Το top-10 των Ελλήνων εφοπλιστών

Τον μεγαλύτερο στόλο φορτηγών πλοίων στον κόσμο ελέγχουν οι Έλληνες πλοιοκτήτες, ελέγχοντας το 19% της μεταφορικής ικανότητας φορτίου και διατηρώντας ιδιαίτερα υψηλό μερίδιο στους τομείς των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου (22%), των δεξαμενόπλοιων (23%) και των πλοίων μεταφοράς φυσικού αερίου (18%).

Ο παγκόσμιος στόλος φορτηγών πλοίων αποτελείται από περίπου 61.000 πλοία με μεταφορική ικανότητα περίπου 2,2 δισεκατομμυρίων τόνων. Τα πλοία που ανήκουν σε ελληνικές και κινεζικές ναυτιλιακές εταιρείες συνεισφέρουν το 34% της συνολικής χωρητικότητας του παγκόσμιου στόλου. Σε πρόσφατη ανάλυσή της η BIMCO σημειώνει ότι οι δέκα μεγαλύτεροι Έλληνες εφοπλιστές είναι όλοι «παραδοσιακοί» εφοπλιστές. Ειδικότερα:

  1. Όμιλος Αγγελικούση με τον υπό διαχείριση στόλο των τριών εταιρειών του ομίλου να ανέρχεται σε 26,8 εκατ. dwt
  2. Όμιλος Γ. Προκοπίου με 16,1 εκατ. dwt.
  3. Όμιλος Αγγελικής Φράγκου διαχειρίζεται στόλο χωρητικότητας 14,3 εκατ. dwt
  4. Cardiff Marine συμφερόντων του κ. Γιώργου Οικονόμου με χωρητικότητα στόλου στα 14,2 εκατ. dwt.
  5. Star Bulk Carriers του Πέτρου Παππά με τη χωρητικότητα του στόλου φορτηγών πλοίων που διαχειρίζεται η εταιρεία να αγγίζει τα 13,4 εκατ. dwt.
  6. Όμιλος Άννας Αγγελικούση και των γιών της Φραγκίσκου και Αντώνη Κανελλάκη (Alpha Bulkers, Pantheon Tankers και Alpha Gas) διαχειρίζεται στόλο 11 εκατ. dwt
  7. Thenamaris με επικεφαλής τον κ. Νικόλα Μαρτίνο στα 10,9 εκατ. dwt.

    8-9. Minerva Marine συμφερόντων Ανδρέα Μαρτίνου και Marmaras Navigation του Διαμαντή Διαμαντίδη διαχειρίζονται έκαστη 9,2 εκατ. dwt

  1. Costamare Shipping του Κωστή Κωνσταντακοπούλου με 8,9 εκατ. dwt.

Τη διαδρομή οικογενειακών επιχειρήσεων που εξελίχθηκαν σε ομίλους διεθνούς εμβέλειας περιγράφονται στο βιβλίο «Αποτελεσματικές Στρατηγικές στη Ναυτιλία» των Εμμανουηλίδη-Τσαβλίρη. Παρουσιάζοντας παράλληλα το θεωρητικό πλαίσιο των ναυτιλιακών στρατηγικών με την πρακτική εφαρμογή του, το βιβλίο κατάφερε σε σύντομο διάστημα να θωρείται ήδη κλασσικό.