Χορεύοντας (πάλι) με τις οικονομικές προβλέψεις

του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Σε μια παράξενη θέση – για εκπροσώπους του Ελληνικού πολιτικού συστήματος και της ροπής του προς επικοινωνιακή αξιοποίηση και των πρώτων θετικών ενδείξεων στην οικονομία – βρέθηκαν με την ευκαιρία επιψήφισης στην Βουλή του Μεσοπρόθεσμου 2022-2025, τόσο ο Αναπληρωτής υπουργός Θοδωρής Σκυλακάκης (που το έφερε, ως αρμόδιος για την Δημοσιονομική Πολιτική, αλλά και ο οποίος καλείται ως «κύριος Σχέδιο Ανάκαμψης» να στηρίξει το επενδυτικό σκέλος στο οποίο εν πολλοίς θα στηριχθεί η ανάπτυξη: 16,7% συμμετοχή των επενδύσεων στο ΑΕΠ το 2025 από 10,1% το 2020) όσο και ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο πρώτος ανέφερε ότι το Μεσοπρόθεσμο ενσωματώνει «το σενάριο βάσης» ως προς την ανάπτυξη για φέτος (3,6%) με την ουσιαστική απογείωση να μένει για το 2022 (6,2%) και με την συνέχεια του Μεσοπροθέσμου στο 4% κατά μέσον όρο, πλην όμως θεώρησε ότι «θα εξελιχθεί το σενάριο πολύ καλύτερα από τα νούμερα που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο». Ενώ ο Χρ. Σταϊκούρας, τόσο καταθέτοντας στην Βουλή πίνακα με προβλέψεις ξένων και Ελληνικών οίκων και φορέων για τις προοπτικές του 2021 όσο και παρουσιάζοντας συνολικά τις προοπτικές στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, έδωσε προβλέψεις Εθνικής Τράπεζας 5,7%, Πειραιώς 6,3%, Τράπεζας της Ελλάδας 4,2% Γραφείου Προϋπολογισμού 3,6-3,8%, αλλά και ΕΕ 4,1%, ΟΟΣΑ από 1% να διορθώνει σε 3,8%, DBRS 5%, HSBC και Unicredit αντιστοίχως 4,5% και 5,5%. Για να καταλήξει και αυτός στο ότι τώρα μεν δίνεται μετριοπαθής επίσημη πρόβλεψη, που όμως θα διορθωθεί προς το ευνοϊκότερο στην πράξη.

Βέβαια… οι προβλέψεις φροντίζουν να καταγράφουν το υψηλό στοιχείο αβεβαιότητας – σε όλα τα σενάρια – κυρίως λόγω των εξελίξεων στο υγειονομικό πεδίο. Και, πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις, που θάλεγε και ο Ευαγγελιστής Ματθαίος, ήρθε στο προσκήνιο η μετάλλαξη Delta και η εκ νέου άνοδος των κρουσμάτων και η επιβολή νέων ημι-περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία προσώπων, συνεπώς και οι σκιές στον τουρισμό. Και βλέπουμε για την συνέχεια.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος – όπως μετριέται από το ΙΟΒΕ στα πλαίσια Εναρμονισμένου Προγράμματος Επιχειρηματικών Ερευνών της ΕΕ – είχε παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τον Ιούνιο όπως και τον Μάϊο, δηλαδή πλέον σε επίπεδα προ πανδημίας (και σε υψηλό 15 μηνών). Παρόμοια βέβαια η κατάσταση σ’ όλη την Ευρώπη.

Αν κανείς ξεκινήσει από την καταναλωτική εμπιστοσύνη – πράγμα λογικό, αφού η επανεκκίνηση από εδώ ελπίζεται να ξεκινήσει ΚΑΙ να συνεχιστεί – η σαφώς αισιόδοξη καταγραφή είχε προκύψει το 3μηνο Μαρτίου-Μαΐου: ο Ιούνιος κάπως σκόνταψε, το ΙΟΒΕ μιλάει για «αναμενόμενη διόρθωση». Αυτά, ωστόσο, ενσωμάτωναν σταθεροποίηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε καλύτερο επίπεδο (μετάφραση: η συζήτηση ήταν πριν την μετάλλαξη Delta) καθώς και εμβολιαστική διαδικασία σε εξέλιξη σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού (άρα… πριν καταγραφεί η κάμψη ενθουσιασμού στα τέλη Ιουνίου, που «έφερε» το 150άρικο και βλέπουμε). Έτσι, ο Ιούνιος έδωσε επιδείνωση των προβλέψεων τόσο για την οικονομική κατάσταση των ίδιων των νοικοκυριών όσο και για τις προοπτικές της χώρας. Τουλάχιστον… εξασθενίζει η πρόθεση για αποταμίευση (άρα ο κόσμος στρέφεται προς κατανάλωση), ενώ ενισχύεται και η πρόθεση για μείζονες αγορές. Α, ναι, και ενισχύεται η καταγραφόμενη αβεβαιότητα των νοικοκυριών για την μελλοντική οικονομική τους κατάσταση.

Κατά τα άλλα, μια επίσκεψη στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, «γράφει» ενίσχυση στις υπηρεσίες και (λιγότερο) στις κατασκευές, μάλλον υποχώρηση στην βιομηχανία, ενώ στο λιανεμπόριο – όπου νωρίτερα καταγραφόταν αρνητική προοπτική – υπάρχει θετική στροφή.

Συνολικό αποτέλεσμα, αν θέλει την γνώμη μας ο αναγνώστης: σοφή η συνεχιζόμενη επιφυλακτικότητα Χρ. Σταϊκούρα  και Θ. Σκυλακάκη για την ενσωμάτωση αισιόδοξων/υψηλών πτήσεων, για την ώρα, στις εκτιμήσεις που καταθέτουν. Και μάλιστα όταν από το φόντο ακούγεται Άδωνις Γεωργιάδης να προειδοποιεί: «Ήρθε η ώρα να ωριμάσετε. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πλέον λεφτά. Αν έρθει η πανδημία τον χειμώνα, δεν έχουμε άλλα λεφτά. Αν η πανδημία επανέλθει, καταστραφήκαμε και θα ξαναγυρίσουμε σε οικονομική κρίση».