Ο ΣΕΒ τίμησε τον Θέοδωρο Παπαλεξόπουλο

Η προσφορά του Θεοδώρου Παπαλεξόπουλου τιμήθηκε σε ειδική συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου, την Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2023. Παρουσία και μελών της οικογένειας, μίλησαν στην εκδήλωση οι πρώην πρόεδροι του ΣΕΒ  Στέλιος Αργυρός, Ιάσων Στράτος, Χάρης Κυριαζής, ο επίτιμος πρόεδρος του ΙΟΒΕ Ραφαήλ Μωυσής, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, η Προέδρος του CSR Hellas Μαρία Αλεξίου και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ενώ παρουσιάστηκε η προσωπογραφία του Θεοδώρου Παπαλεξόπουλου.

Ο Γιάννης Στουρνάρας έκανε λόγο για «εμβληματική προσωπικότητα» που στα αγγλικά περιέγραψε ως «the acceptable face of capitalism». «Άνθρωπος με ευρύτατη μόρφωση, αξίες και όραμα, τόσο για την πατρίδα του όσο και για την επιχείρηση, τον Τιτάνα,  που διηύθυνε (…) Έλεγε ότι η κρίση δημιουργήθηκε επειδή επί δεκαετίες δαπανούσαμε πολύ περισσότερα από όσα παρήγαμε, με το κράτος, και όχι μόνον, να πρωτοστατεί σε αυτή την ανισορροπία. Προσφιλής θεωρία του επίσης ήταν ότι η ελληνική κοινωνία εθίστηκε στην ιδέα ότι έχει δικαιώματα αλλά όχι υποχρεώσεις (…) Πίστευε ότι η Ελλάδα πρέπει να διαθέτει ανεξάρτητους θεσμούς ιδιωτικής πρωτοβουλίας και κοινωνίας των πολιτών, καθώς και ότι το σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας πρέπει να τους συμπεριλαμβάνει όλους και να μην περιορίζεται στο στενό πλαίσιο μιας οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ελίτ» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Με τα λόγια του ίδιου του Παπαλεξόπουλου «αυτό που δεν πρέπει να συμβαίνει ποτέ είναι να σηκώνουμε τα χέρια και να λέμε: Μα εγώ τι μπορώ να κάνω για τη χώρα; Αυτό αποκλείεται! Οφείλουμε όλοι, όπου μπορούμε, να δίνουμε το παράδειγμα της προσπάθειας. Κυρίως να μην επιζητούμε εγγυήσεις επιτυχίας για την ανάληψη πρωτοβουλίας. Ο αγρότης, όταν οργώνει το χωράφι του και σπέρνει, έχει καμιά εγγύηση ότι ο σπόρος θα καρποφορήσει; Ε, λοιπόν, έχουμε όλοι χρέος σποράς σε αυτόν τον τόπο»!

Ο Γιάννης Στουρνάρας στάθηκε στη συμβολή Παπαλεξόπουλου στη δημιουργία του ΙΟΒΕ: «Κατά το Θεόδωρο Παπαλεξόπουλο, ήταν επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί ένα κέντρο επιστημονικής σκέψης και αξιόπιστης πληροφόρησης, το οποίο να μελετήσει και να εξηγήσει τις μεγάλες προκλήσεις και τα οφέλη για τη χώρα στις ιθύνουσες τάξεις και τα μέσα ενημέρωσης από το μεγάλο στοίχημα της εποχής, που ήταν η ένταξη στην Ευρωπαϊκή  Κοινότητα. Μαζί λοιπόν με τον Δημήτρη Μαρινόπουλο, δημιούργησαν τότε την πρώτη δεξαμενή ελεύθερης σκέψης στη χώρα, το ΙΟΒΕ, από τα γραφεία του οποίου πέρασαν υπό διάφορες ιδιότητες αλλά σημαδεύτηκαν όλοι από τον Παπαλεξόπουλο, δέκα Υπουργοί Οικονομικών, πέντε Διοικητές και Υποδιοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος, αρκετοί πρόεδροι τραπεζών, δύο διοικητές της ΔΕΗ και πολλοί έγκριτοι επιχειρηματίες και ακαδημαϊκοί, της ταπεινότητάς μου συμπεριλαμβανομένης».

Ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος, που επίσης υπήρξε πρόεδρος του ΣΕΒ, είχε πει για τον Θεόδωρο Παπαλεξόπουλο: «Ευπατρίδης, ηγέτης του βιομηχανικού χώρου και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στη μεταπολίτευση. Ανέλαβε την ηγεσία του ΣΕΒ στην δύσκολη περίοδο της πρώτης σοσιαλιστικής διακυβέρνησης της χώρας και της ένταξής της στην ΕΟΚ. Αγωνίστηκε για την αναγκαία προετοιμασία της ελληνικής παραγωγής για να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εταιρειών. Ήταν υπόδειγμα επιχειρηματία. Οραματιστής αλλά και πηγή έμπνευσης για όλους μας που ακολουθήσαμε το παράδειγμά του. Συνιδρυτής και μεγάλος υποστηρικτής του ΙΟΒΕ και του ALBA».

Ο Θόδωρος Παπαλεξόπουλος, είχε διαχρονικά στενή σχέση με την ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ, εν συνεχεία ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ. Και από το πηδάλιο του «ΤΙΤΑΝΑ». και με τις διεθνείς / Ευρωπαϊκές του πρωτοβουλίες (UNICE και European Roundtable for Industry) και από τον διαχρονικό ρόλο του στην ηγεσία του ΣΕΒ. αλλά και από τις πρωτοβουλίες του σε ευρύτερα δημόσια μέτωπα, όπως για παράδειγμα της ΕλληνοΤουρκικής προσέγγισης του ΄80-΄90 ή πάλι της «Κίνησης Πολιτών» με ευρύτερο κοινωνικό αποτύπωμα. Ξεπερνούσε η σχέση αυτή την στενά δημοσιογραφική συνάντηση, επεκτεινόταν στην ευρύτερη συμμετοχή στην δημόσια συζήτηση.

Από προφορική μαρτυρία του που τηρείται στο Αρχείο Βοβολίνη, είχαμε ανασύρει και δημοσιεύσει (τεύχος Φεβρουαρίου 2023) αφήγησή του για τις προηγούμενες εμπειρίες των ΕλληνοΤουρκικών. Αρκετά χρόνια νωρίτερα (τεύχος Μαΐου 2013) είχε δημοσιευθεί στην ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ μια ιδιαίτερη, διασταυρωμένη συζήτηση Θόδωρου Παπαλεξόπουλου με Γεράσιμο Αρσένη, όπου οι δυο αυτοί παράλληλοι πρωταγωνιστές της οικονομίας της πολυκύμαντης δεκαετίας του ‘80 έκαναν μιαν ex post αναδρομή-αποτίμηση.

Με τη συμπλήρωση 80 ετών «ζωής» του περιοδικού, ο Θόδωρος Παπαλεξόπουλος είχε μιλήσει για το έντυπο. Τον αποχαιρετισμό της  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ στον Θόδωρο Παπαλεξόπουλο – από τον ιστότοπο ekdoseisKerkyra, στις 16 Νοεμβρίου 2020 – συνόδευσε εκτεταμένη παρουσίαση της διαδρομής, με έμφαση στην επίγνωση του «χρέους σποράς» που τον χαρακτήριζε – σταθερά.

Ενώ στο αφιέρωμα του ΙΟΒΕ  στον Θ. Παπαλεξόπουλο (με πάνελ Νίκου Βέττα, Σπύρου Θεοδωρόπουλου, Στάθη Καλύβα, Ραφαήλ Μωυσή και την συμμετοχή Κυριάκου Μητσοτάκη) συμμετέσχε ο Όμιλος economia με τον συντονισμό της συζήτησης.