Η ιστορία της βιομηχανίας μπισκότων και ειδών διατροφής Ε. Ι. Παπαδόπουλος

Εκδ. Peak Design, Κείμενα: Κώστας Κωστής

Αθήνα 2021, σελίδες 296

Η ήδη 100 ετών εταιρεία μπισκότων και ειδών διατροφής Ε. Ι. Παπαδόπουλος –γιόρτασε την επέτειο με έκθεση στο Μπενάκειο της Πειραιώς (την οποία συνοδεύει αυτό το λεύκωμα εξιστόρησης)– ξεκινά την πορεία της το 1922, τότε που ο Ευ. Παπαδόπουλος και τα αδέλφια του έφθασαν από το Καντίκιοϊ της Πόλης στον Πειραιά και εν συνεχεία στην Αθήνα. Ξεκινώντας μία από τις πιο δυναμικές και ανθεκτικές ελληνικές επιχειρήσεις ειδών διατροφής.

Ο οικογενειακός θρύλος θέλει όσους κατέβηκαν στον Πειραιά καθοδόν προς την Μασσαλία/τελικό προορισμό να σταματούν σε καφενείο παραγγέλλοντας καφέ με μπισκότα: εκεί, διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι η ίδια η έννοια του μπισκότου ήταν περίπου άγνωστη στα ελληνικά πράγματα. Όθεν επιχειρηματική ευκαιρία!

Το λεύκωμα αυτό παρακολουθεί την επιχειρηματική πορεία και εξέλιξη που, μέσα από φάσεις ανάπτυξης, αναζήτησης και κρίσης, από τα Πτι-Μπερ και τις Μιράντες στα Caprice, τα κρακεράκια και τις φρυγανιές, έφεραν την μπισκοτοποιία Παπαδοπούλου σε κάθε ελληνικό σπίτι. Καθιστώντας την επιχείρηση αυτή, μετά από κύματα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού, μία από τις πιο σημαντικές βιομηχανικές μονάδες στον κλάδο των τροφίμων στην Ελλάδα.