Η Αιγυπτιώτικη παρουσία του Ελληνισμού

Ένα μεγάλο μέρος της ιστορικής διαδρομής του Ελληνισμού – και ιδίως εκείνου που άπλωσε παροικιακές/ομογενειακές ρίζες – υπήρξε ταυτισμένο με την παρουσία στην Αίγυπτο.

Στις Εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ-economia Publishing, μια σειρά βιβλίων της Ματούλας Τομαρά-Σιδέρη – καθηγήτριας Ιστορίας/Δημογραφίας στο Πάντειο, επιστημονικής διευθύντριας του Ιστορικού Αρχείου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και επιστημονικής υπευθύνου του Ομίλου Μελέτης Αιγυπτιώτη Ελληνισμού – φώτισαν πτυχές αυτής της παρουσίας.

Πρόκειται για τις «Αλεξανδρινές Οικογένειες: Χωρέμη – Μπενάκη – Σαλβάγου»  (2004-2007-2013), για τους «Έλληνες του Καΐρου» (2007-2016) και για τον «Αιγυπτιώτη Ελληνισμό στους δρόμους του βαμβακιού» (2011, 2022).

Σε άμεση συνάφεια και το «Ευεργετισμός και νεοελληνική πραγματικότητα» (2016), καθώς στην εκδήλωση της ιδιαίτερης αυτής κοινωνικής δράσης που είναι ο ευεργετισμός, ο Ελληνισμός της Αιγύπτου είχε ανέκαθεν διεκδικήσει ιδιαίτερη θέση.


Αλεξανδρινές οικογένειες: οι Μπενάκηδες

Η οικογένεια Μπενάκη υπήρξε επιδραστική ασφαλώς λόγω της οικονομικής επιφάνειας που απέκτησε (σε συνεργασία και με την οικογένεια Χωρέμη) αλλά και με την συνάφεια που απέκτησε ο γενάρχης Εμμανουήλ Μπενάκης με τις τραπεζικές εργασίες- και τις σχέσεις με την διεθνή κοινότητα.

Αυτή του η εξοικείωση με τα δημόσια πράγματα του έδωσε εν συνεχεία την δυνατότητα να βρεθεί και στον πολιτικό στίβο της Ελλάδας στο πλευρό του Ελευθερίου Βενιζέλου, αλλά και ως Δήμαρχος Αθηναίων.

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ]