Όταν η ελληνική επιχειρηματικότητα αναστοχαζόταν το πέρασμά της
από τον 20ό στον 21ο αιώνα

Στο γύρισμα του αιώνα – και με φόντο τον εορτασμό των 65 χρόνων κυκλοφορίας της – η Οικονομική Επιθεώρηση, συνέχεια της Βιομηχανικής Επιθεωρήσεως που ξεκίνησε τον βηματισμό της το 1934, είχε πάρει την πρωτοβουλία μιας μεγάλης έκθεσης γύρω από την βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα.

Η έκθεση εκείνη είχε συνοδευθεί και από την έκδοση Ελληνικές επιχειρήσεις από τον 20ό στον 21ο αιώνα, ενώ πραγματοποίησε τέσσερεις εκδόσεις (η πρώτη το 1999, η τελευταία το 2008).

Σ’ αυτήν παρουσιάζονταν οι εξελίξεις σε βασικούς κλάδους, αλλά και περιγραφές επιχειρήσεων και προσώπων από τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο. Μερικές στιγμές εκείνου του εγχειρήματος:


Η μεταπολεμική περίοδος: άνοδος και υποχώρηση

Μετά την μεγάλη καταστροφή που έφερε ο Πόλεμος, η Κατοχή και ο Εμφύλιος, η επιχειρηματικότητα έκανε στην Ελλάδα έκανε μιαν εντυπωσιακή επαναφορά/ανάκαμψη, η οποία συνεχίστηκε – με αιχμή την βιομηχανία – επί δυο δεκαετίες. Πλην όμως η τελευταία φάση του 20ού αιώνα είδε την ανταγωνιστικότητά της να υποχωρεί και τις συνολικές επιδόσεις της οικονομίας να φθίνουν.

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ]