«Γράμματα Πολέμου»: ξαναζωντανεύοντας μνήμες και κλίμα του ΄40

Μπορεί η συμμετοχή της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – έτσι όπως σφραγίσθηκε στην συλλογική μνήμη με τις ημέρες του 1940-41 στον ΕλληνοΙταλικό πόλεμο, το μέτωπο της Αλβανίας και μέχρι την Γερμανική εισβολή που έφερε την Κατοχή – να αποτελεί πλέον αχνή μνήμη. Ωστόσο, το κλίμα που χαρακτήρισε εκείνη την εποχή έχει ενσωματωθεί στην βιωματική συνέχεια της Ελλάδας/των Ελλήνων.

Με επιμέλεια Γεωργίας Μ. Πανσεληνά, η Εταιρεία Πολιτικών και Οικονομικών Μελετών Βοβολίνη AMKE κωδικοποίησε και παρουσίασε χαρακτηριστικά τμήματα της αλληλογραφίας των αδελφών Κωνσταντίνου (δημοσιογράφος, πολιτικός και ιστορικός) και Σπύρου Αντ. Βοβολίνη (ιδρυτής, ιδιοκτήτης και εκδότης του μηνιαίου οικονομικού περιοδικού Βιομηχανική Επιθεώρησις από το 1934 έως και το 1990) από το Αλβανικό μέτωπο, από στρατιωτικά νοσοκομεία και τόπους της εποχής, με την μητέρα τους και με φίλους ή συστρατιώτες.

Πρόκειται για σπαράγματα από μια αναδρομή σε ημέρες που έμειναν στην συλλογική μνήμη ως έκφραση υψηλών εννοιών και οραμάτων, αλλά και είχαν μέσα τους την ανθρώπινη καθημερινότητα της εποχής.


Ο Κωνσταντίνος και ο Σπύρος Βοβολίνης αλληλογραφούν από στρατιωτική μονάδα σε στρατιωτικό νοσοκομείο

Όσο προχωρούν οι εξελίξεις στο μέτωπο, η επικοινωνία των δυο στρατευμένων αδελφών Βοβολίνη – του μεγαλύτερου Σπύρου και του νεότερου Κωνσταντίνου – προσπαθεί να καλύψει τις αποστάσεις και την ανησυχία, από στρατιωτική μονάδα σε νοσοκομείο Ιωαννίνων (όπου ο καθηγητής Ιατρικής Ξενοφών Κοντιάδης, παππούς του νυν καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, χειρούργησε μαζί με τον ιατρό Πάνο Αλεξίου τον Σπύρο), ενώ στις αρχές του 1941 πλέον από Αθήνα.

Η προσπάθεια είναι να δοθούν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία της καθημερινής ζωής, ειδήσεις γνωστών, συγγενών, φίλων.

[Γράμμα του Κωνσταντίνου]

«Γράφε κάθε μέρα»! του έγραψε ο Σπύρος στο κάτω μέρος του γράμματος…

[Γράμμα του Σπύρου]