Η διαδικασία διαδοχής στις οικογενειακές επιχειρήσεις

Τα τελευταία χρόνια, ένα θέμα που πάντοτε απασχολούσε την επιχειρηματική κοινότητα – η διαδοχή στις επιχειρήσεις, και μάλιστα σ’ εκείνες που έχουν κλειστό, οικογενειακό χαρακτήρα –  αλλά σπανίως προσεγγιζόταν με τρόπο άλλο από τον εμπειρικό, άρχισε να αναλύεται με πιο αναλυτικό τρόπο.

Στο βιβλίο των Αστέριου Κεφαλά και Χρήστου Γεωργίου, που κυκλοφόρησε το 2013 από τις Εκδόσεις Κέρκυρα Α.Ε.-economia Publishing, οι συγγραφείς παρουσιάζουν αρχές της «Διαδικασίας διαδοχής στις οικογενειακές επιχειρήσεις» – μάλιστα θέτοντας ήδη ως καθοδηγητικό υπότιτλο το «Δεν υπάρχει επιτυχία χωρίς μια καλή διαδοχή».


Τα στάδια της διαδοχής, της παράδοσης της ευθύνης μιας οικογενειακής επιχείρησης

Ο πυρήνας, η διαδοχή του βιβλίου των Αστ. Κεφαλά και Χρ. Γεωργίου για την «Διαδικασία διαδοχής στις οικογενειακές επιχειρήσεις» δίνεται σε τέσσερα διαδοχικά στάδια/μηνύματα, που ουσιαστικά συμπυκνώνουν και την φιλοσοφία του βιβλίου.

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ]

________________________________

Ο Δρ Αστέριος Γ. Κεφαλάς είναι ομότιμος καθηγητής Μάνατζμεντ στο Terry College of Business του Πανεπιστημίου της Γεωργίας των ΗΠΑ, όπου δίδαξε για 30 χρόνια. Σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, έκανε μεταπτυχιακά στο Μάνατζμεντ στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου της Γερμανίας, και πήρε Διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Iowa των ΗΠΑ.

Ο Δρ. Χρήστος Ε. Γεωργίου, σπούδασε Μηχανολόγος-Μηχανικός στο ΑΠΘ και εργάσθηκε επί σειρά ετών ως μελετητής, για λογαριασμό εταιρειών του ιδιωτικού τομέα με αντικείμενα την εκπόνηση μελετών οργάνωσης και στρατηγικής ανάπτυξης. Από το 2003 είναι Διευθυντής Τεκμηρίωσης και Μελετών του ΣΒΒΕ και επικεφαλής της ελληνικής ερευνητικής ομάδας που συνεργάζεται με το Institute for Management Development (IMD), για την κατάρτιση της Ετήσιας Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας (WCY).