Το αύριο του ελληνικού ναυτιλιακού cluster και πώς μπορεί να απογειωθεί η ναυτιλία στην Ελλάδα

Για την σημασία του Εθνικού Ναυτιλιακού Cluster συζήτησαν κατά την διάρκεια του διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο Διονύσης Χριστοδουλόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Man Energy Solution LTD, η Ράνια Πατσιοπούλου, Marine Global Strategic Accounts and Business Development και ο Κωστής Φραγκούλης CEO Franman και President of The International Propeller Club (Port of Piraeus).

Και οι τρεις ομιλητές συμφώνησαν στην κληρονομιά της ναυτιλίας στη χώρα εδώ και τουλάχιστον 200 χρόνια και η οποία θα πρέπει να πάει ένα βήμα παραπέρα.

Από την πλευρά του o κ. Κωστής Φραγκούλης τόνισε πως πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση και προσοχή στο ελληνικό ναυτιλιακό cluster γιατί αυτό όπως είπε είναι βασικός πυλώνας της ναυτιλίας.
Για το ελληνικό ναυτιλιακό cluster είπε πως είναι σε πολύ καλό επίπεδο και εμφανίστηκε αισιόδοξος και για το μέλλον του, αλλά υπάρχουν τομείς που χρήζουν βελτίωσης όπως, η κατασκευή yachts και mega yachts ακόμα και η ναυπήγηση επιβατικών και πολεμικών πλοίων και να επιστρέψουν οι επισκευές πλοίων στην Ελλάδα καθώς και να αναπτυχθεί περαιτέρω και ο κατασκευαστικός τομέας ναυτιλιακού εξοπλισμού.

Η κ. Ράνια Πατσιόπουλος με την πλευρά της ανέφερε πως οι εταιρείες που βρίσκονται στη χώρα έχουν τη ίδια στρατηγική και την επιρροή που συναντά κάποιος σε μεγάλες εταιρείες του κόσμου.
«Οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να είναι κοντά στις τοπικές αγορές γιατί ακούν τους προβληματισμούς και τις ανάγκες της αγοράς και έτσι μπορούν να βελτιωθούν» τόνισε. Παράλληλα, ανέφερε πως πολλές καινοτόμες ιδέες «γεννήθηκαν» εδώ και ταξίδεψαν παγκόσμια.

Ο κ. Διονύσης Χριστοδουλόπουλος εμφανίστηκε σίγουρος ότι οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες μπορούν να ανταγωνιστούν παγκόσμιους κολοσσούς αλλά «στην Ελλάδα οι εταιρείες αυτές δεν είναι πολλές. «Οι ελληνικές εταιρείες που αφήνουν παγκόσμιο αποτύπωμα είναι πολύ λίγες».
«Οι ελληνικές εταιρείες που επενδύουν στο ανθρώπινο παράγοντα, στις συνεργασίες και αυτές που είναι τοπικές – μικρές αλλά δρουν ως παγκόσμιες είναι αδύνατο να αποτύχουν» τόνισε.
Τέλος, ζήτησε επενδύσεις από τις εταιρείες έτσι ώστε να βελτιώσουν τα προϊόντα τους, στήριξη έτσι ώστε να ανταγωνιστούν μεγάλες αγορές αλλά βελτίωση των digital συνθηκών που ευνοούν την εργασία πάνω στην ναυτιλία σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο σε μεγάλες πόλεις.

Την συζήτηση συντόνισε ο κ. Γιώργος Τεριακίδης, Area Manager, East Mediterannean & Black Sea, Maritime, DNV, Greece