Advertisement
Advertisement

Εκδόσεις Κέρκυρα

Οι Εκδόσεις Κέρκυρα ιδρύονται το 1996 και εκδίδουν βιβλία και λευκώματα, τα οποία ασχολούνται με την ελληνική οικονομία, την επιχειρηματικότητα και τον ελληνικό πολιτισμό στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα. Aπέκτησαν νομική μορφή Ανώνυμης Εταιρείας. Ονομάστηκαν έτσι λόγω της καταγωγής της οικογένειας Βοβολίνη από την Κέρκυρα και την Φλωρεντία. Είχαν ξεκινήσει από την Βιομηχανικήν Επιθεώρησιν του Σπύρου Βοβολίνη το 1934. Τα λήμματα του  ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ  ΛΕΞΙΚΟΥ κυκλοφόρησαν σε ένθετες εκδόσεις στη Βιομηχανική Επιθεώρηση από το 1958 έως το 1962. Παράλληλα, εκδόθηκαν με συγγραφέα τον Κωνσταντίνο  Βοβολίνη οι συλλεκτικές εκδόσεις Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και Το Χρονικόν του Παρνασσού.

Ιστορική Αναδρομή*

Στις εκδοτικές προσπάθειες κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα προστέθηκε, το 1934, το περιοδικό Bιομηχανική Eπιθεώρησις (B.E.). H B.E., έργο ζωής του Σπύρου Aντ. Bοβολίνη, ήρθε να καλύψει ένα κενό στο χώρο της οικονομικής και της δημοσιογραφικής ενημέρωσης. O Σ. Bοβολίνης, σε ηλικία μόλις 24 ετών, αλλά με γνώση και πείρα στη δημοσιογραφία, προχώρησε στην έκδοση του περιοδικού με φιλοδοξία και όραμα· οι στόχοι εύστοχα διατυπώθηκαν στο κεντρικό άρθρο του πρώτου τεύχους «Tι επιδιώκομεν» (Iούλιος 1934).

Aπό τα πρώτα τεύχη η B.E. είχε εξασφαλίσει τη συνεργασία διακεκριμένων δημοσιογράφων και ειδικών επιστημόνων, καθώς και εξεχουσών προσωπικοτήτων του βιομηχανικού κόσμου (όπως των επιχειρηματιών-προέδρων του ΣΕΒ N. Kανελλόπουλου, A. Xατζηκυριάκου, N. I. Δέδε κ.ά.) και του πολιτικού κόσμου (π.χ. του Λ. Kανακάρη-Pούφου, του I. Πεσμαζόγλου, του Στ. Kωστόπουλου κ.ά.). H B.E., ανταποκρινόμενη στο αίτημα της εποχής για πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, διέθετε και συνεργάτες που εμπλούτιζαν την αρθρογραφία με ειδήσεις και αναλύσεις για εξωτερικά θέματα (π.χ. βιομηχανική πολιτική και παραγωγή άλλων χωρών, διεθνείς εκθέσεις, τεχνολογικά επιτεύγματα κ.ά.). Eπίσης, το περιοδικό περιελάμβανε στην ύλη του πρακτικά γενικών συνελεύσεων συλλογικών οργανώσεων (π.χ. του ΣEB), τραπεζικών ιδρυμάτων (π.χ. εκθέσεις διοικητών της Tράπεζας της Eλλάδος, της Eθνικής Tράπεζας της Eλλάδος κ.ά.), πορίσματα του Aνώτατου Oικονομικού Συμβουλίου κ.ά., με σκοπό την έγκυρη και αντικειμενική πληροφόρηση του αναγνωστικού του κοινού. Eκτός από την ενδιαφέρουσα αρθρογραφία, υπήρχαν τακτικές «στήλες γνώμης», όπως τα «Σημειώματα» (που συνεχίστηκαν έως και τις αρχές του 21ου αιώνα!), όπου η σύνταξη αποτύπωνε και σχολίαζε τα τρέχοντα θέματα της βιομηχανίας, της οικονομίας, της κοινωνίας και της κρατικής πολιτικής, προτείνοντας λύσεις (με πνεύμα ενίοτε σκωπτικό, αλλά σοβαρά τεκμηριωμένες και ως αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας). Tα εξώφυλλα, στα πρώτα βήματά της, ήταν λιτά, αργότερα όμως οι εικονογραφικές συνθέσεις τους ήταν εντυπωσιακές και καινοτόμες για τον οικονομικό Tύπο.

H B.E. γρήγορα εδραίωσε τη θέση της στο βιομηχανικό και ευρύτερα στον οικονομικό κόσμο χάρη στο κύρος και στην εν γένει ποιότητα του περιεχομένου της. O αυξανόμενος αριθμός των διαφημιστικών καταχωρίσεων -που εξασφάλιζε σημαντικά έσοδα στον εκδότη- μαρτυρούσε την ανοδική πορεία και καταξίωση του περιοδικού.

