Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: 100 χρόνια ιστορίας (1920-2020)

Χάιδω Μπάρκουλα

Έκδοση: ΟΠΑ, Επιστ. Επιτροπή: Ι.-Σ. Πεπελάση, Ευ. Καραμανωλάκης, Νοέμβριος 2020, σελ. 328, τιμή εκδότη: 29,98 ευρώ

Η πορεία της γνωστότερης και μεγαλύτερης οικονομικής σχολής στην Ελλάδα, που ξεκίνησε τα χρόνια της ανερχόμενης βιομηχανικής επανάστασης και εν συνεχεία του βενιζελικού εκσυγχρονισμού ως Ανωτάτη Σχολή Εμπορικών Σπουδών –ως επέκταση των τεχνικών/επαγγελματικών σπουδών προς την κατεύθυνση της οικονομίας– για να κυριαρχήσει στη συνέχεια ως ΑΣΟΕΕ/Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών από τον Μεσοπόλεμο και μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ‘80.

Όταν γίνεται η αναδιάρθρωση λειτουργίας και σπουδών που φέρνει και τη μετονομασία σε ΟΠΑ/Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η ΑΣΟΕΕ έχει κυριαρχήσει στη συλλογική προσέγγιση του «οικονομικού» στην Ελλάδα με τμήματα Οικονομικών Επιστημών, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Στατιστικής/Πληροφορικής. Από τις τάξεις της προέκυψαν και στα μακροοικονομικά και στα χρηματοοικονομικά και στο μάνατζμεντ, αλλά και σε λειτουργικότερους κλάδους, όπως η λογιστική και αργότερα οι εφαρμογές πληροφορικής, γενεές ολόκληρες ανθρώπων της θεωρίας και της πράξης.

Το άνοιγμα σε νέα γνωστικά πεδία, η σταθερή διασύνδεση με το διεθνές σύστημα και την παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα, η σταδιακή ανάπτυξη ερευνητικού έργου ιστορείται στο βιβλίο αυτό με πλήθος από στοιχεία. Αλλά και με στιγμιότυπα ιστορίας, όπως της εκλογής της πρώτης γυναίκας καθηγήτριας (Έλλη Θανοπούλου-Βασιλάτου) ή την υπόθεση των Δώδεκα της ΑΣΟΕΕ το 1973 (με την αντίσταση των Π. Στεριώτη-Γ. Χαλκιόπουλου στην τότε λογική καταστολής).