Συνεννόηση, συναίνεση, σύμπνοια: ντροπιαστικές λέξεις στην Ελλάδα του 2020

του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Φάνηκε προς στιγμήν ότι η ιδιαίτερη επικινδυνότητα της κατάστασης που διαμορφώνεται στην περιοχή μας – ΕλληνοΤουρκικά, Προσφυγικό, ενεργειακή σκακιέρα, εξελίξεις Κυπριακού με τα εκεί ενεργειακό, όλα αυτά σε φόντο Συριακής κρίσης, «προσέλευσης» της Λιβύης στην σκακιέρα των προβλημάτων, προστέθηκε και η μελετημένη έκρηξη στην γραμμή ΗΠΑ-Ιράν: θέλετε κι άλλο; – ωθούσε προς ένα μίνιμουμ συναίνεσης. κοινών θέσεων. τουλάχιστον συνεννόησης.

Λάθος! Με θαυμαστή επαναληπτικότητα, και με αφορμή την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και την υπαγωγή του στην δοκιμασία τού ανεμοστρόβιλου Τραμπ (χαρακτηριστικό αυτής της άτυχης επίσκεψης – προσοχή: όχι «ατυχούς», δεν ήταν η καημένη η απόφαση να γίνει η τελετουργία, ούτε η ανόητη ούτως ή άλλως σκηνοθεσία, αλλ’ έτσι είναι αυτά τα state events. ήταν η ατυχήσασα συγκυρία με το αυτάρεσκα ανατρεπτικό/δολοφονικό πλήγμα κατά Σολεϊμανί και όσα ακολούθησαν,  ήταν το ότι τώρα υποβαθμίζεται η σημασία της συνάντησης Τραμπ με επισήμανση του πόσο πολυ-κεντρική είναι η πολιτική σκηνή στις ΗΠΑ και πόσο «λίγο μετράει» ο Πρόεδρος!) αξιοποιείται η ευκαιρία προκειμένου να ξανατονωθεί η διχαστικότητα του Ελληνικού πολιτικού συστήματος. Σήμερα θα αρχίσει ο Πρωθυπουργός, καλώς εχόντων των πραγμάτων, την κατά μόνας ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για την διαβόητη ήδη επίσκεψη, όμως σήμερα θα κριθεί επί του πεδίου η – κοινή! – έκκληση Ερντογάν/Πούτιν για κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη (με τον Τραμπ να έχει περίτρανα δηλώσει ενώπιον Μητσοτάκη, που απεκήρυττε την συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης, ότι οι ΗΠΑ μιλούν και θα συνεχίσουν να μιλούν με όλους για την ειρήνευση της Λιβύης…). Εμείς, χωρίς πρέσβυ στην Λιβύη και με αποπεμφθέντα τον Λίβυο από Αθήνα, και απόντες (αυτονόητα) από τις διεργασίες Βερολίνου («όλοι μιλάμε με όλους» κατά Χοσέπ Μπορέλλ, Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ), κορδακιζόμαστε για την απομόνωση της Άγκυρας.

Τον πρόλαβε η Αξιωματική Αντιπολίτευση, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μιλώντας για «πρωτοφανές φιάσκο» για το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον, θεωρώντας ότι οι ΗΠΑ «τα πήραν όλα προτού τα ζητήσουν» από την Ελλάδα. Αλλά και η ελάσσων Αντιπολίτευση έσπευσε να μην πάει πίσω.: «θεατής» ο Μητσοτάκης στις ΗΠΑ. Ενώ, από κυβερνητικής πλευράς, ως… προετοιμασία της Πρωθυπουργικής ενημέρωσης προς τους πολιτικούς αρχηγούς επελέγη η εκ των υστέρων απαξίωση της αντίστοιχης επίσκεψης Τσίπρα στην Ουάσιγκτον/στον ίδιο «δαίμονα» Τραμπ (ο οποίος όμως «το κάνει για το καλό»).

Αν ένα πράγμα ανέδειξε επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον – πλην της έλλειψης ανθρώπου που, σε μια νύχτα Υμίων νοτιότερα, θα έπαιζε τον ρόλο του Ρίτσαρντ Χολμπρουκ – είναι η μοναξιά της Ελλάδας την στιγμή που καυχάται για την απομόνωση της Τουρκίας. Μοναξιά σε σχέσεις ισχύος, όχι σε δηλώσεις. Αυτό, δηλαδή, που μόνο με σύμπνοια των πολιτικών δυνάμεων αντιμετωπίζεται στις αυριανές εξελίξεις. Στον Κυριάκο ένα πράγμα «προσφέρθηκε» στην Ουάσιγκτον – πέρα από τον τίτλο Πρώτης Κυρίας στην Μαρέβα από Τραμπ, εννοείται. Ήταν αυτή η δυνατότητα να εξηγήσει/ξεκαθαρίσει στο Αμερικανικό πολιτικό σύστημα ότι η Ελλάδα, όχι ο ίδιος ή η Κυβέρνησή του σήμερα, αλλά η Ελλάδα συνολικά δεν έχει δυνατότητες να υποχωρήσει άλλο σε πιέσεις στο continuum Αιγαίου-Ανατολικής Μεσογείου:, πλην αν υπάρξει απόφαση διεθνούς δικαιοδοτικού μηχανισμού:  για να σταθεί όρθιο, αυτό, χρειάζεται κάτι περισσότερο από πολιτική συνεννόηση, ή και συναίνεση στο εσωτερικό – θα χρειαζόταν σύμπνοια στην στρατηγική, ώστε να απορροφώνται οι κραδασμοί από τις τακτικές κινήσεις . (Έρχεται αρχές Φεβρουαρίου σκάφος σεισμικών ερευνών; «Περνάει» την άνοιξη πλωτό γεωτρύπανο; Επιχειρεί να εγκατασταθεί επί διεκδικούμενης ΑΟΖ; Με συνοδεία γκρίζων καραβιών;  Με γκρίζα καράβια σε απόσταση; Πλησιάζει ατύχημα σε αέρα ή θάλασσας; Κάτι στον πόλεμο τσιπούρας;).

Αυτή θάπρεπε να ήταν η λειτουργία – προς τα μέσα ΚΑΙ προς τα έξω! – της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών. Μάλλον θα είναι ευκαιρία για νέα καρφιά, για Μακεδονικό αντεστραμμένο. Συνεννόηση, συναίνεση, σύμπνοια: ντροπιαστικές λέξεις στην Ελλάδα του 2020.