Μνήμη Θόδωρου Παγκάλου

Στα 85 του έφυγε από την ζωή – ήρεμα, στο σπίτι του – ο Θόδωρος Πάγκαλος. Ένας πολιτικός με μακρά διαδρομή ήδη από την προ της δικτατορίας περίοδο (ως ιδρυτικό στέλεχος της Νεολαίας Λαμπράκη), κυρίως όμως με την θητεία του σε σειρά υπουργείων – ιδίως δε στο υπουργείο Εξωτερικών – στις Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη. Ποτέ δεν πέρασε απαρατήρητος, τόσο για το ύφος όσο και για το περιεχόμενο των τοποθετήσεών του.

«Όλοι μαζί τα φάγαμε»

Είναι χαρακτηριστικό της εποχής, ότι το πολύπλευρο στίγμα που άφησε πίσω του κατέληξε να τον χαρακτηρίζει ένα: το «Όλοι μαζί τα φάγαμε». Πίσω από την ατάκα αυτή, που έκανε μεγάλα κύματα και του κόστισε σημαντικά, στον ίδιο και την εικόνα του, υπήρχε ένα σαφώς πιο επεξεργασμένο σκεπτικό. Το ανέλυσε διεξοδικά στο βιβλίο που εκδόθηκε το 2018 από τις Εκδόσεις Κέρκυρα-economia Publishing, με τον τίτλο Τα φάγαμε όλοι μαζί …και συνεχίζουμε να τα τρώμε. Η βασική του τοποθέτηση εδώ:

Η συνέχεια της προσέγγισης Θ. Πάγκαλου

Συνεχίζοντας κανείς το ξεφύλλισμα του βιβλίου του, με το οποίο ο Θόδωρος Πάγκαλος θέλησε να επεξηγήσει και διευκρινίσει τι εννοούσε με το διαβόητο «Όλοι μαζί τα φάγαμε», τον βρίσκει να αναλύει εδώ:

Προσγειώνοντας την ανάλυσή του γύρω από εκείνο που έμεινε ως «Όλοι μαζί τα φάγαμε», ο Θόδωρος Πάγκαλος εξηγούσε, διεξοδικά, το κλίμα που επικράτησε όταν ξέσπασε η μείζων κρίση του 2009: