Ευτυχία: Μαθήματα από μια νέα επιστήμη

Εδώ και δεκαετίες, η πεμπτουσία της οικονομικής πολιτικής – και των Οικονομικών, που τα διδάγματά τους επιχείρησαν τις ίδιες αυτές δεκαετίες να οδηγήσουν την οικονομική πολιτική ανά τον κόσμο – ήταν η αναζήτηση της ευημερίας μέσα από (κυρίως) την αύξηση του ΑΕΠ/του προϊόντος, των εισοδημάτων.

Στο βιβλίο του Ευτυχία: Μαθήματα από μια νέα επιστήμη (κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ-economia PUBLISHING το 2011) ο Richard Layard, καθηγητής στο LSE και ιδρυτής του Centre for Economic Performance, ήδη μέλος της Βουλής των Λόρδων, επιχειρεί να στρέψει την συζήτηση αλλού: στην αναζήτηση της (πολύ πιο δύσκολα μετρήσιμης) ανθρώπινης ευτυχίας. Ιδού πώς εξηγεί ο ίδιος την προσπάθειά του αυτή.


Πώς βλέπει την συζήτηση περί ευτυχίας ο σύγχρονος κόσμος

Έχοντας ξεναγήσει τον αναγνώστη στην μεγάλη αναζήτηση του τι μπορεί (και τι δεν μπορεί) να εξασφαλίσει την ανθρώπινη ευτυχία, έχοντας βαδίσει τους δρόμους της φιλοσοφίας και αξιοποιήσει τα διδάγματα της κοινωνιολογίας ή και της ψυχολογίας, ο Richard Layard στο βιβλίο «Ευτυχία: Μαθήματα από μια νέα επιστήμη» καταλήγει αφενός στην κεντρική σημασία που προσλαμβάνει – για τον άνθρωπο του σήμερα – η ευτυχία, αλλ’ αφετέρου και σε μια κωδικοποίηση των πηγών της εν λόγω ανθρώπινης ευτυχίας. Και τα δυο, αξίζουν την προσοχή:

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ]

_____________________________

Ο Richard Layard είναι ένας κορυφαίος οικονομολόγος που πιστεύει ότι η ευτυχία της κοινωνίας δεν ισούται απαραίτητα με το εισόδημά της. Είναι γνωστός πιο πολύ για το έργο του σε θέματα ανεργίας και ανισοτήτων, το οποίο και αποτέλεσε τη φιλοσοφική βάση για τις βελτιωμένες πολιτικές της Βρετανίας σχετικά με την ανεργία. Ίδρυσε το Κέντρο Οικονομικής Απόδοσης στο London School of Economics, ενώ από το 2000 είναι μέλος της Βουλής των Λόρδων. Οι έρευνές του γύρω από το αντικείμενο της ευτυχίας συνδυάζουν ευρήματα από πολλούς τομείς μεταξύ των οποίων η ψυχολογία, η νευροεπιστήμη, τα οικονομικά, η κοινωνιολογία και η φιλοσοφία.

Η Αντιγόνη Λυμπεράκη είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε οικονομικά και ανάπτυξη στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Sussex (Institute of Development Studies). Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Αθηνών, Πάντειο και City University of New York (Queen’s College). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν τις στρατηγικές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τις οργανωτικές και εργασιακές διαστάσεις της ευελιξίας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, τη γήρανση του πληθυσμού και την οικιακή εργασία.

Ο Γιώργος Καβέτσος είναι οικονομολόγος και εργάζεται ως ερευνητής (research fellow) στο London School of Economics. Είναι κάτοχος πτυχίου οικονομικών από το City University του Λονδίνου, μεταπτυχιακών τίτλων στα χρηματοοικονομικά και οικονομικά από το Imperial College London και University College London (UCL) αντίστοιχα, και διδακτορικού διπλώματος στα οικονομικά από το Imperial College London. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στην οικονομική ανάλυση των δημοσίων οικονομικών και συγκεκριμένα στα οικονομικά της ευημερίας (welfare economics) και στα συμπεριφορικά οικονομικά (behavioral economics).