Το τελευταίο αντίο

Κηδεύτηκε τη Δευτέρα, στο Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών, ο βραβευμένος Έλληνας συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, σε ηλικία 89 ετών. Η μακρά διαδρομή του τον έφερε κοντά και στις εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ–economia PUBLISHING και την Οικονομική Επιθεώρηση.

Από το 1999 αρθρογραφούσε στο περιοδικό (τα άρθρα της πρώτης περιόδου, μαζί με εκείνα του Νίκου Παπανδρέου στο περιοδικό, δημοσιεύτηκαν στο βιβλίο «Δύο συγγραφείς – μία δεκαετία») σταθερά επί 30 χρόνια. Το αποχαιρετιστήριο άρθρο του περιλαμβάνει σκόρπιες σκέψεις «Με μολύβι και χαρτί» και καταλήγει: «Τι ευεργεσία! Τι απόλαυση να γράφεις με το χέρι! Στον υπολογιστή γεύεσαι την προτηγανισμένη πατάτα. Στο χαρτί την τραγανιστή, που είναι νόστιμη γιατί βαφτίστηκε στο λάδι μία μόνο φορά».

Ο Βασίλης Βασιλικός είχε παραχωρήσει σημαντικό μέρος του αρχείου του στην Αλεξάνδρα Κ. Βοβολίνη το 2002, με σκοπό την ενσωμάτωσή του στο Αρχείο Βοβολίνη. Σημειώνεται ότι αρχειακό υλικό είχε επίσης κατατεθεί από τον συγγραφέα στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, στο Howard Gotlieb Archival Research Center. Σε συνεργασία με την τότε διευθύντρια του Αρχείου Βοβολίνη ιστορικό Γεωργία Μ. Πανσεληνά, ο αρχειονόμος Μιχάλης Σόβολος προχώρησε στην ταξινόμηση, στην καταλογογράφηση και στην τεκμηρίωση του Αρχείου Βασίλη Βασιλικού (περισσότερα στις σσ. 110-112 στο αφιέρωμα του περιοδικού Διαβάζω).

Το 2012, το Αρχείο Βασίλη Βασιλικού, μαζί με μέρος του Αρχείου Κωνσταντίνου Α. Βοβολίνη που αφορούσε το πεντάτομο Μέγα Ελληνικόν Βιογραφικόν Λεξικόν, δωρήθηκαν στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, όπου βρίσκονται σήμερα και είναι προσβάσιμα στην επιστημονική έρευνα.