“Προχωράς συχνά κόντρα στο ρεύμα – είναι το τίμημα για ένα πολύ μεγαλύτερο όφελος”
«Υπάρχουν δύο λέξεις κλειδιά: το σχέδιο και η συγκυρία. Δεν προχωράς χωρίς σχέδιο – χωρίς στόχο και πρόγραμμα υλοποίησης. Προχωράς με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, αλλά συχνά κόντρα στο ρεύμα. Είναι το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί, για να είναι το όφελος που θα προκύψει πολύ μεγαλύτερο». Αυτά δήλωσε χθες ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στην προς τιμήν του εκδήλωση που διοργάνωσαν το «ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη», το «Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ» και το περιοδικό «Μεταρρύθμιση» με την υποστήριξη του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, στο «Κέντρο Πολιτισμού (Ελληνικός Κόσμος)»
Το «παρών» έδωσαν η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, υπουργοί, βουλευτές και άλλα πολιτικά στελέχη, προσωπικότητες της οικονομικής και ακαδημαϊκής κοινότητας. Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ήταν απών στο εξωτερικό και έστειλε χαιρετισμό. Προβλήθηκαν, επίσης, χαιρετισμοί του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, του Ζακ Ντελόρ, του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του Ρομάνο Πρόντι, καθώς και βίντεο με τη ζωή και το έργο του πρώην πρωθυπουργού.
Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία της η Άννα Διαμαντοπούλου και ακολούθησε συζήτηση με ομιλητές τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, τον καθηγητής Γιάννη Βούλγαρη και τον πρέσβη επί τιμή Αριστείδη Αγαθοκλή, υπό τον συντονισμό του Παύλου Τσίμα.
Ο χαιρετισμός
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο τέλος της εκδήλωσης, ο Κώστας Σημίτης ανέφερε:
«Ευχαριστώ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Άννα Διαμαντοπούλου, τους άλλους ομιλητές και όλους εσάς που ήρθατε απόψε εδώ. Προσπάθησα και προσπαθώ με το ΠΑΣΟΚ να συμβάλω στην εξέλιξη της κοινωνίας όχι μόνο υποστηρίζοντας την ελεύθερη διατύπωση των απόψεων αλλά συνεισφέροντας και στη δημιουργική συμβολή τους. Ελπίζοντας να διαμορφωθεί έτσι μια δικαιότερη κοινωνία, ικανή να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της σύγχρονης εποχής.
Δεν ήταν πάντα εύκολο, γιατί στις αλλαγές υπάρχουν αντιστάσεις. Είναι βαθιά πεποίθησή μου, όμως, πως με προσπάθεια λύνονται προβλήματα. Υπάρχουν δύο λέξεις κλειδιά: το σχέδιο και η συγκυρία. Δεν προχωράς χωρίς σχέδιο – χωρίς στόχο και πρόγραμμα υλοποίησης. Προχωράς με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, αλλά συχνά κόντρα στο ρεύμα. Είναι το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί, για να είναι το όφελος που θα προκύψει πολύ μεγαλύτερο. Γι’ αυτό και πιστεύω, παρά τα εμπόδια, δεν πρέπει να διστάζουμε. Να έχουμε το θάρρος της γνώμης μας, το θάρρος να συνεισφέρουμε χωρίς δισταγμούς σε μια δημιουργική πρόοδο. Σας ευχαριστώ όλους. Η παρουσία σας απόψε ήταν μία ενθάρρυνση για να προσπαθούμε το καλύτερο. Καλό βράδυ».
