Υπνόσακοι, σκούφοι, κασκόλ -ανακαίνιση στις τουαλέτες, κλινοσκεπάσματα

του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Ήταν πριν μια βδομάδα, που η δράση «Όλοι μαζί μπορούμε» (πάγια επανερχόμενη, του ΣΚΑΙ) σε συνεργασία με το «Περιοδικό Δρόμου ΣΧΕΔΙΑ» (που έχει εδώ και καιρό μια δράση πρωτοβουλίας για αστέγους και κοινωνικά αποκλεισμένους, οι οποίοι μοιράζουν ένα αξιόλογο έντυπο δρόμου που κινείται χάρις στην προσφορά εθελοντών αλλά και με χορηγία του ιδρύματος Νιάρχου) συγκέντρωσε σε μεγάλα εμπορικά κέντρα καθώς και στο εστιατόριο «Σχεδία Home» υπνόσακους, σκούφους, κασκόλ, γάντια και κάλτσες για τους αστέγους που – το ζούμε εδώ και χρόνια – ζουν στους δρόμους. Και τις ημέρες αυτές έχει έρθει και το κρύο…

Ήδη, σε διαφορετικό μήκος κύματος, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών ανακοίνωσε – επισκεπτόμενη το Μέγαρο Μαξίμου, και υπογράφοντας σχετικό «Μνημόνιο χορηγίας» – δωρεά ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ, ειδικά προοριζόμενη για να χρηματοδοτηθεί η ανακαίνιση των τουαλετών στα δημόσια νοσοκομεία καθώς και για την προμήθεια κλινοσκεπασμάτων (100.000 σεντόνια, 25.000 κουβέρτες) γι’ αυτά.

Παλιότερα, και η μια και η άλλη πρωτοβουλία θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει πικρά σχόλια. Τα μαντεύουμε: δεν είναι σωστό να υπάρχουν άνθρωποι που ζουν και ξεπαγιάζουν στον δρόμο – «πρέπει να τους βρεθεί στέγη». πάντως τις άγριες εβδομάδες του χρόνου πρέπει να τους εξασφαλισθούν χώροι, θερμαινόμενοι και ασφαλείς, για ένα μίνιμουμ ανθρώπινης περίθαλψης «Πώς επιτρέπεται να αφήνονται οι άνθρωποι στον δρόμο;…κλπ.

Και για το άλλο: «αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες για τους ασθενές και τους επισκέπτες στα νοσοκομεία» θάπρεπε να εξασφαλίζονται και να χρηματοδοτούνται από το Κράτος. «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι αυτό που δεν χρηματοδοτείται σωστά, ούτε έχει σωστή διοίκηση» κλπ.

Όχι πως οι επικρίσεις ή και καταγγελίες αυτού του τύπου δεν ακούστηκαν και τώρα, ιδίως στην Άγρια Δύση του Διαδικτύου. (Μαζί και με αντιπαράθεση με την «ιδεολογία της μηντιακής φιλανθρωπίας» για το Όλοι Μαζί – η ΣΧΕΔΙΑ και η χορηγία προς το έντυπο δρόμου έχει ασυλία: πάλι καλά! – μαζί και με ξαναζέσταμα της υπόθεσης της φορολόγησης της ναυτιλίας). Θεωρούμε όμως ότι, εκεί που έχει φτάσει το πράγμα στην Ελλάδα του 2020, με αληθινό και καθημερινό και επιδεινούμενο το πρόβλημα αστέγων που ζουν και κοιμούνται στον  δρόμο – από 2 έχουν γίνει 6 οι αυτοσχέδιες θέσεις διανυκτέρευσης στην στοά του παλιού «ΕΣΠΕΡΙΑ» στην Εδουάρδου Λώ, απέναντι από την πλευρική είσοδο της Τράπεζας της Ελλάδος: στις 2 κλινοστρωμνές δίπλα, μίνι-βιβλιοθήκη – αποτελεί θετική υπέρβαση της υποκριτικής ευαισθησίας/αδιαφορίας το ότι εκατοντάδες άνθρωποι πήγαν με κουβέρτες και υπνόσακους στην προσπάθεια της ΣΧΕΔΙΑΣ/ΣΚΑΙ. Και επειδή όλοι έχουμε πάει (δεν έχουμε πάει, μήπως;) σε δημόσιο νοσοκομείο, με τα κρεβάτια χωρίς σεντόνια και με τις τουαλέτες σε αδιανόητη κατάσταση, το ότι επιλέγεται αυτή η πρωτοβουλία διάσωσης της αξιοπρέπειας των αληθινών ανθρώπων σε ανάγκη [βέβαια η πραγματική δαπάνη για εξανθρωπισμό του «ξενοδοχειακού» τμήματος των νοσοκομείων θα ήταν περί το 5πλάσιο…] αντί για την βολική καταγγελτικότητα δεκαετιών, «κάτι» σημαίνει.