Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης γράφει στην Οικονομική για το παρόν και το μέλλον της Θράκης

Οικονομική Επιθεώρηση, Φεβρουάριος 2021, τ. 1003

ΕΛΛΑΔΑ 1821-2021

Η Αλεξανδρούπολη είναι ένας ευλογημένος τόπος. Οι ευκαιρίες αντλούνται από το πλήθος τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η περιοχή μας και που μπορούν να εξελιχθούν σε πολλαπλασιαστές της τοπικής μας οικονομίας. Κεντρικός στόχος μας είναι η εφαρμογή ενός σύγχρονου αναπτυξιακού προγράμματος που μπορεί να εφαρμοστεί μέσα από συνέργειες, ενίσχυση της εξωστρέφειας και της παραγωγικότητας και στενότερη σύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία.

Στον πρωτογενή τομέα πρέπει να υλοποιηθούν δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού και υιοθέτησης ψηφιακών τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή, προώθηση των εναλλακτικών καλλιεργειών (αιθέρια έλαια, λεβάντα, ακτινίδια, βότανα κ.λπ.) και ολοκληρωμένη αξιοποίηση του Γεωθερμικού Πεδίου στο Αρίστηνο. Εξίσου, ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ιδιαίτερα στην εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων. Μέσα από την προσέλκυση επενδυτών επιδιώκουμε την αξιοποίηση των Λουτρών της Τραϊανούπολης, ώστε να υποστηρίξουν τη δημιουργία νέου brand name της Ελλάδας με έμφαση στον ιαματικό τουρισμό. Επίσης, ιδιαίτερη και πολλαπλή σημασία έχει η υλοποίηση ενός αειφορικού προγράμματος ανάδειξης και αξιοποίησης του Δέλτα του ποταμού Έβρου.

Η ανάπτυξη λοιπόν που ονειρευόμαστε σχετίζεται απόλυτα με τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, με τη χρήση νέων τεχνολογιών και σύγχρονων μορφών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κυρίως με τη μη λειτουργία των χρυσωρυχείων. Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία και τους θεσμούς και υπάρχει διαχρονική και σταθερή άρνηση του συνόλου τους στην προοπτική λειτουργίας χρυσωρυχείων στην περιοχή. Είμαστε κάθετοι στη λειτουργία αυτών, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη, παραγωγική και εξωστρεφής ανάπτυξη με την απειλή των χρυσωρυχείων να αιωρείται.

Από την άλλη, τοπική και κεντρική διοίκηση οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την επανεκκίνηση του βιομηχανικού τομέα. Αναγκαία η ενίσχυση και αποφασιστική αξιοποίηση της Βιομηχανικής Περιοχής Αλεξανδρούπολης, ώστε να γίνει ελκυστικός τόπος για τους υποψήφιους επενδυτές.

Η Αλεξανδρούπολη των 100 χρόνων από την απελευθέρωση και ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό δυστυχώς στερείται βασικών υποδομών. Η ανέγερση ενός νέου σύγχρονου λειτουργικού Δικαστικού Μεγάρου, ενός νέου σύγχρονου λειτουργικού Αστυνομικού Μεγάρου και ενός νέου σύγχρονου λειτουργικού Λιμενικού Μεγάρου, καθώς και η ίδρυση της Λιμενικής Ακαδημίας Αλεξανδρούπολης (μιας εκπαιδευτικής δομής που εδώ και πολλά έτη θα έπρεπε να λειτουργεί σύμφωνα με τις διακηρύξεις Υπουργείων), βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα με συνεχείς διεκδικήσεις και απαιτήσεις μας.

Τέλος, το πλέον κρίσιμο πρόβλημα της ευρύτερης περιοχής της Θράκης αποτελεί το δημογραφικό σε συνδυασμό με το νέο μεταναστευτικό ρεύμα με έξαρση το brain drain. Για την ανάγκη ανάσχεσης του ρεύματος της μετανάστευσης των νέων επιστημόνων και της επιστροφής όσων έφυγαν προτείνουμε να δημιουργηθεί στην περιοχή ένα Τεχνολογικό Πάρκο που θα προωθεί την καινοτομία, την έρευνα, τη μεταφορά τεχνολογίας, την ανταγωνιστικότητα των τοπικών επιχειρήσεων.

Μετά την έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του Λιμένα Αλεξανδρούπολης, ώριμα για υλοποίηση είναι πλέον τα έργα:

  • θεσμοθέτησης εμπορευματικού κέντρου
  • λειτουργία μαρίνας τουριστικών σκαφών (η οποία έπρεπε να λειτουργεί εδώ και δεκαετίες, με έναρξη τη δέσμευση που υπήρχε στην προκήρυξη της άδειας για το Καζίνο Θράκης) και
  • λειτουργία υδατοδρομίου

Σημαντική ώθηση για την τοπική ανάπτυξη θα είναι η αξιοποίηση του Αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης με την ένταξή του στο πρόγραμμα παραχώρησης χρήσης τεσσάρων περιφερειακών αεροδρομίων, που σύμφωνα με το ΤΑΪΠΕΔ έχουν εμπορικό ενδιαφέρον. Στον τομέα του διασυνοριακού τουρισμού, πρωτεύον διαχρονικό αίτημα είναι ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του Τελωνείου των Κήπων, που σήμερα βρίσκεται σε παρακμιακή κατάσταση. Για εμάς, η αναβάθμιση και η ηλεκτροκίνηση της γραμμής Αλεξανδρούπολης-Μπουργκάς και η σιδηροδρομική διασύνδεση της Αλεξανδρούπολης με τις χώρες του βορρά αποτελεί το μεγάλο στοίχημα και το έναυσμα για την οικονομική ανασυγκρότηση της ακριτικής περιοχής μας.