Βιομηχανική Επιθεώρηση
Ο πρώην πρωθυπουργός παρακολουθούσε επί δεκαετίες την πορεία της Βιομηχανικής Επιθεώρησης και υπήρξε φίλος των εκδόσεων Κέρκυρα. Πρόσφατα, στα 85 χρόνια κυκλοφορίας του περιοδικού, ο Κώστας Σημίτης έγραψε:
“Στα εφηβικά μου χρόνια, στο οικογενειακό μας σπίτι, ξεφύλλισα για πρώτη φορά τη «Βιομηχανική Επιθεώρηση», καθώς ο πατέρας μου ήταν τακτικός της αναγνώστης. Περίεργος και φιλαναγνώστης εγώ, θυμάμαι ότι απορροφήθηκα από ένα άρθρο που αξιολογούσε την αξιοποίηση της αμερικανικής βοήθειας. Ήταν η εποχή εκβιομηχάνισης της Ελλάδας – εκείνη την περίοδο ιδρύθηκαν οι εμβληματικές βιομηχανίες του «Ηρακλή», ΒΙΑΜΥΛ, «Πειραική-Πατραική», ΕΤΜΑ, Πιλ-Πουλ, ΕΛΑΙΣ κ.α. – στη συνέχεια εν πολλοίς του σχεδίου Μάρσαλ και στο άρθρο αντανακλάστηκαν οι προβληματισμοί της εποχής.
Στα μετέπειτα χρόνια εξακολούθησα να διαβάζω τη «Βιομηχανική Επιθεώρηση», που καταρχάς απευθυνόταν στην αστική-μεγαλοαστική ελίτ της ελληνικής κοινωνίας. Όμως μου άρεσε η ύλη του περιοδικού, διότι ενημερωνόμουν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας – ένα θέμα που ανέκαθεν μου κινούσε το ενδιαφέρον. Επίσης διότι πάντα είχε ανταποκρίσεις απ΄την Αγγλία – κάποτε είχε κι ένα πολυσέλιδο αγγλόφωνο ένθετο. Ακόμη διότι προσέφερε κριτική βιβλίων. Και τέλος, διότι είχε μια στήλη απ΄όπου μάθαινα διάφορα περίεργα νέα για τις τεχνολογικές προόδους – όπως την αξιοποίηση της τηλεόρασης στον τομέα της υγείας και δη στις εγχειρήσεις! Επ΄αυτού θυμάμαι ιδιαίτερα ένα σλόγκαν (μάλλον προερχόταν από διαφήμιση): «όπου φθάνει ο ηλεκτρισμός, έρχεται ο πολιτισμός»!
Η υπόθεση της βιομηχανικής ανασυγκρότησης της Ελλάδας εξάλλου, υπήρξε μεγάλη ιστορία στη μεταπολεμική περίοδο της χώρας, καθώς ανταποκρινόταν στις ανάγκες: ζήτησης βιομηχανικών προϊόντων χαμηλότερου κόστους από τα εισαγόμενα, κατάρτισης ενός εξειδικευμένου εργατικού προσωπικού και καταπολέμησης της ανεργίας. Η «Βιομηχανική Επιθεώρηση» επομένως «κούμπωσε» στη συγκυρία των εθνικών προτεραιοτήτων, ενώ χάρη στον λόγιο και εξωστρεφή χαρακτήρα της κρατούσε την επαφή και με τις διεθνείς εξελίξεις.
Στο πέρασμα των χρόνων, η «Βιομηχανική» ακολουθώντας τον ρου των εξελίξεων έγινε «Οικονομική Επιθεώρηση». Πρωτοπόρο περιοδικό στην εποχή του είχε εγκαινιάσει τη συνεργασία με τους «Financial Times» – σήμερα έχει τη συνεργασία με το «Economist». Στην ύλη του αποτυπώνονται όλες οι εκφράσεις του ελληνικού «επιχειρείν» (από τη ναυτιλία ως την έρευνα), αλλά και τα παγκόσμια ζητήματα (όπως είναι η κλιματική αλλαγή και η 4η βιομηχανική επανάσταση) που πρέπει να αλλάξουν την οπτική μας, τη νοοτροπία μας, επομένως και την επιχειρηματική μας παρέμβαση.
Σήμερα αισθάνομαι ότι μεγαλώσαμε μαζί! Αυτονόητη ευχή μου είναι να συνεχίσει την πορεία της στο χρόνο, κρατώντας πάντα τον νεανικό της ενθουσιασμό, την πολυφωνία της και την εξωστρέφειά της”.