Η Αιγυπτιώτικη παρουσία του Ελληνισμού

Ένα μεγάλο μέρος της ιστορικής διαδρομής του Ελληνισμού – και ιδίως εκείνου που άπλωσε παροικιακές/ομογενειακές ρίζες – υπήρξε ταυτισμένο με την παρουσία στην Αίγυπτο.

Στις Εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ-economia Publishing, μια σειρά βιβλίων της Ματούλας Τομαρά-Σιδέρη – καθηγήτριας Ιστορίας/Δημογραφίας στο Πάντειο, επιστημονικής διευθύντριας του Ιστορικού Αρχείου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και επιστημονικής υπευθύνου του Ομίλου Μελέτης Αιγυπτιώτη Ελληνισμού – φώτισαν πτυχές αυτής της παρουσίας.

Πρόκειται για τις «Αλεξανδρινές Οικογένειες: Χωρέμη – Μπενάκη – Σαλβάγου»  (2004-2007-2013), για τους «Έλληνες του Καΐρου» (2007-2016) και για τον «Αιγυπτιώτη Ελληνισμό στους δρόμους του βαμβακιού» (2011, 2022).

Σε άμεση συνάφεια και το «Ευεργετισμός και νεοελληνική πραγματικότητα» (2016), καθώς στην εκδήλωση της ιδιαίτερης αυτής κοινωνικής δράσης που είναι ο ευεργετισμός, ο Ελληνισμός της Αιγύπτου είχε ανέκαθεν διεκδικήσει ιδιαίτερη θέση.


Αλεξανδρινές οικογένειες: συγκρότηση της παροικίας

Η ελληνική παρουσία στην Αίγυπτο στηρίχθηκε στην επιχειρηματική δραστηριοποίηση με την άνθηση σε τομείς όπως η καλλιέργεια του βαμβακιού, το κύκλωμα του καπνού, οι μεταφορές/η ναυτιλία, γενικά το εμπόριο αλλά και οι τραπεζικές εργασίες.

Ξεκινώντας από τα μέσα του 19ου αιώνα με τον Μιχ. Τοσίτσα (επί Μωχάμετ Αλη) η ελληνική παροικία στην Αλεξάνδρεια συγκροτείται και ενισχύεται.

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ]