Αρχική/Ματιές σε βιβλία μας/Φεμινιστικά οικονομικά: διπλή απελευθέρωση

Μια φεμινιστική ματιά στην οικονομική επιστήμη

Η προσπάθεια να φωτισθούν υπό μια γυναικεία ματιά τα σύγχρονα Οικονομικά, αλλά και να απαλλαγούν τα ίδια αυτά Οικονομικά από μια σειρά προκαταλήψεων και στρεβλώσεων, αυτή ήταν η πρόθεση του Η απελευθέρωση της οικονομικής επιστήμης: Η γυναικεία ματιά για την οικογένεια, την εργασία και την παγκοσμιοποίηση, των Drucilla Barker και Susan Feiner – οικονομολόγων αλλά και ειδικών στις γυναικείες σπουδές/Women’s Studies – που κυκλοφόρησε το 2009 από τις Εκδόσεις Κέρκυρα-economia Publishing.

Δηλώνοντας ευθύς εξαρχής «φεμινίστριες και οικονομολόγοι», η  Barker και Feiner παρατηρούν εξ αρχής ότι στα Οικονομικά υπάρχει «μια αναμφισβήτητα ανδροκεντρική προσέγγιση, που αποδέχεται την ανωτερότητα των ανδρών και την κατωτερότητα των γυναικών ως φυσιολογική και αμοιβαία ωφέλιμη». Σε αυτό επεδίωξαν να δώσουν μια απάντηση/μιαν αντίθετη προσέγγιση.


Φεμινιστικά οικονομικά: διπλή απελευθέρωση

Κλείνοντας την εισαγωγική της παρουσίαση στο βιβλίο των Dr. Barker-S. Feiner για «την γυναικεία ματιά» στα Οικονομικά, η Αντιγόνη Λυμπεράκη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αφενός μ’ αυτόν τον τρόπο συντελείται μια απελευθέρωσή τους από προκαταλήψεις, αφετέρου όμως – μέσω της επίδρασης στην διαμόρφωση οικονομικής πολιτικής – μπορεί και βελτιώνει την σχετική θέση των γυναικών, εντέλει όμως βελτιώνει τις επιδόσεις των σύγχρονων οικονομιών συνολικά.

[Διαβάστε εδώ]

___________________

Drucilla K. Barker είναι καθηγήτρια οικονομικής επιστήμης και γυναικείων σπουδών στο Πανεπιστήμιο Hollins.

Susan F. Feiner είναι καθηγήτρια οικονομικής επιστήμης και γυναικείων σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Νότιου Μέιν.

Η Αντιγόνη Λυμπεράκη είναι καθηγήτρια στο τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε οικονομικά και ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Sussex (Institute of Development Studies). Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Αθηνών, Πάντειο και City University of New York (Queen’s College). Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και βιβλία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό γύρω από θέματα βιομηχανικής αναδιάρθρωσης, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μετανάστευσης και απασχόλησης.

By |2023-11-02T18:41:55+03:002 Νοεμβρίου, 2023|Ματιές σε βιβλία μας|

Share This Post With Others!

Go to Top