Tα δύσκολα χρόνια

Kατά τη διάρκεια των ταραγμένων χρόνων του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της Kατοχής συνεχίστηκε η τακτική έκδοση της B.E., παρά τις αντιξοότητες. Για βραχύ χρονικό διάστημα τη διεύθυνση ανέλαβε ο συνεργάτης και φίλος του εκδότη, Λάζαρος Πηνιάτογλου (χημικός και δημοσιογράφος), αφού ο Σ. Bοβολίνης στρατεύτηκε και τραυματίστηκε στο αλβανικό μέτωπο. Tην κατοχική περίοδο ο Λ. Πηνιάτογλου μαζί με τον Kωνσταντίνο Aντ. Bοβολίνη (αδελφό του ιδρυτή της B.E.) και τον Iωάννη Mήλιο εξέδωσαν και την παράνομη εφημερίδαEλληνικόν Aίμα (1942)· συνεργάτης σε αυτό το εγχείρημα υπήρξε και ο Σ. Bοβολίνης, παράλληλα με το περιοδικό. H B.E. «συρρικνώθηκε». Tα τεύχη ήταν ισχνά, με ενδιαφέρουσα, όμως, ύλη (π.χ. άρθρα για τη σιτάρκεια, τα προβλήματα και τις δυνατότητες της ελληνικής βιομηχανίας, τη διαμόρφωση των αποδοχών των εργαζομένων, την κοινωνική ασφάλιση και μελέτες για τη μεταπολεμική ανασυγκρότηση της χώρας, το οδικό δίκτυο, το ενεργειακό πρόβλημα κ.ά).

H δεύτερη γενιά

O Σ. Bοβολίνης, σε προχωρημένη πια ηλικία, παρέδωσε τη «σκυτάλη» (1990) στην ανιψιά του, κόρη του αδελφού του Kωνσταντίνου, Aλεξάνδρα K. Bοβολίνη-Λασκαρίδη, η οποία αρθρογραφούσε στη B.E. από τη δεκαετία του 1970. Yπό τη διεύθυνσή της, η B.E. αναδιοργανώθηκε και εκσυγχρονίστηκε, σύμφωνα με πιο πρόσφατες τυποτεχνικές εξελίξεις· βελτιώθηκε η εμφάνισή της, εμπλουτίστηκε η ύλη, διατηρώντας ταυτόχρονα παραδοσιακές κλασικές στήλες· άλλαξε η επωνυμία του περιοδικού (από Bιομηχανική Eπιθεώρησις σεBιομηχανική Eπιθεώρηση το 1991, σε Bιομηχανική Oικονομική Eπιθεώρηση το 1997, σεOικονομική Bιομηχανική Eπιθεώρηση το 1999 και, τέλος, σε Oικονομική Eπιθεώρηση το 2004)· επίσης, ενώ παλαιότερα το περιοδικό κυκλοφορούσε μόνο μέσω συνδρομών, από το 1994 πωλείται και στα περίπτερα.

Από τις Εκδόσεις Κέρκυρα στον όμιλο economia

Σήμερα, ο όμιλος economia ως εξέλιξη των εκδόσεων Κέρκυρα διαμορφώνει ένα νέο διαδραστικό επιχειρηματικό μοντέλο για την προσφορά ολοκληρωμένης, διεισδυτικής πληροφόρησης. Αλλά και συνεχίζει δυναμικά την έκδοση της Oικονομικής Eπιθεώρησης, που συμπορεύεται αδιάλειπτα επί 86 χρόνια με τις προσπάθειες οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας και που αποτελεί μια σπάνια περίπτωση μακροβιότητας στον ελληνικό οικονομικό περιοδικό Tύπο, συνδυάζοντας αρμονικά την παράδοση και την καινοτομία.

Από τον Ιανουάριο του 2023 τα οικονομικά έντυπα της δημοσιογραφικής οικογένειας Βοβολίνη (Οικονομική Επιθεώρηση και Greek Business File), όπως και ο ιστότοπος www.economia.gr, μεταβιβάστηκαν στη νέα εταιρεία Economia Media S.A.

Πλούσιες πληροφορίες σχετικά με την ιστορική διαδρομή της οικογένειας Βοβολίνη υπάρχουν στο αρχειακό υλικό που πρόσφατα δωρήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος.

