Η Αιγυπτιώτικη παρουσία του Ελληνισμού

Ένα μεγάλο μέρος της ιστορικής διαδρομής του Ελληνισμού – και ιδίως εκείνου που άπλωσε παροικιακές/ομογενειακές ρίζες – υπήρξε ταυτισμένο με την παρουσία στην Αίγυπτο.

Στις Εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ-economia Publishing, μια σειρά βιβλίων της Ματούλας Τομαρά-Σιδέρη – καθηγήτριας Ιστορίας/Δημογραφίας στο Πάντειο, επιστημονικής διευθύντριας του Ιστορικού Αρχείου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και επιστημονικής υπευθύνου του Ομίλου Μελέτης Αιγυπτιώτη Ελληνισμού – φώτισαν πτυχές αυτής της παρουσίας.

Πρόκειται για τις «Αλεξανδρινές Οικογένειες: Χωρέμη – Μπενάκη – Σαλβάγου»  (2004-2007-2013), για τους «Έλληνες του Καΐρου» (2007-2016) και για τον «Αιγυπτιώτη Ελληνισμό στους δρόμους του βαμβακιού» (2011, 2022).

Σε άμεση συνάφεια και το «Ευεργετισμός και νεοελληνική πραγματικότητα» (2016), καθώς στην εκδήλωση της ιδιαίτερης αυτής κοινωνικής δράσης που είναι ο ευεργετισμός, ο Ελληνισμός της Αιγύπτου είχε ανέκαθεν διεκδικήσει ιδιαίτερη θέση.


Αλεξανδρινές οικογένειες: τέσσερεις γενεές Χωρέμηδων

Η οικογένεια Χωρέμη υπήρξε – σε συνεταιρική σχέση και με εκείνη των Μπενάκηδων – από τις πιο επιδραστικές την ζωή της παροικίας. Τέσσερεις γενεές, με ρίζα από την Χίο, καταγράφονται. Τέσσερεις γενιές με οικονομική δράση. Δίπλα από την οποία, όμως, ξετυλίγεται και κοινωνική/ευεργετική δραστηριότητα. Χαρακτηριστική η πορεία ζωής του Γεωργίου Χωρέμη, στο ξεκίνημα του 20ο αιώνα, με παράλληλη την εμπορική δράση και την κοινωνική προσφορά ιδίως προς την πατρογονική Χίο. Είναι εντυπωσιακό το πώς ο ίδιος είχε προετοιμάσει («Τελευταίαι μου θελήσεις») το πέρασμά του στον θάνατο:

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ]