Χορεύοντας με τα νούμερα της ύφεσης

του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Ώστε, λοιπόν, στο 11,7% υπολογίζει η ΕΛΣΤΑΤ την βύθιση της οικονομίας σε ύφεση για το γ’ 3μηνο της χρονιάς, σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2019. «Φυσικά» δεν άργησε να προκύψει η παραδοσιακή πολιτική αντιδικία γύρω από τα στοιχεία (και το τι δείχνουν), καθώς από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται ότι η υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας συνεχίζεται, με εντονότερη την υποχώρηση των εξαγωγών (αγαθών και υπηρεσιών) και συνεχιζόμενη μείωση των επενδύσεων που φέρνουν την Ελλάδα στην χειρότερη θέση της ΕΕ, ενώ από τα κυβερνητικά έδρανα η έμφαση δινόταν στο ότι τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2019 και το α’ 3μηνο της φετινής χρονιάς (+0,4% και όχι υποχώρηση -0,5%) είναι ευνοϊκότερα άρα οι αιτιάσεις κατά της Κυβέρνησης ότι είχε φέρει την οικονομία σε ύφεση πριν καν χτυπήσει η πανδημία του κορωνοϊού διαψεύδονται. συν ότι η υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας συνολικά το 9μηνο παραμένει μονοψήφια (στο -8,5%).

Όσο κι αν είναι αναμενόμενος αυτός ο χορός με τα νούμερα της ύφεσης, το ζήτημα είναι άλλο: το γ’ 3μηνο της «χρονιάς του κορωνοϊού» περιλαμβάνει το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, οπότε και η δύσμοιρη η τουριστική δραστηριότητα απέδωσε ό,τι ήταν να αποδώσει, αλλά και η βιαιότητα της πανδημίας είχε ανακοπεί στον υγειονομικό τομέα (ενώ βρισκόταν η κοινωνία και η οικονομία εκτός lock-down). Το δ’ 3μηνο, δηλαδή εκείνο που βαδίζουμε τώρα, είναι εκείνο που υφίσταται τόσο το δεύτερο κύμα της πανδημίας, όσο  και την δεύτερη βύθιση της double-dip ύφεσης. Οπότε, η παραμονή της πρόβλεψης του ΥΠΟΙΚ για την ύφεση του συνόλου του 2020 στο -10,5% (αυτή έχει ενσωματωθεί στον Προϋπολογισμό 2021, άλλωστε) περιλαμβάνει ικανή δόση αισιοδοξίας.

Ενώ εκεί που θα παιχτεί – δυσάρεστη η χρήση του όρου, αλλά διεθνώς αυτή έχει επικρατήσει – το πραγματικό στοίχημα για την οικονομία και την κοινωνία είναι το α’ 3μηνο του 2021. Με το ενδεχόμενο/περίπου «ασφαλές» το τρίτο κύμα της πανδημίας που δεν θα ανακόψουν εύκολα από την αρχή τα εμβόλια, όσο κι αν ψυχολογικά λειτουργήσει η αίσθηση του τέλους.