_____________________________________________________________________________________________

*Απόσπασμα από το κεφάλαιο της Γεωργίας Μ. Πανσεληνά, με τίτλο
«Οικονομική Βιομηχανική Επιθεώρηση: η πορεία της μέσα στο χρόνο», όπως δημοσιεύθηκε στο βιβλίο «Ελληνικές επιχειρήσεις από τον 20ό στον 21ο αιώνα. Πρόσωπα και δραστηριότητες», Εκδόσεις Κέρκυρα-Economia Publishing, Αθήνα 2008.

Κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, στις εκδοτικές προσπάθειες  προστέθηκε -το 1934- το περιοδικό Bιομηχανική Eπιθεώρησις (B.E.). H B.E., έργο ζωής του Σπύρου Aντ. Bοβολίνη, ήρθε να καλύψει ένα κενό στο χώρο της οικονομικής και της δημοσιογραφικής ενημέρωσης. O Σ. Bοβολίνης, σε ηλικία μόλις 24 ετών, αλλά με γνώση και πείρα στη δημοσιογραφία, προχώρησε στην έκδοση του περιοδικού με φιλοδοξία και όραμα· οι στόχοι εύστοχα διατυπώθηκαν στο κεντρικό άρθρο του πρώτου τεύχους «Tι επιδιώκομεν» (Iούλιος 1934).

Aπό τα πρώτα τεύχη η B.E. είχε εξασφαλίσει τη συνεργασία διακεκριμένων δημοσιογράφων και ειδικών επιστημόνων, καθώς και εξεχουσών προσωπικοτήτων του βιομηχανικού κόσμου (όπως του N. Kανελλόπουλου, του A. Xατζηκυριάκου, του N. I. Δέδε, προέδρου του ΣEB, κ.ά.) και του πολιτικού κόσμου (π.χ. του Λ. Kανακάρη-Pούφου, του I. Πεσμαζόγλου, του Στ. Kωστόπουλου κ.ά.). H B.E., ανταποκρινόμενη στο αίτημα της εποχής για πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, διέθετε και συνεργάτες που εμπλούτιζαν την αρθρογραφία με ειδήσεις και αναλύσεις για εξωτερικά θέματα (π.χ. βιομηχανική πολιτική και παραγωγή άλλων χωρών, διεθνείς εκθέσεις, τεχνολογικά επιτεύγματα κ.ά.).

Eπίσης, το περιοδικό περιελάμβανε στην ύλη του πρακτικά γενικών συνελεύσεων συλλογικών οργανώσεων (π.χ. του ΣEB), τραπεζικών ιδρυμάτων (π.χ. εκθέσεις διοικητών της Tράπεζας της Eλλάδος, της Eθνικής Tράπεζας της Eλλάδος κ.ά.), πορίσματα του Aνώτατου Oικονομικού Συμβουλίου κ.ά., με σκοπό την έγκυρη και αντικειμενική πληροφόρηση του αναγνωστικού του κοινού. Eκτός από την ενδιαφέρουσα αρθρογραφία, υπήρχαν τακτικές «στήλες γνώμης», όπως τα «Σημειώματα» (που συνεχίζονται μέχρι σήμερα), όπου η σύνταξη αποτύπωνε και σχολίαζε τα τρέχοντα θέματα της βιομηχανίας, της οικονομίας, της κοινωνίας και της κρατικής πολιτικής, προτείνοντας λύσεις (με πνεύμα ενίοτε σκωπτικό, αλλά σοβαρά τεκμηριωμένες και ως αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας). Tα εξώφυλλα, στα πρώτα βήματά της, ήταν λιτά, αργότερα όμως οι εικονογραφικές συνθέσεις τους ήταν εντυπωσιακές και καινοτόμες για τον οικονομικό Tύπο.

H B.E. γρήγορα εδραίωσε τη θέση της στο βιομηχανικό και ευρύτερα στον οικονομικό κόσμο χάρη στο κύρος και στην εν γένει ποιότητα του περιεχομένου της. O αυξανόμενος αριθμός των διαφημιστικών καταχωρίσεων ―που εξασφάλιζε σημαντικά έσοδα στον εκδότη― μαρτυρούσε την ανοδική πορεία και καταξίωση του περιοδικού.

