Οικονομική Επιθεώρηση, Mάρτιος 2021, τ. 1004

EΛΛΑΔΑ 1821-2021 του Χρήστου Παπαδημητρίου, CEO Παπαδημητρίου

Κλειδί οι υποδομές για τη μείωση του κόστους

Αν υπάρχει ένα δίδαγμα από την περιπέτεια του κορονοϊού στο οποίο μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε, αυτό είναι ότι δεν πρέπει να έχεις ποτέ όλα σου τα αυγά σε ένα καλάθι. Ισχύει καθολικά, από τις μικρές επιχειρήσεις μέχρι ολόκληρες χώρες. Δεν υπάρχουν πλέον ασφαλείς προβλέψεις και όλα μπορούν να αλλάξουν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από όση ποτέ φανταστήκαμε.

Κατά τη γνώμη μου, το βασικό χαρακτηριστικό που θα μας επιτρέψει να υπάρξουμε και να διαπρέψουμε την επόμενη μέρα είναι η ευελιξία. Όλος μας ο σχεδιασμός, σε επίπεδο χώρας, Περιφέρειας και επιχείρησης θα πρέπει να έχει ως κεντρικό άξονα το πόσο εύκολα, γρήγορα και ανταγωνιστικά μπορεί ένα σχέδιο, μια καινοτόμος ιδέα, να γίνει πράξη, να πάρει σάρκα και οστά. Και υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των υποδομών. Πιο συγκεκριμένα, ο κόσμος μας χρειάζεται λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον και το σύγχρονο τρένο διεθνώς στηρίζει την πράσινη ανάπτυξη. Στη δική μας περίπτωση, θα μειώσει ραγδαία το κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων από και προς το λιμάνι του Πειραιά και θα αυξήσει κατακόρυφα τη ροή των τουριστών προς την Πελοπόννησο από το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας.

Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η παροχή ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Περιφέρεια με φθηνότερα και καθαρότερα καύσιμα, όπως το φυσικό αέριο, και η διευκόλυνση των επιχειρήσεων να παράγουν το ρεύμα που χρειάζονται με φωτοβολταϊκά συστήματα με net metering (σήμερα υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην έγκριση ανάλογων σχεδίων και μηδενική υποστήριξη του κόστους εγκατάστασης).

Σχετικά με την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ από τις επιχειρήσεις, υπάρχει ένα πολύ σημαντικό εμπόδιο που σταματά την απορρόφηση των κονδυλίων και αυτό είναι το ύψος του κανόνα de minimis των 200.000 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι εξαιρετικά χαμηλό και αποκλείει για 3 χρόνια από τη συμμετοχή σε οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ όσες επιχειρήσεις το έχουν συμπληρώσει.

Κλείνοντας, πιστεύω ότι η Πελοπόννησος ως τόπος έχει τα χαρακτηριστικά να προσφέρει πολύ υψηλό βιοτικό επίπεδο στους κατοίκους της. Θα ήθελα να τη δω να κινείται πιο τολμηρά προς το μέλλον ώστε να αποτελέσει σε λίγα χρόνια παράδειγμα καινοτόμου ανάπτυξης.