Οικονομική Επιθεώρηση, Mάρτιος 2021, τ. 1004

EΛΛΑΔΑ 1821-2021 του Γιώργου Μανέττα gmtmanettas@gmail.com

Πελοπόννησος: Τα ‘κλειδιά’ της ανάπτυξης

Εκεί όπου ξεκίνησε η Επανάσταση του ‘21

Λίγες περιοχές συγκεντρώνουν τα πλεονεκτήματά της κοιτίδας της Επανάστασης του ‘21 και του σύγχρονου ελληνικού κράτους: Από τη γεωστρατηγική θέση και την εύφορη γη μέχρι τις υποδομές και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, η Πελοπόννησος, που κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια, έχει τις προϋποθέσεις να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, προσφέροντας στους κατοίκους της υψηλό βιοτικό επίπεδο.

Παραδοσιακά η οικονομία ήταν δομημένη περί του αγροτικού τομέα, με σπουδαία κτηνοτροφία, καλλιέργειες σε αμπελώνες, ελαιώνες και εσπεριδοειδή. Οι εύφορες εκτάσεις και η ποιοτικές ποικιλίες συνεχίζουν να αποτελούν βασικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Η περιοχή συνεισφέρει το 40% της συνολικής ελαιοπαραγωγής σε πανελλαδικό επίπεδο, με ορισμένα από τα πιο ποιοτικά ελαιόλαδα του κόσμου, ενώ διαθέτει και τον μεγαλύτερο αμπελώνα της χώρας με ονομαστά κρασιά ΠΟΠ (καταλαμβάνει το 32% του εθνικού αμπελώνα, με περίπου 220.000 στρέμματα).

Πλάι τους, δυναμική ανάπτυξη καταγράφουν τόσο ο τουρισμός όσο και η παραγωγή ‘πράσινης’ ενέργειας: Η Πελοπόννησος είναι προορισμός με μεγάλες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης και οι τοπικές αρχές, σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες του κλάδου, επιδιώκουν να ενισχύσουν την ορατότητα της περιοχής στη διεθνή τουριστική αγορά. Σημαντικά είναι και τα περιθώρια ανάπτυξης της παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σε μια περίοδο, μάλιστα, που κλείνει τον κύκλο της η λιγνιτική παραγωγή στη Μεγαλόπολη.

Κομβικής σημασίας για την αναπτυξιακή πορεία είναι η ολοκλήρωση σημαντικών έργων υποδομών, στο ενεργειακό, στο οδικό και κυρίως στα σιδηροδρομικό δίκτυο. Πρόκειται για κοινή πεποίθηση των εκπροσώπων της περιοχής (της Περιφέρειας Πελοποννήσου αλλά και Δυτικής Ελλάδας, όπου ανήκουν οι περιφερειακές ενότητες Αχαΐας και Ηλείας), οι οποίοι μίλησαν στην Οικονομική Επιθεώρηση για τις προκλήσεις αλλά και τις κινήσεις που θα ξεκλειδώσουν τις τεράστιες δυνατότητες που διαθέτει.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας θεωρεί πως η περιοχή μπορεί να «καταστεί ενεργειακός, βιομηχανικός και συγκοινωνιακός κόμβος», υπό την προϋπόθεση ότι θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές που λείπουν αλλά και θα αξιοποιηθούν οι υφιστάμενες. Η επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου και η επανεκκίνηση του σιδηρόδρομου είναι για τον ίδιο προτεραιότητες που χρήζουν άμεσης υλοποίησης. Η σημαντικότερη πρόκληση, σύμφωνα με τον Π. Νίκα, είναι η αρωγή στη Μεγαλόπολη κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εποχή της απολιγνιτοποίησης.

«Η εξασφάλιση μιας δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης της Μεγαλόπολης», επισημαίνει, συνιστά κεντρική προτεραιότητα για την Περιφέρεια και εδράζεται σε τρεις άξονες: «προάσπιση της απασχόλησης, αντιστάθμιση των κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεων της μετάβασης και διασφάλιση της ενεργειακής αυτάρκειας των λιγνιτικών περιοχών και της χώρας ευρύτερα».

Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος έχει την ευθύνη της γεωγραφικής ενότητας της Αχαΐας και της Ηλείας. Ο Ν. Φαρμάκης θεωρεί πως το συγκεκριμένο κομμάτι της περιοχής έχει όλα τα φόντα να αποτελέσει ατμομηχανή ανάπτυξης στη χώρα τα επόμενα χρόνια. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στη συνένωση δυνάμεων και τη συνεργασία, την οποία προωθεί με το σύνολο των γειτονικών της Περιφερειών. Στο πλαίσιο αυτό, συνεργάζεται με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την ολοκλήρωση του δυτικού οδικού και σιδηροδρομικού άξονα.

Για τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνα Μαρλαφέκα, η Αχαΐα –και ειδικότερα η Πάτρα– οφείλει να αναδείξει και να ισχυροποιήσει τον μητροπολιτικό της ρόλο, προς όφελος συνολικά του δυτικού άξονα, αξιοποιώντας τη λιμάνι της περιοχής, που από την αρχαιότητα συνεισέφερε στην ανάπτυξη της περιοχής. Πρόκειται, όπως λέει, για ένα «έργο που θα κάνει την περιοχή πόλο έλξης μεγάλων βιομηχανιών και υποστηρικτικών προς αυτές, όπως logistic, μεταφορικές, κατασκευαστικές κ.λπ.».

Την ανάγκη για έναν ευρύτερο καλομελετημένο σχεδιασμό για την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της Αχαΐας επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδος Κλεομένης Μπάρλος, σημειώνοντας πως η περιοχή διαθέτει σχεδόν τα πάντα: αυτοκινητόδρομους, σιδηρόδρομο, λιμάνια, αεροδρόμια, πανεπιστήμια, νοσοκομεία υψηλού επιπέδου, βιομηχανικές και βιοτεχνικές ζώνες, αρχαιολογικούς θησαυρούς ασυναγώνιστους παγκοσμίως (Ολυμπία) και φυσικό περιβάλλον ασύλληπτα ωραίο (παραλίες, πευκοδάση, σπήλαια).

Τέλος, ο Χρήστος Παπαδημητρίου, CEO της ομώνυμης εταιρείας, θεωρεί απαραίτητο για την ανάπτυξη της ικανότητας των επιχειρήσεων αλλά και της κεντρικής διοίκησης να διαθέτει ευελιξία και να κάνει πράξη, εύκολα και γρήγορα, μια καινοτόμο ιδέα, ενώ καλεί τους ιθύνοντες να κινηθούν με πιο τολμηρά βήματα προς το μέλλον, ώστε η Πελοπόννησος να αποτελέσει σε λίγα χρόνια παράδειγμα καινοτόμου ανάπτυξης.