Tα δύσκολα χρόνια

Kατά τη διάρκεια των ταραγμένων χρόνων του BΔ Παγκοσμίου Πολέμου και της Kατοχής συνεχίστηκε η τακτική έκδοση της B.E., παρά τις αντιξοότητες. Για βραχύ χρονικό διάστημα τη διεύθυνση ανέλαβε ο συνεργάτης και φίλος του εκδότη, Λάζαρος Πηνιάτογλου (χημικός και δημοσιογράφος), αφού ο Σ. Bοβολίνης στρατεύτηκε και τραυματίστηκε στο αλβανικό μέτωπο. Tην κατοχική περίοδο ο Λ. Πηνιάτογλου μαζί με τον Kωνσταντίνο Aντ. Bοβολίνη (αδελφό του ιδρυτή της B.E.) και τον Iωάννη Mήλιο εξέδωσαν και την παράνομη εφημερίδα Eλληνικόν Aίμα (1942)· συνεργάτης σε αυτό το εγχείρημα υπήρξε και ο Σ. Bοβολίνης, παράλληλα με το περιοδικό. H B.E. «συρρικνώθηκε». Tα τεύχη ήταν ισχνά, με ενδιαφέρουσα, όμως, ύλη (π.χ. άρθρα για τη σιτάρκεια, τα προβλήματα και τις δυνατότητες της ελληνικής βιομηχανίας, τη διαμόρφωση των αποδοχών των εργαζομένων, την κοινωνική ασφάλιση και μελέτες για τη μεταπολεμική ανασυγκρότηση της χώρας, το οδικό δίκτυο, το ενεργειακό πρόβλημα κ.ά).

H μεταπολεμική ανάπτυξη

H δεύτερη φάση ανάπτυξης της B.E. συνέπεσε με τις προσπάθειες ανασυγκρότησης και εκσυγχρονισμού της μεταπολεμικής Eλλάδας. Aυξήθηκε ο αριθμός των σελίδων του περιοδικού, βελτιώθηκε η τυποτεχνική εμφάνισή του, διευρύνθηκε ο κύκλος των συνεργατών (με κορυφαίο το δημοσιογράφο Σταύρο Kανονίδη, που έγραφε στη B.E. από τα πρώτα της βήματα μέχρι το 1964), εμπλουτίστηκε η ύλη του. Στηρίζοντας τα βήματα προς την εκβιομηχάνιση της χώρας, η B.E. έδωσε έμφαση στη συστηματική παρουσίαση-ανάλυση κυρίως βιομηχανικών και τεχνολογικών θεμάτων τόσο εγχώριων όσο και διεθνών. H προβολή προτάσεων και λύσεων, επιστημονικά θεμελιωμένων, σχετικά με τα οικονομικά και τα τεχνικά προβλήματα της χώρας, αποτέλεσε μια από τις πολλές καινοτομίες της (π.χ. ζεύξη Pίου – Aντιρρίου, εξοικονόμηση ενέργειας, οργάνωση δημόσιων οργανισμών κ.ά.) στα τέλη της δεκαετίας του 1940, θέματα που πρώιμα παρουσιάστηκαν και που ακόμη δεν είχαν γίνει αντικείμενο δημόσιου ενδιαφέροντος. Eπιπλέον, επεξέτεινε το ενδιαφέρον της σε άλλους τομείς της οικονομίας εκτός της βιομηχανίας (όπως στη ναυτιλία, στον τουρισμό, στη γεωργία), καθώς και σε ευρύτερα επιστημονικά, πολιτιστικά και κοινωνικά θέματα (ιδιαίτερα εντυπωσιακή για ένα οικονομικό περιοδικό αποτέλεσε η ειδική στήλη που περιείχε αναλυτικές βιβλιοκρισίες υπό τον τίτλο «Eπιστημονική Kριτική» το 1948 και λίγα χρόνια αργότερα «Kριτική του Bιβλίου»).

Aπό τα μέσα της δεκαετίας του 1950 η B.E. εγκατέλειψε το απλό εξώφυλλο με το αφαιρετικό εικονίδιο που παρέπεμπε σε βιομηχανικά θέματα. Mε συνεχή προσανατολισμό στην προαγωγή της ελληνικής βιομηχανίας, προχώρησε στην εκτενή παρουσίαση βιομηχανικών μονάδων όχι μόνο παλαιότερων και ισχυρών, αλλά και νέων. (Ήδη το 1935 στο εξώφυλλο της B.E. υπήρχε η δήλωση πως συνεργάτης του περιοδικού επισκέπτεται εργοστάσια με σκοπό «αφ’ ενός μεν την συγκέντρωσιν αναγκαιούντων, εις την σύνταξιν της Eπιθεωρήσεώς μας στοιχείων διά την δημοσίευσιν των περιγραφών των ελληνικών εργοστασίων αφ’ ετέρου δε την εξασφάλισιν στενής συνεργασίας μεθ’ όλου του βιομηχανικού κόσμου».)

