Με τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών παρουσιάζει την έκθεση “Στο όνομα της ανθρωπιάς”, που αναδεικνύει την αρωγή που προσέφεραν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα τη δεκαετία που ακολούθησε τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η έκθεση είναι ανοικτή στο κοινό μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, από Τετάρτη έως Κυριακή.

Φιλοδοξία της έκθεσης είναι να φέρει στο φως προσπάθειες πολιτικών, ηγετών φιλανθρωπικών οργανώσεων, εκπαιδευτικών αλλά και αφοσιωμένων εθελοντών, μέσα από ένα πλούσιο φάσμα πηγών, όπως αλληλογραφία, επίσημα έγγραφα, σπάνιες εκδόσεις, φωτογραφίες, αφίσες, ταινίες μικρού μήκους και αντικείμενα. Οι θησαυροί αυτοί, που προέρχονται από τις συλλογές της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα αλλά και από διάφορα ιδρύματα, παρουσιάζονται για πρώτη φορά, υφαίνοντας μια συναρπαστική αφήγηση με ιδιαίτερη σημασία.

Η κατασκευή του φράγματος του Μαραθώνα και η αποξήρανση της κοιλάδας του Στρυμόνα και της Δράμας που ανατέθηκαν σε αμερικανικές επιχειρήσεις αποτέλεσαν έργα-ορόσημα που μεταμόρφωσαν τις υποδομές στην Ελλάδα. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτά έπαιξε ο μηχανικός Θεολόγος Γενηδουνιάς, οι προσωπικές σημειώσεις του οποίου παρουσιάζονται στην έκθεση, ως μέρος του Αρχείου Κωνσταντίνου Βοβολίνη, που η κληρονόμος του και επικεφαλής των Εκδόσεων Κέρκυρα – economia Publishing, Αλεξάνδρα Βοβολίνη, δώρισε στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη που ανήκει στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών.