(Ένα ακόμα) νομοσχέδιο πάταξης φοροδιαφυγής

Εμφανίζονται να εισπράττουν λιγότερα από τους εργαζομένους τους – πώς να τους πιστέψεις; Μόλις δύο στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν ετήσιο εισόδημα άνω των 9.100 ευρώ – όσο δηλαδή αντιστοιχεί σε εργαζόμενο που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Σε μία ακόμα προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, το υπουργείο Οικονομικών θα φέρει τον Νοέμβριο νομοσχέδιο στη Βουλή, με σειρά παρεμβάσεων, πολλές εκ των οποίων είχε εξαγγείλει τον Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός, από το βήμα της ΔΕΘ.

  • Από το νέο έτος θα είναι υποχρεωτικά τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, προσφέροντας στην ΑΑΔΕ τη δυνατότητα να προχωρά σε διασταυρώσεις συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο.
  • Εφεξής δεν θα εκπίπτουν όσες δαπάνες δεν δηλώνονται στο myData. Σε συνδυασμό και με τα POS (επεκτείνεται η υποχρέωση χρήσης σε όλη τη λιανική αγορά – μέχρι την άνοιξη αναμένεται να ολοκληρωθεί η διασύνδεση με τις ταμειακές 450.000 επιχειρήσεων) η εφορία θα έχει πλέον ηλεκτρονική πληροφόρηση για τις εισπράξεις του φορολογούμενου, ο οποίος θα υποχρεούται να δηλώνει τουλάχιστον αυτό το ύψος εσόδων.
  • Προωθούνται αλλαγές στον τρόπο που γίνεται η έκπτωση δαπανών που αφορούν προσωπικά έξοδα.
  • Αυξάνεται το πρόστιμο για τη χρήση μετρητών άνω των 500 ευρώ, στο διπλάσιο της συναλλαγής (σήμερα 100 ευρώ).
  • Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του ψηφιακού δελτίου αποστολής, ώστε να γίνεται σε πραγματικό χρόνο η παρακολούθηση των διακινούμενων αγαθών.
  • Η καταβολή των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων θα πραγματοποιείται μόνο μέσω καρτών.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει, επίσης, τις δύο σημαντικές παρεμβάσεις στην αγορά ακινήτων: την υποχρεωτική αγοραπωλησία ακινήτων μόνο μέσω τραπεζών και τις αλλαγές στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Τέλος, με στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου, θα δημιουργηθεί ειδικό Μητρώο παραβατών και θα απαγορεύεται σε όλες τις επιχειρήσεις εμπορίας καυσίμων η συνεργασία με λαθρεμπόρους.

Πρόκειται για μέτρα με θετικό πρόσημο. Άλλωστε η όλη προσπάθεια κινείται σίγουρα στη σωστή κατεύθυνση. Πλην όμως αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί πολλές εδώ και δεκαετίες και το πρόβλημα παραμένει. Ενδεχομένως να υπήρξε και ο βασικός παράγοντας που οδήγησε στην περιπέτεια των Μνημονίων, όπως περιέγραψε στο βιβλίο του «Μαζί τα φάγαμε» ο Θεόδωρος Πάγκαλος και όπως εξηγούσε στο «Σχέδιο του Οδυσσέα», αφηγούμενος την εμπειρία του με την ελληνική πραγματικότητα, ο Μομπ Τραα.