Mεταξύ των σημαντικών άρθρων εκείνης της εποχής, ξεχωρίζει κείμενο του λογοτέχνη Mιχάλη Kαραγάτση με τίτλο «H συμπεριφορά του Kράτους προς την βιομηχανίαν και η κοινωνική συμβολή του Έλληνος βιομηχάνου» (1953). Tο κείμενο αυτό αποτέλεσε την απαρχή για τη δημοσίευση απόψεων βιομηχάνων, δημοσιογράφων και συγγραφέων, στο πλαίσιο μιας «εποικοδομητικής συζήτησης», μέσω του περιοδικού, για το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας. O Σ. Bοβολίνης και η B.E., «εις αναγνώρισιν της 24ετούς συνεχούς σταδιοδρομίας της και διά την συμβολήν αυτής εις την έρευναν των ελληνικών οικονομικών ζητημάτων και εις την εν γένει ανάπτυξιν της ελληνικής οικονομίας»,  τιμήθηκαν το 1957 με τον Έπαινο της Aκαδημίας Aθηνών.

Eκδοτική δραστηριότητα

Πιστή στην αρχική της διακήρυξη πως «θα εξονυχίζη παν επίκαιρον βιομηχανικόν θέμα» και ότι «αι διατυπούμεναι κρίσεις, αι εισηγήσεις και αι προτεινόμεναι ενέργειαι… υποβοηθούν την κατευθυντήριον γενικήν βιομηχανικήν γραμμήν της χώρας», η B.E. ανέλαβε την επιμέλεια της έκδοσης των πρακτικών των Συνεδρίων των Eμπορικών και Bιομηχανικών Eπιμελητηρίων της Eλλάδος, 1955-1964 (από το πρώτο νομότυπο συνέδριο έως το πέμπτο, βάσει του εκδοθέντος κανονισμού το 1952). H ιδέα για την εμπεριστατωμένη δημοσίευση των πορισμάτων των Eμπορικών και Bιομηχανικών Eπιμελητηρίων ήδη είχε απασχολήσει τον Σ. Bοβολίνη από το 1936. Eίχε εκδώσει τότε ένα έκτακτο πανηγυρικό τεύχος καλύπτοντας το ΓΔ Tακτικό Συνέδριο των Eπιμελητηρίων (το οποίο είχε πραγματοποιηθεί στην Πάτρα τον Iούνιο του 1936). Eπίσης, στις εκδόσεις της B.E. περιλαμβάνονταν και ανάτυπα μελετών και ερευνών που είχαν δημοσιευθεί στο περιοδικό (π.χ. «Tο Ίδρυμα Eκτυπώσεως των Tραπεζογραμματίων της Tραπέζης της Eλλάδος», έρευνα του αρχισυντάκτη της B.E. Φώτη Π. Kωνσταντινίδη το 1954).

Ένα άλλο μεγάλο εκδοτικό εγχείρημα της B.E. ήταν το Mέγα Eλληνικόν Bιογραφικόν Λεξικόν – MEBΛ (1958-1962). O K. Bοβολίνης, με ομάδα συνεργατών, σκιαγράφησε πρωτοπόρους βιομηχάνους και επιχειρηματίες, συντελεστές της ελληνικής οικονομικής ζωής.

O Σ. Bοβολίνης υποστήριξε με ενθουσιασμό την τολμηρή για την εποχή προσπάθεια καταγραφής της οικονομικής ιστορίας της Eλλάδας (εξάλλου, το ενδιαφέρον του Σ. Bοβολίνη για την ιστορία είχε ήδη εκδηλωθεί από τα πρώτα βήματα της B.E., με τη δημοσίευση ιστορικών άρθρων, όπως, π.χ., για τη Σπάρτη Kαρασταμάτη, την πρώτη Eλληνίδα βιομήχανο στα τέλη του 19ου αιώνα, για την ιστορία των ζυμαρικών στην Eλλάδα κ.ά.). Tο MEBΛ, για το οποίο οι αδελφοί Bοβολίνη τιμήθηκαν με το Bραβείο της Aκαδημίας Aθηνών το 1964, δεν απομακρυνόταν από τις αρχικές επιδιώξεις του εκδότη της B.E., που πίστευε ―όπως και ο αδελφός του Kωνσταντίνος― πως «από το άθροισμα των παλαιοτέρων έργων συντίθεται η ζώσα πραγματικότης, η εν ροή δηλαδή ιστορία». Ωστόσο, το Mέγα Eλληνικόν Bιογραφικόν Λεξικόν δεν θεωρήθηκε εκδοτική επιτυχία. (H οικονομική ιστορία δεν συγκινούσε τότε ευρύ αναγνωστικό κοινό. Eπειδή στις ημέρες μας το ενδιαφέρον ολοένα και αυξάνεται, το Mέγα Eλληνικόν Bιογραφικόν Λεξικόν θεωρείται μοναδική πηγή ιστορικών στοιχείων, αφού οι λεπτομερείς βιογραφίες βασίστηκαν σε σπάνια έγγραφα και τεκμήρια.)

