25 επιχειρήσεις – πρότυπα που αναδεικνύουν τον Επιχειρηματικό Χάρτη της Βιώσιμης Ανάπτυξης στη χώρα μας

Στο πλαίσιο της επετειακής εκδήλωσης «SUSTAINABLE GREECE 2020», που πραγματοποιήθηκε από το QualityNet Foundation, με αφορμή τη συμπλήρωση 6 χρόνων από την έναρξή της, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας και αναδείχθηκαν οι «The Most Sustainable Companies in Greece 2020», οι εταιρίες εκείνες που συγκροτούν τους επίλεκτους επιχειρηματικούς εκπροσώπους της Βιώσιμης Ανάπτυξης στη χώρα μας και αποτελούν συγχρόνως τους «Πρεσβευτές ενός νέου βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης» της χώρας μας στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι, το 2020 σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της «Πρωτοβουλίας Sustainable Greece 2020», κατά την οποία το QualityNet Foundation, με την υποστήριξη κορυφαίων Θεσμικών και Επιχειρηματικών Φορέων, δημιούργησε μια μοναδική για τη χώρα εργαλειοθήκη Βιώσιμης Ανάπτυξης , η οποία λειτουργεί ως οδικός χάρτης , με στόχο την υποστήριξη των οργανισμών στην πορεία τους προς τη βιωσιμότητα και την επίτευξη ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης που βασίζεται στην ισορροπία μεταξύ μιας βιώσιμης οικονομίας -κοινωνίας.

Εξέχοντα ρόλο στα αποτελέσματα της Πρωτοβουλίας διαδραματίζουν οι 25 επιχειρήσεις που εντάσσονται στην ηγετική ομάδα των «The Most Sustainable Companies in Greece 2020». Όπως τονίστηκε, η καινοτομία όσον αφορά στις εταιρείες που εντάσσονται στην ηγετική ομάδα της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής, είναι ότι αυτές ξεχώρισαν βάση της τεχνικής αξιολόγησης των επιδόσεων τους από το Sustainability Performance Directory. Οι εταιρίες που έχουν ενταχθεί στην ηγετική αυτή ομάδα είναι οι ακόλουθες:

ALUMIL, GENESIS PHARMA, IMERYS ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΕΛΛΑΣ, INTERAMERICAN, LIDL HELLAS & ΣΙΑ, MITSIS HOTELS, MSD MERCK SHARP & DOHME, MYTILINEOS, POLYECO, QUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΤΟΥΟΤΑ ΕΛΛΑΣ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ Α.Ε.Γ.Α., ΗΡΑΚΛΗΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ, ΜΕΓΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ Α.Ε., ΟΜΙΛΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΣΕΤΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ, ΠΑΕΓΑΕ, ΤΙΤΑΝ, ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΥΓΕΙΑ.

Λαμβάνοντας υπόψη την ολιστική προσέγγιση τους στα θέματα της Βιώσιμης Ανάπτυξης, με βάση τη μεθοδολογία του Sustainability Performance Directory, αξιολογήθηκαν σε τρεις τομείς. Τις πρωτοβουλίες και δράσεις που αναπτύσσουν για να υποστηρίξουν τους 5 θεματικούς Πυλώνες της Βιώσιμης Ανάπτυξης (Διακυβέρνηση, Αγορά, Περιβάλλον, Κοινωνία και Συνεργασίες) και της ανάπτυξης διαλόγου με το σύνολο των ενδιαφερομένων κοινών τους και της ελληνικής κοινωνίας μέσω του θεσμού διαλόγου Bravo. Τις πολιτικές και διαδικασίες που εφαρμόζουν στην συστημική τους προσέγγιση στην Υπεύθυνη Λειτουργία και τηs πληροφόρηση ESG (environment, social, governance) μέσω της συμπλήρωσης των κριτηρίων του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ και του τρόπου δημοσιοποίησης των μη χρηματοοικονομικών τους πληροφοριών.

Η τεχνική αξιολόγηση των επιδόσεων τους έγινε από τις τεχνικές επιτροπές, του QualityNet και των ελεγκτικών εταιριών, με τον τελικό λόγο για την κατάταξή τους να έχει η Ανώτατη Κριτική Επιτροπή του Sustainability Performance Directory, της οποίας μέλη είναι οι κ.κ Χαρούλα Απαλαγάκη, Γενική Γραμματέα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, η οποία εκτέλεσε και χρέη προέδρου της Ανώτατης Κριτικής Επιτροπής, Αναστασία Στάμου, Αντιπρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Παναγιώτης Αλεξάκης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Βασίλης Γκόβαρης, Επιτελικός Δ/ντης Ομίλου Ελληνικά Χρηματιστήρια.

