Συμπληρώνει 10 χρόνια ο νέος «δρόμος του μεταξιού»
του Χάρη Σαββίδη
Την Κίνα θα επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στον εορτασμό των 10 χρόνων από την έναρξη της «Belt and Road Initiative». Με την ευκαιρία ο Κινέζος πρέσβης στην Αθήνα, Xiao Junzheng, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσίασε τα επιτεύγματα της Πρωτοβουλίας. Με βασικό χρηματοδοτικό όργανο την Ασιατική Επενδυτική Τράπεζα (Asian Infrastructure Investment Bank) η BRI παρέχει χρηματοδότηση πρωτίστως σε έργα υποδομών διασύνδεσης των οικονομιών.
Ήδη ο νέος «δρόμος του μεταξιού» που οραματίζεται το Πεκίνο, έχει εμπλέξει 152 χώρες και στις 5 ηπείρους, που αντιστοιχούν στα δύο τρίτα της έκτασης και του πληθυσμού του πλανήτη. Έχοντας κινητοποιήσεις επενδυτικούς πόρους άνω του 1 τρισ. δολ., χρηματοδοτεί πάνω από 3.000 επενδυτικά σχέδια, βοηθώντας 40 εκατ. ανθρώπους να ξεφύγουν από την πείνα και δημιουργώντας 420.000 θέσεις εργασίας. Τη δεκαετία που προηγήθηκε το εμπόριο μεταξύ των κρατών που συμμετέχουν στη BRI αυξανόταν με μέσο ετήσιο ρυθμό 6,4%, αθροίζοντας εμπορικές συναλλαγές άνω των 19 τρισ. δολ. (μόνο πέρσι 2,9 τρισ. δολ.).
«Η Ελλάδα συμμετέχει στη BRI, όπως υπήρξε κόμβος του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού» παρατήρησε ο κ. Xiao, υπενθυμίζοντας τις εμπορικές σχέσεις άνω των 2.000 ετών της χώρας μας με την Κίνα. Στις σημερινές διμερείς οικονομικές σχέσεις ιδιαίτερη θέση έχει η επενδυτική παρουσία της Κίνας σε μεγάλα project υποδομών στην Ελλάδα, όπως στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, όπου μέσω του ΑΔΜΗΕ συμμετέχει σε μεγάλα έργα διασύνδεσης, με σημαντικό θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
Κεντρική θέση στις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα έχει το λιμάνι του Πειραιά. Το τέταρτο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης και το μεγαλύτερο στη Μεσόγειο είναι από τις βασικές πύλες για τα κινεζικά προϊόντα στην Ευρώπη. Έχοντας κατά νου τις αγορές της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης, το Πεκίνο επιθυμεί να αναπτύξει το σιδηροδρομικό δίκτυο (China-Europe Railway Express). Μάλιστα ο πρέσβης αναφέρθηκε στις πρόσφατες καταστροφές από τις πλημμύρες και πρότεινε κινεζικές εταιρείες να συμμετέχουν στα έργα ανακατασκευής.
Ο κλάδος των logistics αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια με ταχύτατους ρυθμούς και η θέση της Ελλάδας αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα. Κάτι που επισημαίνει στο “προφητικό” βιβλίο του «Τα logistics για την Ελλάδα του αύριο» ο καθηγητής Λευτέρης Ιακώβου, παρουσιάζοντας ένα όραμα για το μέλλον της χώρας, με εκτενή αναφορά στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τον κομβικό ρόλο των λιμανιών σε αυτές. Εξίσου διορατικό το βιβλίο «Made in China» του καθηγητή του ΜΙΤ Ντόναλντ Σαλ, παρουσιάζει γλαφυρά την ιστορία οκτώ επιχειρήσεων της Κίνας και τα μυστικά που κρύβονται πίσω από την πρωτοφανή τους επιτυχία.