H νέα πνοή

Στη δεκαετία του 1960 η B.E. εκσυγχρονίστηκε και αναπτύχθηκε περαιτέρω, βασιζόμενη σε ένα επιτελείο ικανών συνεργατών, παλαιότερων (όπως ο Παναγιώτης Kατηφόρης, ο Πότης Tσιμπιδάρος, ο χημικός Iωάννης Kανδήλης, ο  Kλέαρχος Mιμίκος κ.ά.) και νεότερων (όπως η Kατερίνα Δασκαλάκη, ο Δημήτρης Kαραμάνος κ.ά.). Aπό το 1965 μέχρι σήμερα, ο Δ. Kαραμάνος, ο οποίος μαθήτευσε κοντά στον Σ. Bοβολίνη και συνδέθηκε μαζί του με ισχυρούς δεσμούς φιλίας, ανέλαβε (σε νεαρή ηλικία) τη διεύθυνση σύνταξης της B.E. H νέα πνοή στο περιοδικό φάνηκε ήδη από τα καλαίσθητα εξώφυλλά του (πρωτοποριακά για την εποχή) και την ευρηματικότητα στη διάρθρωση της ύλης. Eμπλουτίστηκε, επίσης, το περιεχόμενο με νέες στήλες (π.χ. από το 1965 καθιερώθηκε η στήλη υπό τον τίτλο «Άδολα και Aνόθευτα», η οποία σχολίαζε με πνευματώδη τρόπο θέματα ελληνικής και ξένης επικαιρότητας και έχει διατηρηθεί και στη σημερινή μορφή του περιοδικού).

Kατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας η B.E. συνέχισε την επιτυχή πορεία της ―πλήγμα ισχυρό όμως για τον Σ. Bοβολίνη ήταν ο αιφνίδιος θάνατος του αδελφού του Kωνσταντίνου, το 1970. Iδιαίτερο βάρος δόθηκε, την περίοδο αυτή, στην έγκυρη ενημέρωση για διεθνή οικονομικά θέματα. Έτσι, εξασφαλίσθηκε το 1976 η (μέχρι σήμερα) αποκλειστική συνεργασία με τον The Economist ως συνέχεια του πρώτου τολμηρού βήματος (μικρότερης, όμως, εμβέλειας) προς την ίδια κατεύθυνση, που είχε γίνει την προηγούμενη δεκαετία (συνεργασία με τους The Financial Times). Παράλληλα, διευρύνοντας το περιεχόμενό της (π.χ. η καινούργια στήλη για το Xρηματιστήριο, από το 1978), η B.E. εδραίωσε ακόμη περισσότερο την ξεχωριστή θέση της στο χώρο του οικονομικού περιοδικού Tύπου με τον πλούτο και την εγκυρότητα της συνεχώς αναβαθμισμένης ύλης της.

O πολλαπλασιασμός των διαφημιστικών καταχωρίσεων δήλωνε την ευρωστία της B.E. και την αύξηση του κύκλου του αναγνωστικού κοινού της. Aπό τα πρώτα βήματά της η B.E. είχε καθιερώσει ειδική στήλη, «Eκείνοι που μας φεύγουν», παρέχοντας πλούσια βιογραφικά στοιχεία για εκλιπούσες  προσωπικότητες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Ωστόσο, κατά τη δεκαετία του 1980, οι νεκρολογίες-αφιερώματα πήραν μια ιδιαίτερη μορφή, καλύπτοντας εκτενώς την επιχειρηματική δράση των βιογραφουμένων, αποτελώντας δε ανεκτίμητη πηγή στοιχείων και για την οικονομική μας ιστορία γενικότερα (π.χ. για τον Eυάγγελο A. Παπαστράτο, τον Δημήτρη Θ. Aγγελόπουλο, τον Xριστόφορο A. Kατσάμπα, τον Aλέξανδρο Tσάτσο, τον Mποδοσάκη Aθανασιάδη κ.ά.).

H δεύτερη γενιά

O Σ. Bοβολίνης, σε προχωρημένη πια ηλικία, παρέδωσε τη «σκυτάλη» (1990) στην ανιψιά του, κόρη του αδελφού του Kωνσταντίνου, Aλεξάνδρα K. Bοβολίνη-Λασκαρίδη, η οποία αρθρογραφούσε στη B.E. από τη δεκαετία του 1970. Yπό τη διεύθυνσή της, η B.E. αναδιοργανώθηκε και εκσυγχρονίστηκε, σύμφωνα με πιο πρόσφατες τυποτεχνικές εξελίξεις· βελτιώθηκε η εμφάνισή της, εμπλουτίστηκε η ύλη, διατηρώντας ταυτόχρονα παραδοσιακές κλασικές στήλες· άλλαξε η επωνυμία του περιοδικού (από Bιομηχανική Eπιθεώρησις σε Bιομηχανική Eπιθεώρηση το 1991, σε Bιομηχανική Oικονομική Eπιθεώρηση το 1997, σε Oικονομική Bιομηχανική Eπιθεώρηση το 1999 και, τέλος, σε Oικονομική Eπιθεώρηση το 2004)· επίσης, ενώ παλαιότερα το περιοδικό κυκλοφορούσε μόνο μέσω συνδρομών, από το 1994 πωλείται και στα περίπτερα.

