ΣΕΒ: “Ο σφυγμός του επιχειρείν”

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι περισσότερες από τις απαισιόδοξες, για πρώτη φορά μετά το τέλος της ‘περιπέτειας’ των Μνημονίων. Ο ΣΕΒ παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν», όπως κάνει κάθε χρόνο από το 2017. ‘Καλή’ είναι η εκτίμηση για την πορεία της οικονομίας του 27,6%, ‘κακή’ του 23,3% και ‘ουδέτερη’ του 49,2%. Τη δε πορεία των επιχειρήσεων τους, περισσότεροι από τους μισούς (53,2%) τη θεωρούν ‘καλή’ (μόλις 8,9% κακή) και μόλις το 9,2% φοβούνται ότι θα επιδεινωθεί (37% πιστεύει ότι θα βελτιωθεί). Το 52,1% ελπίζει ότι θα αυξηθεί ο τζίρος της επιχείρησης εξαιτίας «αύξησης της ζήτησης για τον κλάδο τους» και το 33,3% χάρη στις «νέες στρατηγικές συνεργασίες που απέκτησε». Σε χαμηλά επίπεδα κινούνται οι απαντήσεις που έχουν να κάνουν με την απόδοση επενδύσεων (σε έρευνα και καινοτομία 13,4%, σε εγκαταστάσεις και μηχανές 11,2%) ή αύξηση εξαγωγών (9,7%), ενώ με διαφορά τελευταία έρχεται η απόδοση σε επενδύσεις ψηφιακής ή πράσινης μετάβασης (5,3%), δηλαδή, στο αντικείμενο των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Εκείνο που ζητάει, πάντως, ο επιχειρηματικός κόσμος, είναι να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, ώστε να μπει τέλος στις στρεβλώσεις του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Δύο στους τρεις προτάσσουν την ενίσχυση της διαφάνειας και αντιμετώπιση της διαφθοράς, καθώς και τη μείωση των φορολογικών βαρών. Περισσότεροι από τους μισούς ανέφεραν την ανάγκη εκσυγχρονισμού της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, αποτελεσματικής λειτουργίας των θεσμών και μείωσης των φορολογικών βαρών στην εργασία. Το παράδοξο είναι ότι κι εδώ τελευταία απάντηση είναι εκείνη που ζητά από την πολιτεία δράσεις για να βελτιωθούν οι επιδόσεις της χώρας στην έρευνα και καινοτομία (28,1%).

Κι όμως το 69% πιστεύει ότι η βασική αλλαγή που έρχεται στο εργασιακό περιβάλλον είναι η καθημερινή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Ήδη τη χρησιμοποιούν περίπου 12 στους εκατό, εκ των οποίων με ενθουσιασμό λίγο περισσότεροι από τους μισούς (57,2% – δηλαδή περίπου ένας στους δεκαπέντε από το σύνολο). Κι όμως το 66,3% πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί το μέλλον των επιχειρήσεων και το 74,7% δηλώνει ότι θα ενθαρρύνει τους υπαλλήλους να τη χρησιμοποιούν.

Η σχέση των ελληνικών επιχειρήσεων με την καινοτομία ήταν πάντα ‘ιδιαίτερη’. Η χώρα δεν υπήρξε ποτέ στην πρωτοπορία των τεχνολογικών εξελίξεων αλλά διέθετε καινοτόμους επιχειρηματίες, με εξωστρέφεια και διάθεση μεταφοράς νέων πρακτικών. Τη μεταπολεμική ιστορία της τεχνολογικής καινοτομίας στην Ελλάδα μελετά το βιβλίο του Λευτέρη Αναστασάκη «Καινοτομία & Βιομηχανικός μετασχηματισμός στην Ελλάδα 1950-1973», που κυκλοφορεί στη δεύτερη, εμπλουτισμένη έκδοση. Όπως αναφέρει και στον υπότιτλο, επιδιώκει να καταρρίψει διαδεδομένους μύθους και αφανείς αλήθειες, μέσα από την ενδελεχή έρευνα πρωτογενούς υλικού. Πέραν των συνολικών στατιστικών, ο συγγραφέας εστιάζει σε επτά εμβληματικές επιχειρήσεις της περιόδου 1950-1973 και παράλληλα παραθέτει στοιχεία για τη συνεισφορά στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου και στη βελτίωση της εκπαίδευσης.