ο Μάγιερ Άμσκελ Ρότσιλντ, δικαστικός παράγοντας της Έσσης-Κάσελ στη Φρανκφούρτη, της τότε Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο οποίος κατάφερε να ιδρύσει μια διεθνή τραπεζική οικογένεια μέσω των πέντε γιων του, που ίδρυσαν επιχειρήσεις στο Λονδίνο, το Παρίσι, την Φρανκφούρτη, τη Βιέννη και τη Νάπολη. Ο ίδιος ήταν από τους πιο φημισμένους εμπόρους σπάνιων νομισμάτων.

Τζέικομπ Ρότσιλντ

Ο Τζέικομπ, απόφοιτος του Ίτον και της Οξφόρδης κατά τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, δούλεψε για κάποιο διάστημα στην οικογενειακή τράπεζα N.M. Rothschild & Sons, διευθύνοντας το τμήμα εταιρικών οικονομικών. Λίγο μετά τα 40 του αποφάσισε να την εγκαταλείψει, εξαιτίας ριζικών διαφωνιών με τα μέλη της οικογένειας για τον τρόπο διαχείρισης της οικογενειακής αυτοκρατορίας.

Σταδιακά αφοσιώθηκε στην Rothschild Investment Trust, που κατάφερε να εξελίξει σε ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά καταπιστεύματα της Βρετανίας.  Είχε ιδιαίτερη αγάπη στην τέχνη και μέσα στις δεκαετίες κατάφερε να συγκεντρώσει μια εντυπωσιακή συλλογή έργων. Διετέλεσε πρόεδρος στα διοικητικά συμβούλια της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου και του National Heritage Lottery Fund.

Μεταξύ 2003 και 2008 ήταν αναπληρωτής πρόεδρος της τηλεόρασης BSkyB, ενώ επί χρόνια συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο του επενδυτικού κεφαλαίου Blackstone. Ήταν παντρεμένος για περισσότερα από 50 χρόνια με τη Σερένα, η οποία πέθανε το 2019. Απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τον Ναθαναήλ, την Έμιλυ, τη Μπεθ και την Χάνα.

Χάνα Ρότσιλντ

Το 2013 η Χάνα υλοποίησε ένα σχέδιο που ωρίμαζε μέσα της για δεκαετίες. Πριν από 40 χρόνια, όταν ήταν 11 ετών, της είχε πει ο παππούς της ο Βίκτορ, «είσαι σαν την αδελφή μου – αγαπάς τη Τζαζ αλλά δεν μπορείς να κάτσεις να μάθεις να παίζεις». Η Χάνα γνώριζε τις δύο άλλες αδελφές του παππού της, τη Λίμπερτι και την Μίριαμ. Η Παννόνικα, όμως, ήταν ένα μυστήριο. Ο Τζέικομπ πάντα της απαντούσε «κανείς δεν μιλάει ποτέ για αυτή». Η Μίριαμ, πάλι, της είχε πει ότι «είναι η Πέγκι Γκουγκενχάιμ της τζαζ» και ότι είναι «χυδαία».

Η εντυπωσιακή, δυναμική Πανόνικα –γνωστή ως Νίκα– γεννήθηκε το 1913. Στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Νίκα φαινόταν να έχει τα πάντα: παιδιά, έναν γοητευτικό σύζυγο και μια μεγάλη κληρονομιά. Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1950 άκουσε τον Τελόνιους Μονκ να παίζει το “Round Midnight”, εγκατέλειψε τον σύζυγο της και ακολούθησε τον Τελόνιους στη Νέα Υόρκη, όπου οι φιλίες της με τους μουσικούς της τζαζ την έκαναν διάσημη. Η μεγάλη της αγάπη, όμως, ήταν ο Μονκ, τον οποίο φρόντισε μέχρι τον θάνατό του.

Η βαρόνη της Τζαζ

Καθώς μεγάλωνε η Χάνα έμαθε την ιστορία της Νίκα. Το 1984 επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Νέα Υόρκη, όπου ζούσε η Νίκα. Δεν έχασε την ευκαιρία και της πρότεινε να συναντηθούν. Εκείνη δέχθηκε και την κάλεσε στο κλαμπ που σύχναζε. Η συμβουλή που της έδωσε εκείνο το βράδυ ήταν «να θυμάσαι, ζούμε μόνο μία φορά».

Την συνάντησε ξανά δύο φορές, μέχρι τον θάνατό της το 1988, εξαιτίας επιπλοκών μετά από εγχείρηση bypass. Πλέον η Χάνα είχε μαγευτεί από την ιστορία της Νίκα. Με επίμονες προσπάθειες «ξεκλείδωσε» πληροφορίες που θεωρούνταν οικογενειακά μυστικά. Αφού έβαλε σε σειρά όσα έμαθε, δημιούργησε ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ (σήμερα θα το λέγαμε podcast) για τη Νίκα, στη συνέχεια ένα φιλμ και τελικά, στα 100 χρόνια από τη γέννηση της Νίκα, έγραψε τη βιογραφία της Η βαρόνη της Τζαζ, που κυκλοφόρησε στα ελληνικά το 2014 από τις Εκδόσεις Κέρκυρα-economia Publishing.