Το άνοιγμα Αμμοχώστου/Βαρωσίων: η σημασία των κειμένων και των δηλώσεων

του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Ακόμη και στα χρόνια διεθνοπολιτικού ρεαλισμού, με μεγάλες αιχμές κυνισμού, τα κείμενα και. οι τοποθετήσεις δεν χάνουν τελείως τη σημασία τους. Δείτε την περίπτωση του ανοίγματος της Αμμοχώστου των Βαρωσίων:

Από σήμερα – το ανήγγειλε με κάθε επισημότητα, τηλεοπτικοποιημένο από το Προεδρικό του Μέγαρο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με δίπλα του τον πρωθυπουργό των Κατεχόμενων Ερσίν Τατάρ – το παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου/Βαρωσίων ανοίγει από τις κατοχικές δυνάμεις, σε μήκος 2 χιλιομέτρων, και γίνεται προσβάσιμο «εις χρήσιν». Προεκλογικό δώρο Ερντογάν, απροκάλυπτα, στον Τατάρ για τις κάλπες των Προεδρικών της Κυριακής στο Κατεχόμενα, το κόμμα του οποίου (Εθνικής Ενότητας/UBP, συντηρητικό-εθνικιστικό) έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κατισχύσει του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας του νυν Προέδρου Μουσταφά Ακιντζή ο οποίος εξαρχής ήταν εναντίον μιας τέτοιας κίνησης. πλην, ούτως ή άλλως ως εκφραστής των κυπριακότερα τοποθετούμενων ΤουρκοΚυπρίων, είχε κατά καιρούς τεθεί «απέναντι» στις μεθοδεύσεις Ερντογάν και στις λογικές της μητέρας-πατρίδας. Αντίθετοι στην κίνηση αυτή και ο ΥΠΕΞ των Κατεχομένων Κουντρέτ  Οζερσάϊ (ο οποίος μάλιστα απέσυρε το – κεντρώο – Λαϊκό Κόμμα/HP του από τον κυβερνητικό συνασπισμό), αλλά και ο Σερντάρ Ντενκτάς (γιος του ιστορικού ηγέτη της ΤουρκοΚυπριακής Κοινότητας Ραούφ Ντενκτάς), του συντηρητικού Δημοκρατικού Κόμματος/DP.  Ο τελευταίος μάλιστα έκανε λόγο για «ανόητη» κίνηση.

Το γεγονός ότι το Ψήφισμα 550/1984 που προνοούσε για την τύχη της περίκλειστης πόλης – επιβεβαίωνε το 541/1983, με αρχή το 365/1974 – είναι Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας με ψήφους 13 υπέρ, μια εναντίον και μια αποχή (ΗΠΑ…) και καλούσε όλα τα Κράτη να σέβονται «την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας», ενώ θεωρούσε ότι «απόπειρες για αποικισμό οποιουδήποτε τμήματος των Βαρωσίων από άτομα άλλα από τους κατοίκους [είναι] απαράδεκτες» θα έπρεπε να σήμαινε κάτι περισσότερο από τις εντελώς χλιαρές αντιδράσεις των τελευταίων ημερών!

Η έκφραση «βαθύτατης ανησυχίας» από μέρους του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Χοσέπ Μπορέλλ, με προειδοποίηση για «πρόκληση μεγαλύτερων εντάσεων και ενδεχόμενη περιπλοκή των προσπαθειών για επανάληψη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού» δείχνει το – απελπιστικά χλιαρό – κλίμα της Ευρωπαϊκής αντίδρασης. Ελάχιστα διαφορετική η δήλωση του Επιτρόπου Όλιβερ Βορέλι, αρμοδίου για την διεύρυνση, ότι η κίνηση αυτή «δεν συμβάλλει στην  αποκλιμάκωση στην περιοχή». Με δεδομένα τα νωπά Συμπεράσματα της Κορυφής ΕΕ των «27», η ουσιαστικότατη αίσθηση ανοχής στους χειρισμούς Ερντογάν: να δούμε την συνέχεια, νωρίτερα κι από την υπεσχημένη Κορυφή του Δεκεμβρίου…

Πάντως, ό,τι κι αν ισχύσει με τις ΕλληνοΤουρκικές διερευνητικές επαφές/συνομιλίες στις οποίες πορευόμασταν υπό πίεση, το μέτωπο επανάληψης συνομιλιών για «μετά-το-Κραν-Μοντανά» προσέγγιση του Κυπριακού έχει τορπιλλισθεί.