ΦΑΚΕΛΟΣ: ΥΓΕΙΑ

Οικονομική Επιθεώρηση, Φεβρουάριος 2022, τ.1015

Στα τέλη Φεβρουαρίου συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη διάγνωση των πρώτων κρουσμάτων COVID-19 στην Ελλάδα. Το ξέσπασμα της πανδημίας βρήκε τον ιδιωτικό κλάδο της υγείας σε φάση ανάπτυξης. Την τετραετία που προηγήθηκε ο τζίρος των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας αυξανόταν σταθερά και οι εξαγωγές ελληνικών φαρμάκων αυξάνονταν με εντυπωσιακό ρυθμό. Αισθητή αύξηση κατέγραφε και η εξαγωγή… γιατρών, πλην όμως αυτό επηρέαζε κατά βάση το δημόσιο σύστημα υγείας.

Το ΕΣΥ ήταν που υπέστη την πίεση (πρωτοφανούς μεγέθους) και τη διετία που μεσολάβησε. Οι ΜΕΘ γέμισαν και πολλά μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα μετατράπηκαν σταδιακά σε «νοσοκομεία μίας νόσου». Ο ιδιωτικός τομέας της υγείας κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να αποφύγει την «πρώτη γραμμή» της πανδημίας, πλην όμως προφανώς και επηρεάστηκε σημαντικά από αυτήν – σε κάποιες περιπτώσεις και θετικά (αυξημένη ζήτηση για διαγνωστικά τεστ και φαρμακευτικό υλικό, στροφή προς ιδιωτικές κλινικές ασθενών που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το ΕΣΥ κ.ά.).

Στο τεύχος Φεβρουαρίου της Οικονομικής επιχειρούμε έναν πρώτο απολογισμό των επιπτώσεων της πανδημίας σε ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, φαρμακευτικές εταιρείες και εξαγωγές. Καταγράφουμε, επίσης, τις συνέπειες του brain drain σε ιατρικό προσωπικό. Και αναζητούμε τη φωτεινή πλευρά των πραγμάτων, συζητώντας για τις επαναστάσεις που φέρνουν οι θεραπείες mRNA με τον διευθυντή ερευνών στο Εργαστήριο Ιατρικής Μικροβιολογίας του Ινστιτούτου Παστέρ, Διονύση Σγούρα και τον επί σειρά ετών πρόεδρο του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ (και σήμερα ομότιμο καθηγητή Γενετικής) Κωνσταντίνο Τριανταφυλλίδη.