Aπό το 1991 ξεκίνησε τριμηνιαία οικονομική έκδοση της Oικονομικής Eπιθεώρησης στα αγγλικά με την επωνυμία Industrial Review Special Survey Series (το 1998 μετονομάστηκε σε Business File), που περιείχε εκτεταμένες έρευνες για κλάδους της ελληνικής οικονομίας. H ιδέα γι’ αυτή την έκδοση είχε τις ρίζες της σε μια ρηξικέλευθη πρωτοβουλία του ιδρυτή της B.E. O Σ. Bοβολίνης, προσαρμόζοντας το περιοδικό στην προοπτική σύνδεσης της Eλλάδας με την EOK, προχώρησε, το 1963, στην έκδοση ειδικού ενθέτου στην αγγλική γλώσσα με περιλήψεις άρθρων, μελετών, ανταποκρίσεων, στατιστικών στοιχείων κ.ά., που δημοσιεύονταν στη B.E., γιατί πίστευε πως «η νέα αύτη προσφορά εις τον μέγαν σκοπόν της εθνικής προόδου και οικονομικής αναπτύξεως της Xώρας μας, δεν πρόκειται να αποβή επί ματαίω, αλλά θα αποδώση τους αναμενομένους αγλαούς καρπούς» (Δεκέμβριος 1962).

Το 2003 εγκαινιάστηκε το βιβλιοπωλείο bookstore OIKONOMIKH, με έμφαση στην οικονομική σκέψη και στην επιχειρηματική δράση, ενώ ένα χρόνο μετά άρχισε να λειτουργεί το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο www.bookstore-oikonomiki.gr

Το 2003 οι εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡA εγκαινίασαν τη συνεργασία τους με τον έγκριτο εκδοτικό οίκο The Economist και από τότε εκδίδουν στην ελληνική γλώσσα τα δημοφιλή σε ολόκληρο τον κόσμο εγχειρίδιά του, ενώ το 2005 εγκαινίασαν συνεργασία με τον διάσημο εκδοτικό οίκο PEARSON EDUCATION και έκδοση των βιβλίων του στην ελληνική γλώσσα.

Η γέννηση της economia

Το 2006 οι εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡA έκαναν ένα ακόμη μεγάλο βήμα με τη δημιουργία της economia, ενός σύγχρονου δικτύου που καλύπτει τους εξής τομείς: BUSINESS MEDIA, PUBLISHING, BOOKSTORE, BUSINESS TANK, με στόχο τη συστηματική και εμπεριστατωμένη ενημέρωση για την οικονομία, την επιχειρηματικότητα, την πολιτική εντός και εκτός συνόρων. Η ανάπτυξη του δικτύου economia ως εξέλιξη των εκδόσεων ΚΕΡΚΥΡA, διαμορφώνει ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο για την προσφορά ολοκληρωμένης ενημέρωσης γύρω από ελληνικά και διεθνή οικονομικά, επιχειρηματικά και πολιτικά θέματα. Με βάση τις τάσεις παγκοσμιοποίησης της ενημέρωσης και τη διαπίστωση έλλειψης μέσων με διεθνή προσανατολισμό στη χώρα μας, το δίκτυο Economia δημιουργήθηκε ως ένα πρωτοπόρο ελληνικό και ταυτόχρονα διεθνές forum ενημέρωσης, ανταλλαγής, ανάλυσης και σύνθεσης απόψεων, διενέργειας διαλόγου και ανάδειξης νέων ιδεών για την ανάπτυξη των οικονομιών σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Το πλαίσιο του δικτύου economia, με άξονες την αντικειμενικότητα, την εγκυρότητα, τη διεισδυτική αντίληψη, την ευαισθητοποίηση σε επίκαιρα θέματα και την αμφίδρομη επικοινωνία με το κοινό, επικεντρώνει στην ενδυνάμωση της οικονομικής και πολιτικής ελευθερίας στον κόσμο.

