Το σχέδιο για τον εμβολιασμό και το παιχνίδι με την φωτιά

του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Την ίδια μέρα – χθες – που ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με την Πρόεδρο της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου δίπλα του (και την επικεφαλής του Γραφείου του ΠΟΥ στην Ελλάδα Μαριάννα Τρίας στο ακροατήριο), έκανε διεξοδικές ανακοινώσεις για τον τρόπο που ήδη οργανώνεται η διανομή των εμβολίων κατά του κορωνοϊού για την Ελλάδα του 2021, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας – εκείνος με τον Ανδρέα Ξανθό (τον «αντι-Πολάκη» της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης) παρά το πλευρό του – χαρακτήρισε τις δηλώσεις Κικίλια και την συνολική στάση της Κυβέρνησης «εμπόριο ελπίδας».

Θα μπορούσε κανείς να αντιπαρέλθει με πικρό σχόλιο, αν σ’ αυτήν την υπόθεση – της οργάνωσης των εμβολιασμών – δεν κρινόταν αληθινά η ψυχική ηρεμία των κανονικών ανθρώπων και όχι των καθ’ έξιν ή κατ’ επάγγελμα ασχολουμένων με την πολιτική (πολιτικών, παρατρεχάμενων, δημοσιογράφων, τροφίμων των social media…) τους μήνες που έρχονται. Αλλά και η ίδια η απόδοση των μέτρων συγκράτησης και αντιμετώπισης της πανδημίας, που τώρα κορυφώνεται το δεύτερο κύμα της: αυτό δεν χρειάζεται επεξηγήσεις.

Η παρουσία Κικίλια-Θεοδωρίδου έδειξε ότι η Κυβέρνηση συνειδητοποιεί ότι ζωές δεν σώζει το εμβόλιο (έτσι γενικά και τεχνολογικά ειπωμένο και εξηγημένο με αναφορές στις ανακοινώσεις της Pfizer, της Moderna, αύριο της Astra Zeneca, της CureVac, της Johnson&Johnson), ζωές θα σώσει μόνον ο εύτακτος, αποτελεσματικός εμβολιασμός. Τα 1016 εμβολιαστικά κέντρα, οι 2 εκατομμύρια εμβολιασμοί τον μήνα, η οργάνωση της προσέλευσης με ραντεβού (ιντερνετικό ή τηλεφωνικό), η εξασφάλιση και ΤΗΡΗΣΗ των προτεραιοτήτων στον εμβολιασμό (σε μια χώρα όπου η έννοια «ισότητα πρόσβασης» έχει μεγαλύτερη απ’ ό,τι αλλού σημασία), η εξασφάλιση των συνθηκών αποθήκευσης, μεταφοράς, απόψυξης των εμβολίων, συν η διενέργεια δυο διαδοχικών δόσεων εμβολιασμών στον κάθε εμβολιαζόμενο (πάντως για τα εμβόλια  Pfizer και Moderna) – όλα αυτά είναι μια πελώρια διαδικασία. Σε χώρες όπως οι ΗΠΑ ή και Γερμανία, μέχρι και ο στρατός θα προσέλθει εις βοήθειαν.

Εδώ, η κ. Θεοδωρίδου έκανε μια σημαντική πρώτη παρέμβαση – διακριτικά: στις ερωτήσεις «συγκράτησε» την λογική των προσδοκιών για συγκεκριμένη αναφορά σε χρόνο έναρξης των εμβολιασμών, με την επισήμανση ότι ΜΟΝΟΝ όταν θα έχει δοθεί επίσημη έγκριση, τότε θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται η διαδικασία. Προσέθετε ότι για την Ελλάδα έγκριση θα θεωρηθεί είτε εκείνη του Αμερικανικού FDA, είτε του Ευρωπαϊκού ΕΜΑ (υπό την καθοδήγηση, αντιστοίχως του CDC και του ECDC). Μιαν αντίστοιχα σημαντική επισήμανση έκανε και ο ίδιος ο Β. Κικίλιας, ο οποίος επέμεινε δυο και τρεις φορές ότι παρέμεινε σταθερά σε ανοιχτή γραμμή με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, αλλά και όταν επέμεινε (και δεσμεύτηκε) στην ανάγκη ευρύτατης και επίμονης ενημέρωσης για την ανάγκη του εμβολιασμού. Ώστε να προσέλθει πολύς κόσμος, εκουσίως/συνειδητοποιημένα. κι έτσι να επιτευχθεί σε βάθος χρόνου η ανοσία αγέλης (που η κ. Θεοδωρίδου ευγενικά αναδιατύπωσε ως «συλλογική ανοσία», έτσι που στην πρώτη φάση της πανδημίας η ίδια η έννοια «ανοσία της αγέλης»/herd immunity ταλαιπωρήθηκε στον δημόσια λόγο).

Να σημειωθεί επίσης ότι ο Β. Κικίλιας στάθηκε – σωστά – επί ώρα και με έμφαση στο ζήτημα της ειδικής πρόνοιας για εμβολιασμό των ειδικών ομάδων: του προσωπικού και των τροφίμων των γηροκομείων, των μεταναστών/προσφύγων στα κέντρα όπου βρίσκονται, των φυλακισμένων. Γενικώς, ο υπουργός Υγείας «άλλαξε» το ύφος της ενημέρωσης, επέμεινε σε εκκλήσεις και στο «όλοι μαζί» («παρουσιάστηκε περισσότερο ως Τσιόδρας, παρά ως Χαρδαλιάς»: το σχόλιο συναδέλφου του στην Κυβέρνηση…). Κυρίως, επέμεινε – όπως και η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών – στον εκούσιο χαρακτήρα των εμβολιασμών, γι’ αυτό και στην καμπάνια ενημέρωσης και πειθούς προκειμένου να προσέλθει ο κόσμος και να φθάσουμε το 60%; 70;, 80%; που απαιτείται ώστε να γίνεται λόγος για ανοσία αγέλης και απόσβεσης της μετάδοσης. Με τον τρόπο αυτό επιχειρήθηκε να «σβήσει» η αναφορά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου σε ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού – αναφορά που, αν δεν φύγει από την μέση, απειλεί/υπόσχεται να ανοίξει νέο γύρο έντασης.

Αυτό, λοιπόν, το σκηνικό περάσματος από ναρκοπέδιο διατάραξε η τοποθέτηση Αλέξη Τσίπρα περί εμπορίου ελπίδας. Υπό την έννοια ότι, μιλώντας για αυριανούς εμβολιασμούς η Κυβέρνηση, πάει να κρύψει πόσο εκτεθειμένο έχει αφεθεί το ΕΣΥ στο τωρινό κύμα της πανδημίας.

Δυστυχώς/τραγικά το ποιος είχε δίκιο θα το κρίνει η ίδια η πορεία της πανδημίας και η λειτουργία του εμβολιαστικού σχεδίου – στην πράξη.