Επανεξετάζοντας τον Αναπτυξιακό Νόμο

Η συζήτηση για την ανάπτυξη, και μάλιστα για στηριζόμενη διαχρονικά στις ενισχυόμενες επενδύσεις αναπτυξιακή προσπάθεια, ξεκινά πριν 4 δεκαετίες με την ψήφιση του Αναπτυξιακού/Επενδυτικού Νόμου 1262/1982 «για την παροχή κινήτρων ενίσχυσης της Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης». Έκτοτε, και μέχρι σήμερα, έχουν ψηφισθεί – και εφαρμοσθεί – 8 διαδοχικοί νόμοι με την ίδια στόχευση, πλην όμως η συζήτηση για τα αποτελέσματα που επήλθαν, για το «αναπτυξιακό αποτύπωμα» των νόμων αυτών έχει παραμείνει σε εμβρυϊκή κατάσταση.

Η μελετητική δουλειά του Κωνσταντίνου Χ. Οικονόμου, με σπουδές στην Πάντειο, το LSE και το Cambridge, προσεγγίζει κριτικά ακριβώς αυτή την διαδοχή νόμων, προθέσεων και προβληματικών εφαρμογών. Ο Αναπττυξιακός νόμος της Ελλάδας, κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κέρκυρα-economia Publishing τον Ιανουάριο του 2022, ξεπερνώντας το ακαδημαϊκό κοινό και εντασσόμενος στη γενικότερη δημόσια συζήτηση.

Αναπτυξιακός Νόμος και Απασχόληση

Ένας από τους βασικούς στόχους των διαδοχικών αναπτυξιακών νόμων θεωρήθηκε – και αυτό υποστηρίχθηκε εμφατικά στις σχετικές αιτιολογικές εκθέσεις των νόμων, αλλά και στις πολιτικές διαδικασίες υποστήριξής τους – η δημιουργία ή/και η αναβάθμιση θέσεων απασχόλησης. Όπως εξηγείται στο βιβλίο του Κ. Οικονόμου, η απολογιστική εξέταση των Αναπτυξιακών δεν δείχνει αληθινά θετική επίδραση στο επίπεδο της απασχόλησης, ενώ προτείνει προσεγγίσεις βελτίωσης του καθεστώτος.