Advertisement

“Πίστευε στην ανάγκη ενός νέου εθνικού κοινωνικού συμβολαίου”

Την παρουσία του Οδυσσέα Κυριακόπουλου στον επιχειρηματικό κόσμο, ειδικότερα την Ελληνική μεταλλευτική και μεταποιητική βιομηχανία – με βάση τις οικογενειακές επιχειρήσεις Βωξίτες Παρνασσού, Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης/S&B, ήδη μέλος του Ομίλου IMERYS, σε δύσκολους καιρούς και σε φάσεις δυναμικής ανόδου – τίμησε με ιδιαίτερο τρόπο ο ΣΕΒ. Του οποίου ο Οδυσσέα Κυριακόπουλος διετέλεσε Πρόεδρος στο διάστημα 2000 – 2006, στηρίζοντας αποφασιστικά το άνοιγμα του Συνδέσμου προς ευρύτερη στόχευση και δημόσια δράση.

Σε αντιστοίχιση με αυτό το προσωπικό και επιχειρηματικό στίγμα του Οδυσσέα Κυριακόπουλου – ο οποίος υπηρέτησε και ως Αντιπρόεδρος της UNICE/Business Europe, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιομηχανιών, αλλά και πρόεδρος του ΙΟΒΕ το 2011-14, συμβάλλοντος στην ανάδειξη του Ινστιτούτου ως ανεξάρτητου μελετητικού φορέα – ο ΣΕΒ δημιούργησε την Χορηγία «Οδυσσέας Κυριακόπουλος» που θα στηρίζει τα επόμενα 5 χρόνια το «Junior Achievement Greece».

Μιλώντας στην τιμητική εκδήλωση που οργάνωσε στα πλαίσια ειδικής συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου του Συνδέσμου (5 Απριλίου), ο Πρόεδρος του ΔΣ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, που αναφέρθηκε στον Οδ. Κυριακόπουλου ως πολύτιμο μέντορα, συμπαραστάτη και φίλο, τόνισε: «Ο Οδυσσέας ήταν μια πολυτάλαντη προσωπικότητα, μια πληθωρική παρουσία που σπάνια περνούσε απαρατήρητη. Εξωστρεφής, δημιουργικός, ανατρεπτικός, κοσμοπολίτης, με πολλά ενδιαφέροντα και γνώσεις. Συνειδητοποιημένος Ευρωπαίος, υπερήφανος Έλληνας, με αίσθηση καθήκοντος και με ειλικρινή διάθεση προσφοράς».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΕ του Συνδέσμου Ευθύμιος Βιδάλης χαρακτήρισε τον Οδ. Κυριακόπουλο «σπουδαία προσωπικότητα των επιχειρήσεων, του δημοσίου διαλόγου, των τεχνών, της  Ελλάδας που κοιτάει μπροστά και μακριά και που προσπαθεί να προοδεύει διαρκώς. Έχοντας πλήρη επίγνωση των προνομίων που απολάμβανε, επέλεξε να τα μετατρέψει σε ευθύνη και υποχρέωση ώστε να συνεισφέρει πολύ σημαντικά με τη σειρά του και στην κοινωνία μας. Έτσι βρέθηκε να προσφέρει στον ΣΕΒ και να ηγείται δια του παραδείγματος στη μάχη απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής».

Στην εκδήλωση τιμής μίλησαν επίσης οι διατελέσαντες Πρόεδροι του ΣΕΒ Στέλιος Αργυρός, Χάρης Κυριαζής, Δημήτρης Δασκαλόπουλος και Θόδωρος Φέσσας, ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος, και η κυρία Ρένα Κουμάντου (πρώην Γενική Διευθύντρια Συμβουλίου ΣΕΒ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη).

Ευχαριστώντας από μέρους της οικογένειας, ο Πάρης Κυριακόπουλος, γιος του Οδυσσέα και ταμίας του ΔΣ του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement, αναφέρθηκε στις ιδέες και τα πιστεύω του πατέρα του γύρω από τον ΣΕΒ και τον καίριο θεσμικό ρόλο των κοινωνικών εταίρων, τονίζοντας ότι «πίστευε στην ανάγκη ενός νέου εθνικού κοινωνικού συμβολαίου με γνώμονα το ευρύτερο συμφέρον». Ομοίως στις προϋποθέσεις ενός συνεχούς και εποικοδομητικού  κοινωνικού  διαλόγου, που σύμφωνα με τον Οδυσσέα Κυριακόπουλο, είναι η ειλικρίνεια, η αμοιβαία εκτίμηση και η  εμπιστοσύνη.» Τέλος, τόνισε ότι «τον πατέρα μου, όμως, δεν τον τιμάτε μόνο σήμερα, αλλά καθημερινά με την συνέχιση του ειλικρινούς διαλόγου, βασισμένου στην αμοιβαία εκτίμηση και εμπιστοσύνη και με γνώμονα το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον».

Στη μακρά πορεία της Βιομηχανικής / Οικονομικής Επιθεώρησης, ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος υπήρξε πάντα συμπαραστάτης, παραχωρώντας ουσιαστικές συνεντεύξεις. Συνέχισε έτσι μια σχέση που είχε καλλιεργηθεί από την εποχή του πατέρα του, Πάρι Κυριακόπουλου, καθώς και της μητέρας του Καίτης Κυριακοπούλου, που συνέχισε την οικογενειακή επιχείρηση μετά τον θάνατο του πατέρας της και σταθερά υποστήριζε τη Βιομηχανική Επιθεώρηση. Επιλέγοντας μόνο ένα απόσπασμα, θα ξεχωρίσουμε από την τελευταία συνέντευξή του προς την Οικονομική Επιθεώρηση: «Η χαμηλή ανταγωνιστικότητα παραμένει ένα από τα σημαντικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα. Η ανταγωνιστικότητα είναι πρώτιστη ευθύνη των επιχειρήσεων και την αναλαμβάνουμε».

Το 2006, ενόψει της συμπλήρωσης ενός αιώνα ‘ζωής’ για τον ΣΕΒ,  ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος θέλησε να εκδοθεί ένα σχετικό λεύκωμα. Υπό τη γενική επιμέλεια της Γεωργίας Μ. Πανσεληνά και της Μαρίας Μαυροειδή και με παραγωγή των Εκδόσεων ΚΕΡΚΥΡΑ-economia PUBLISHING, κυκλοφόρησε το 2007 (όταν πλέον τη σκυτάλη του ΣΕΒ είχε λάβει ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος) το έργο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών 1907-2007. Ένας αιώνας στην υπηρεσία της επιχειρηματικής ιδέας. Το βιβλίο καταγράφει το πώς δημιουργήθηκε, αναπτύχθηκε και ωρίμασε ο Σύνδεσμος ‘στην υπηρεσία της επιχειρηματικής ιδέας’, στη βάση ντοκουμέντων της εποχής.