Πολυτεχνείο 2020: Τα παράδοξα, το ξεφτισμένο παρελθόν, το δυστοπικό μέλλον

του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Την πορεία για την, κάθε χρόνο, προσπάθεια συμβολικής αναβίωσης όσων εξέφρασε το Πολυτεχνείο του 1973 (με ελάχιστους παρόντες από την τότε πρωτοβουλία αντιπαράθεσης με την πιο σκληρή μορφή εξουσίας, με διάφορες εκδοχές «αξιοποίησης» από αυτόκλητους επιγόνους) την είχε ούτως ή άλλως απονευρώσει για το 2020 η ίδια η πανδημία του κορωνοϊού. Πρώτο παράδοξο: πάει να την ανασηματοδοτήσει η σπασμωδική απαγορευτική επιλογή του «καθ’ άπασαν την επικράτειαν» απαγορευτικού συνάθροισης άνω των 4 ατόμων.

Τα παράδοξα, ωστόσο, δεν σταματούν εδώ. Γιατί, για παράδειγμα, το ΚΙΝΑΛ – διάδοχο σχήμα του ΠΑΣΟΚ, η νεολαία του οποίου (ΠΑΣΠ) έχει στην φύλαξή της την σημαία του Πολυτεχνείου – είναι εκείνο που επέλεξε να μην συμπορευθεί με τα κόμματα (της Αριστεράς) που ναι μεν διαφωνούν μεταξύ τους για την πορεία, αλλά προσήλθαν με κοινή θέση – ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 – εναντίον του απαγορευτικού  των συναθροίσεων. Κεντρικός/καθοδηγητικός, εν προκειμένω, ο ρόλος του ΚΚΕ, που όσοι διατηρούν ψήγματα μνήμης γνωρίζουν ότι στο Πολυτεχνείο 1973 είχε – να το πούμε ευγενικά! – ελάχιστα υποβοηθητική στάση. Συνεχίζονται δε, τα παράδοξα με το γεγονός ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ – δηλαδή το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του 25+% όσο κι αν φθίνουν και αποκαρδιώνουν τα δημοσκοπικά ευρήματα – ούτε και η νεολαία του είχαν, εδώ και χρόνια, την δυνατότητα να κινητοποιήσουν κόσμο σε πορείες. συνεπώς, ευτυχείς θα περιορίζονταν σε κατάθεση στεφάνου… Εδώ η Βαρουφακική προσπάθεια να βρεθεί προπορευόμενος προσκρούει στην οργανωτική ικανότητα (και ικανότητα περιφρούρησης) του ΚΚΕ, την στιγμή που το ΜέΡΑ25 χρειάζεται να επικαλεσθεί την ασπίδα της βουλευτικής ιδιότητας προκειμένου να πορευθεί.

Βέβαια, το πιο πικρό παράδοξο της ημέρας θα είναι άλλο: η ίδια η Αστυνομία, που σε αλλεπάλληλα «Πολυτεχνεία» απέδειξε την σταθερή αδυναμία της να συγκρατήσει τα έκτροπα – στα οποία κανένας από τους παραπάνω, αλλ’ ούτε και οι εξωκοινοβουλευτικοί πέραν ΑΝΤΑΡΣΥΑ και αριστερίστικων οργανώσεων (που το 1973 είχαν διαδραματίσει κομβικό ρόλο και φέτος βρέθηκαν να επιχειρούν συνελεύσεις για κινητοποίηση) έχουν αποτελεσματική καθοδηγητική παρουσία – βρήκε την ευκαιρία με το απαγορευτικό να μην αναμετρηθεί με το πόσο δεν μπορεί να συγκρατήσει το άλλοτε Black Βlock. τώρα τις διάσπαρτες ομάδες αντιεξουσιαστών, αναρχικών ή όπως αλλιώς αυτοπροσδιορίζονται. Υποτίθεται ότι αυτήν την φορά,θα επιχειρηθεί με ανάκληση στα πρόσω πιο έμπειρων αξιωματικών με τεχνογνωσία διαπραγμάτευσης με τους διαδηλωτές, να αποφευχθούν άγαρμπες αναφλέξεις όπως των πρόσφατων ημερών ΑΣΟΕΕ αλλά και Εξαρχείων.

Η ίδια όμως η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, ΠΡΩΤΑ να διαλαλήσει την απαγόρευση δια του Υπουργού ΠροΠο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. ΥΣΤΕΡΑ να αναγγείλει απόπειρα συνεννόησης με τα κόμματα, οργανώσεις και φορείς. ΑΡΓΟΤΕΡΑ να νομοθετήσει το απόλυτο απαγορευτικό δι’ αποφάσεως του Αρχηγού Αστυνομίας (παρ’ όλιγον να γράψουμε: Χωροφυλακής). και ΕΝΤΕΛΕΙ να κάνει την έκκληση/πρόσκληση Μητσοτάκη, με επιστράτευση και της Προέδρου της Δημοκρατίας άλλωστε, για από κοινού κατάθεση φόρου τιμής της πολιτικής ηγεσίας στο Πολυτεχνείο (ενδιαφέρον θα ήταν αν ο Πρωθυπουργός συνοδευόταν από τους υψηλά ισταμένους του κόμματος «του», που και τα θύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου 1973 αρνήθηκαν και την όλη ιστορική στιγμή σαρκάζουν/ξορκίζουν δημόσια), αυτή η προσχηματικότητα και η προσπάθεια να δημιουργηθεί «μέτωπο ευταξίας», αυτή κυρίως δυσλειτουργεί. Μια επέτειος που είχε ξεφτίσει τείνει να λάβει νέο νόημα. Και, όπως το μέλλον προκύπτει όλο και πιο δυστοπικό, το γεγονός αυτό κινδυνεύει να κοστίσει.

Δυστοπικό: με υπερηφάνεια σχεδόν, αναγγέλθηκε ότι 6.000 αστυνομικοί ποικίλων ακρωνυμίων – ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, ΜΑΤ… – θα «περιφρουρήσουν», με καμιά ντουζίνα drones, με ελικόπτερα να στήνουν μαζί με τις κάμερες κυκλοφορίας αλλά και νυκτός δίκτυο real-time παρακολούθησης, με Αίαντες/κανόνια νερού και νέας εσοδείας δακρυγόνα/χημικά… Περίπου δεν θα χρειαζόταν το απαγορευτικό κυκλοφορίας: με τέτοιες δυνάμεις, δεν θα υπάρχει καν χώρος για διαδηλωτές να περπατήσουν.

Α, ναι, και το άρθρο 11Σ αναθεωρήθηκε, οριστικά πλέον, ώστε να περιλάβει – την μια δια της διατυπώσεως της Αστυνομικής Διαταγής, την άλλη δια της ερμηνείας της πλειοψηφίας των συνταγματολόγων, την υγεία – στον «σοβαρό κίνδυνο για την δημόσια τάξη» καθ’ άπασαν την επικράτειαν. Αφού όμως, έστω και με την προεδρική διαδικασία, το ΣτΕ το δέχθηκε, η συζήτηση αυτή έχει κλείσει.