Το lobbying στην Ελλάδα / Το lobbying στις Βρυξέλλες

Ανδρέας Γιαννόπουλος

Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις, Αθήνα 2020, σελίδες 64/56, τιμή εκδότη: 8,48 ευρώ (έκαστο)

Στον πολυσυζητημένο αλλά συνάμα αρκετά άγνωστο ως προς την πραγματική λειτουργία του κόσμο του lobbying αναλαμβάνει να ξεναγήσει τον αναγνώστη –είτε αυτός δραστηριοποιείται στον χώρο, είτε ανήκει στο γενικό κοινό αλλά θέλει να καταλάβει τι βρίσκεται πίσω από το πέπλο που καλύπτει τον χώρο αυτό– προσέρχεται ξεναγός, με το ζεύγμα αυτό βιβλίων, ο Ανδρέας Γιαννόπουλος.

Ένας άνθρωπος που (κατά τη δική του περιγραφή) «έχει λιώσει παπούτσια» στον κλάδο των δημοσίων/εταιρικών υποθέσεων περιγράφει αρκετά απομυθοποιητικά, αλλά πολύ ενημερωτικά, τι είναι και πώς λειτουργεί ο λομπίστας. Θυμίζει ότι το 80% –αν όχι το 95%!– των αποφάσεων προκύπτουν από τη νομενκλατούρα/τους υπαλλήλους των υπουργείων· μόνο το υπόλοιπο προέρχεται από τους υπουργούς. Ή, πάλιν, επισημαίνει δίπλα στην αναλυτική περιγραφή του πώς αλήθεια λειτουργούν οι διάδρομοι των Βρυξελλών λεπτομέρειες όπως πόσο σημαντικές μπορούν να είναι οι διαφορές διατύπωσης στα επίσημα κείμενα ΕΕ ανάλογα με τις γλώσσες (όλα τα μεταφρασμένα κείμενα είναι εξίσου δεσμευτικά, βλέπετε…)

Στο ζήτημα του lobbying τα στερεότυπα αφθονούν. Κάποιοι εύκολα θεωρούν ότι πρόκειται για έναν τρόπο με τον οποίο «τα συμφέροντα» υπαγορεύουν στάσεις και αποφάσεις στην πολιτική – κυρίως στα επιχειρηματικά ζητήματα, αλλ’ όχι μόνο (θυμηθείτε π.χ. το ελληνοαμερικανικό λόμπι για τα ελληνοτουρκικά ή πάλι το περιβαλλοντικό λόμπι που οικοδόμησε σταδιακά την πολιτική βούληση της παγκόσμιας απανθρακοποίησης). Άλλοι επισημαίνουν ότι χωρίς τη συγκροτημένη και συστηματική επεξήγηση τεχνικών θεμάτων «προς» την πολιτική ηγεσία ή/και την εκάστοτε κυβερνητική τεχνοδομή, οι αποφάσεις και νομοθετήσεις θα ήταν ακόμη πιο στρεβλές (απ’ όσο είναι, ούτως ή άλλως).

Πάντως, στα σύντομα αυτά βιβλία του Α. Γιαννόπουλου αποτυπώνονται οι κανόνες και οι ισορροπίες, τα «πρέπει» και τα «αυτά, ξεχάστε τα!» της ζωής και δουλειάς του λομπίστα. Η ξενάγησή του απομυθοποιεί· φωτίζει· προσγειώνει· σχετικοποιεί. Και –στο τέρμα της διαδρομής– εξηγεί πόση σημασία θα είχε η καθιέρωση, και στην Ελλάδα, ενός μητρώου των ενεργών lobbyists, για το ξεκαθάρισμα και τη διαφανοποίηση του τοπίου.