Σημειώνεται ότι, στην εκδήλωση συμμετείχαν με χαιρετισμό και ουσιαστικές παρεμβάσεις ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο κ. Γιάννης Τσακίρης, Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις προτεραιότητες για τη βιώσιμη ανάπτυξη και στην υλοποίηση έργων προς την κατεύθυνση αυτή από την Κυβέρνηση, ο κ. Κωσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η κα Αναστασία Γκίκα, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης. Επίσης, μήνυμα προς την επιχειρηματική κοινότητα απηύθυνε και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι το βλέμμα της Κυβέρνησης και της χώρας είναι πλέον στραμμένο στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων της επιχειρηματικότητας και της αγοράς και συγκεκριμένα οι κ. κ. Ευθύμιος Βιδάλης, Πρόεδρος της ΕΕ ΣΕΒ, Γιάννης Πανιάρας, Πρόεδρος Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Γενικός Διευθυντής Ευρώπης και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ομίλου ΤΙΤΑΝ, καθώς και η κα. Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Τον τραπεζικό χώρο εκπροσώπησαν η κ. Αθηνά Χατζηπέτρου, Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία αναφέρθηκε στο εξαιρετικό έργο της ΕΑΤ το τελευταίο χρονικό διάστημα και στην ιδιαίτερα γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με αποτέλεσμα υπό συνθήκες covid 19 να διοχετευθεί ρευστότητα μέσω των δύο προγραμμάτων της ΕΑΤ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ και εγγυοδοτικό α και β φάση) ποσού 8, 5 δις. Βεβαίως, όπως τόνισε η κ. Χατζηπέτρου τώρα πρέπει να προχωρήσουμε στο βιώσιμο επιχειρείν. Η κ. Απαλαγάκη αναφέρθηκε ότι οι Τράπεζες έχουν κάνει πλέον πράξη τη βιώσιμη ανάπτυξη, παρέχοντας χρηματοδοτήσεις με περιβαλλοντικό πρόσημο.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως Guest Speakers οι εκπρόσωποι των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Φορέων που υποστήριξαν την «Πρωτοβουλία Sustainable Greece 2020», οι κκ. Peter Bakker, World Business Council for Sustainable Development και Werner Schnappauf, Πρόεδρος German Council for Sustainable Development.

Στην εκδήλωση υπογραμμίσθηκε από τους συμμετέχοντες η δύναμη του διαλόγου και της διαβούλευσης, η ανάγκη της συνεργασίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και η αξιοποίηση συγκεκριμένων εργαλείων, που θα υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις –ιδιαίτερα τις πιο μικρές- στην πορεία τους προς στη Βιώσιμη Ανάπτυξη, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητά τους, καθώς και την ικανότητά τους για προσέλκυση κεφαλαίων και χρηματοδότησης.

Όπως τόνισαν στους χαιρετισμούς τους

Η κ. Χρυσούλα Εξάρχου, Πρόεδρος του QualityNet Foundation υπογράμμισε «Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στην ομάδα των «The Most Sustainable Companies in Greece 2020» είναι πρότυπα προς μίμηση στην Ελληνική αγορά, εκπροσωπώντας τα «καλά παραδείγματα της Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας». Είναι οι επιχειρήσεις αυτές που ανοίγουν τον δρόμο για την Βιώσιμη Ανάπτυξη για το σύνολο του ελληνικού επιχειρείν. Όμως πρέπει να επισημάνουμε ότι ο δρόμος του Υπεύθυνου επιχειρείν δεν απευθύνεται μόνον στις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά στο σύνολο της ελληνικής αγοράς και πιστεύουμε ότι η εργαλειοθήκη που έχει δημιουργηθεί θα υποστηρίξει τις επιχειρήσεις σε μια μορφή λειτουργίας που υποστηρίζει τόσο τη βιωσιμότητα όσο και την ανταγωνιστικότητα τους».

Ο κ. Ευθύμιος Βιδάλης, Πρόεδρος της Εκτ. Επιτροπής του ΣΕΒ σημείωσε ότι «το Sustainable Greece, συμβάλει στην ανάπτυξη του συστηματοποιημένου διαλόγου σε εθνικό επίπεδο φέρνοντας κοντά επιχειρήσεις, κοινωνία των πολιτών και Οργανισμούς Τοπικής αυτοδιοίκησης. Παράλληλα προωθώντας δράσεις, όπως ο Ελληνικός Κώδικας Βιώσιμης Ανάπτυξης, αλλά και το Παρατηρητήριο Βιωσιμότητας για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξη και ο Θεσμός Bravo, προωθούν τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης στην ευρεία βάση των επιχειρήσεων και της κοινωνίας προβάλλοντας και τα καλά παραδείγματα – τις επιτυχίες, καταδεικνύοντας ότι υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις η μετάβαση σε ένα μοντέλο βιώσιμης λειτουργίας εκτός από αναγκαία είναι και εφικτή».

Από την πλευρά της η κα. Χαρούλα Απαλαγάκη, Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών υπογράμμισε «την παγκόσμια και εθνική σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης και  τη χρησιμότητα του Ελληνικού Κώδικα Βιωσιμότητας στη στήριξη  της ελληνικής επιχειρηματικότητας  στην προσπάθειά της  για αλλαγή σελίδας και τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας. Επίσης εξέφρασε την εθνική της υπερηφάνεια για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν  οι επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στην ομάδα των “The Most Sustainable Companies in Greece 2020”, καλύπτοντας ένα μεγάλο φάσμα δραστηριότητας, πράγμα που σημαίνει ότι οι πιο ισχυροί “πρωταγωνιστές” της ελληνικής οικονομίας,  εφαρμόζουν ήδη ένα μοντέλο «σύγχρονου επιχειρείν». Αποτελούν, είπε, μία  μεγάλη ελπίδα για το μέλλον και είναι εκείνες που  θα οδηγήσουν την χώρα στην επόμενη ημέρα».