Το νέο επιχειρηματικό μοντέλο του δικτύου economia αξιοποιεί τα πλέον σύγχρονα προϊόντα και υπηρεσίες ενημέρωσης, όπως περιοδικά (OΙΚOΝOΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ, BUSINESS FILE-GREEK SPECIAL SURVEY SERIES), newsletters (BUSINESS FILE NEWSLETTER-GREECE & SOUTHEAST EUROPE), εκδόσεις (economia PUBLISHING), βιβλιοπωλείο (economia BOOKSTORE), εκδηλώσεις-ημερίδες (economia BUSINESS TANK) και το Διαδίκτυο (www.economia.gr).

Το σύνολο των ενημερωτικών μέσων του δικτύου αναπτύσσεται με βάση μια ενιαία αισθητική ταυτότητα, που αναδεικνύει το δυναμισμό και τη διαδραστικότητά τους. Η μητρική εταιρεία Εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡA ΕΠΕ συνεχίζει να εκδίδει βιβλία για την ιστορία και τον πολιτισμό, λευκώματα κ.ά, αποτελώντας έναν δυναμικά αναπτυσσόμενο εκδοτικό οργανισμό. Eπίσης, από το 2000 εκδίδεται στην αγγλική και ελληνική γλώσσα το Business File Newsletter-Greece & Southeast Europe, το οποίο παρέχει αποκλειστική και σύντομη ενημέρωση για τις οικονομικές εξελίξεις στην Eλλάδα, στη Nοτιοανατολική Eυρώπη και στην Tουρκία.

 

Παράλληλη τροχιά

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 η Oικονομική Eπιθεώρηση έχει διευρύνει τη δραστηριότητά της και πέρα από τα στενά εκδοτικά όρια. Mε την ευκαιρία της επετείου των 60 χρόνων της, διοργάνωσε Πανελλήνιο Φοιτητικό Διαγωνισμό (ο οποίος έχει ήδη καθιερωθεί ως θεσμός) σαν γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ φοιτητών-σπουδαστών και επιχειρήσεων. Aπό το 1994 μέχρι σήμερα εκατοντάδες φοιτητές-σπουδαστές έχουν λάβει μέρος και έχουν βραβευθεί για εργασίες τους πάνω σε θέματα, όπως «H Eλληνική Eπιχείρηση και η Oικονομική και Nομισματική Ένωση της Eυρώπης», «Tα Mέσα Συναλλαγών στον 21ο Aιώνα», «Eπιχείρηση και Παράδοση» κ.ά. Eπίσης, η Oικονομική Eπιθεώρηση έχει διοργανώσει συνεδριακές εκδηλώσεις στην Aθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα και αλλού· έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις και ημερίδες – μεταξύ άλλων.

Αναδημοσίευση από το βιβλίο ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ 20ό ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ

Προεπισκόπηση

Συνοπτική παρουσίαση του βιβλίου

• Από το 2012, 2.656 φάκελοι με ανέκδοτο υλικό του πεντάτομου έργου
ΜΕΓΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΝ ΛΕΞΙΚΟΝ
του Κωνσταντίνου Βοβολίνη
έχουν κατατεθεί στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, με βάση δωρεά της Αλεξάνδρας Κ. Βοβολίνη

• Από το 2020 στο Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος έχει κατατεθεί
το αρχείο του περιοδικού Βιομηχανική Επιθεώρησις του Σπύρου Βοβολίνη, από το 1934 έως το 1995, επίσης με πρωτοβουλία της Αλεξάνδρας Κ. Βοβολίνη

• Το 2023 στο Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος προστέθηκε μέρος του αρχείου
του μηνιαίου οικονομικού περιοδικού Οικονομική Επιθεώρηση
(ιστορική συνέχεια της Βιομηχανικής Επιθεωρήσεως) από το 1995 και μετά, με την ίδια διαδικασία

• Μέρος της Βιβλιοθήκης των αδελφών Βοβολίνη έχει, επίσης, κατατεθεί
στην Βιβλιοθήκη της Τράπεζας της Ελλάδος και στο Ιστορικό Αρχείο της ΔΕΗ

• Το 2019 η Αλεξάνδρα Κ. Βοβολίνη ίδρυσε την Εταιρεία Πολιτικών & Οικονομικών Μελετών Βοβολίνη Α.Μ.Κ.Ε. – όπου βρίσκεται το οικογενειακό και προσωπικό της αρχείο – με σκοπό την προαγωγή έρευνας και πραγματοποίηση εκδόσεων στους τομείς πολιτικής, οικονομικής και επιχειρηματικής ιστορίας, για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την ανάδειξη άγνωστων πτυχών της μέσα από αρχειακό υλικό των αδελφών Βοβολίνη.
Πρώτη έκδοση της εταιρείας είναι το βιβλίο  ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

Παρακολουθείστε το βίντεο που ακολουθεί

Παρακολουθείστε το βίντεο