Αρχική/Ματιές σε βιβλία μας/Η πρόκληση της μεταπολεμικής Ανασυγκρότησης – και η σκιά του Εμφυλίου

Όταν ο ΣΕΒ αναλογιζόταν τα 100 χρόνια του

Με αφορμή τα 100 χρόνια διαδρομής του ΣΕΒ στην ελληνική οικονομία και την επιχειρηματική κοινότητα, κυκλοφόρησε το 2007 – με παραγωγή των Εκδόσεων Κέρκυρα-economia Publishing, γενική επιμέλεια Γεωργίας Μ. Πανσεληνά και Μαρίας Μαυροειδή – ένα ιδιαίτερο έργο, με τίτλο “Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών 1907-2007. Ένας αιώνας στην υπηρεσία της επιχειρηματικής ιδέας”. Το οποίο, ακριβώς, παρακολούθησε το πώς δημιουργήθηκε, αναπτύχθηκε και ωρίμασε ο Σύνδεσμος «στην υπηρεσία της επιχειρηματικής ιδέας». Βήμα-το-βήμα, παρακολουθεί κανείς αυτήν την διαδικασία, με βάση ντοκουμέντα της εποχής.


Η πρόκληση της μεταπολεμικής Ανασυγκρότησης – και η σκιά του Εμφυλίου

Η έξοδος της Ελλάδας από τον Πόλεμο και την Κατοχή δεν σήμανε και το τέλος των περιπετειών της οικονομίας (κι ακόμη περισσότερο της κοινωνίας), καθώς ο Εμφύλιος έδωσε μια διαταρακτική συνέχεια που άλλες χώρες δεν γνώρισαν.

Ωστόσο, η ανασυγκρότηση είχε πλέον δρομολογηθεί: ο ΣΕΒΒ (Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων και Βιοτεχνών) παρακολούθησε δραστήρια – χωρίς, πάντως, να αποφύγει την ανάμειξη στις αντιδικίες γύρω από το πρότυπο ανάπτυξης: κρατικοκεντρικό ή φιλελεύθερο.

[Διαβάστε εδώ]

 

_________________________________________________

Η Γεωργία Μ. Πανσεληνά σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν ζητήματα οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας στη νεότερη Ελλάδα, ενώ έχει ασχοληθεί με θέματα οργάνωσης αρχείων, προστασίας και συντήρησης υλικού.
Δραστηριοποιείται στο χώρο των εκδόσεων είτε ως συντάκτρια είτε ως επιμελήτρια/σύμβουλος βιβλίων. Υπήρξε διευθύντρια του Αρχείου Βοβολίνη και επιμελήθηκε πολλές εκδόσεις αλλά και εκθέσεις, βασισμένες σε τεκμήρια του Αρχείου.

Η Μαρία Μαυροειδή σπούδασε Ιστορία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη βιομηχανική αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Birmingham. Συμμετείχε στη δημιουργία του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης, καθώς και σε ερευνητικά προγράμματα για την καταγραφή-διάσωση της βιομηχανικής κληρονομιάς στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
Είναι επιστημονική συνεργάτης του Ιστορικού Αρχείου της ΔΕΗ στους τομείς της καταγραφής-τεκμηρίωσης μηχανολογικού εξοπλισμού και της συγκρότησης του Αρχείου Προφορικών Μαρτυριών της επιχείρησης.

By |2023-10-13T11:31:39+03:0012 Οκτωβρίου, 2023|Ματιές σε βιβλία μας|

Share This Post With Others!

Go to Top