Στον Αντόνιο Γκουτιέρες το Βραβείο Θεοφανώ

Στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και στον Γενικό Γραμματέα του, António Gutteres, απονεμήθηκε το φετινό 4ο πανευρωπαϊκό Βραβείο Αυτοκράτειρα Θεοφανώ, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε, παρουσία του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, στο μνημείο της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη – ένα μνημείο ορόσημο και μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, που σηματοδοτεί τη ρωμαϊκή, βυζαντινή, ορθόδοξη, οθωμανική και ελληνική επιρροή, αντανακλώντας ιστορικά τις πολυπολιτισμικές επιρροές της Ευρώπης.

Το φετινό βραβείο απονεμήθηκε στον ΟΗΕ ως αναγνώριση της πολύτιμης συμβολής του στην οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των εθνών, τη σταθερή δέσμευσή του για ειρήνη και το έργο του στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας, ιδανικά που βρίσκονται στον πυρήνα των βασικών αρχών του Ιδρύματος Θεοφανώ. «Σε αυτούς τους καιρούς διχασμού και αλληλοσπαραγμού αυτό το Βραβείο θα αποτελέσει έμπνευση να αγωνιστούμε περαιτέρω για ένα πιο δίκαιο, βιώσιμο και ειρηνικό μέλλον για όλους», ανέφερε στο μήνυμά του ο κ. António Gutteres. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ υπογράμμισε πως ο πλανήτης αντιμετωπίζει σημαντικές δοκιμασίες, με τον πόλεμο να επιστρέφει στην Ευρώπη, παλιές εντάσεις να αναζωπυρώνονται, νέους κινδύνους να αναδύονται, τη Δημοκρατία να απειλείται και τον αυταρχισμό να προελαύνει. Τόνισε, ωστόσο, ότι μέσα από τα μαύρα σύννεφα διακρίνει αχτίδες ελπίδας και μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι η συμπόρευση ως μία ανθρώπινη οικογένεια, η οικοδόμηση μιας συμμαχίας ειρήνης: «Αυτό το πνεύμα σφυρηλάτησης της ενότητας μεταξύ γεωγραφικών περιοχών και πολιτισμών, αυτή είναι η κληρονομιά της Αυτοκράτειρας Θεοφανώ και παραμένει ο καθοδηγητικός στόχος των Ηνωμένων Εθνών: η γεφύρωση των χασμάτων, η αποκατάσταση των σχέσεων, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης, η διεύρυνση των ευκαιριών και η μέριμνα ώστε να μην μείνει ποτέ κανένας πίσω, και η ανανέωση της δέσμευσης για προσήλωση στη συνεργασία και η προώθηση της γενναιότητας του συμβιβασμού».

Ο Σταύρος Ανδρεάδης

Στη διαδρομή του Βραβείου Αυτοκράτειρα Θεοφανώ αναφέρθηκε ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Ιδρύματος, Σταύρος Ανδρεάδης, σημειώνοντας πως «Όταν το 2019 ξεκίνησε η ευγενής αυτή πρωτοβουλία, κανείς μας δεν φανταζόταν την αλματώδη πορεία του θεσμού μέσα σε μόλις 3 χρόνια», και συνέχισε αναφερόμενος ότι η φετινή βράβευση βρίσκει τον πλανήτη και ειδικότερα την ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου σε μια πραγματικά κρίσιμη στιγμή για την ειρήνη και την ευημερία των ανθρώπων της. «Στην παγκόσμια αυτή κρίση, είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ καταλυτική η ενδυνάμωση της κοινωνίας των Εθνών, ώστε να εκφράσει την παγκόσμια επιθυμία για την επιβολή κανόνων και δράσεων με άξονα και στόχο τον ανθρωπισμό και την ειρήνη».

Ο Herman Van Rompuy

Για την πορεία του ΟΗΕ από την ίδρυσή του το 1945, που ήρθε ως απάντηση στις αγωνιώδεις κραυγές των ανθρώπων του κόσμου για ειρήνη και ασφάλεια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και για τις προσκλήσεις και τις απειλές της ανθρωπότητας σήμερα μίλησε ο πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής του Ιδρύματος, Herman Van Rompuy. Ο ίδιος εξήρε τη στάση του τιμώμενου στην αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων, κάνοντας ειδική αναφορά στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε πριν από έναν χρόνο για να επιτραπούν οι εξαγωγές σιταριού στην Ουκρανία και να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της πείνας στον κόσμο. «Οι πόλεμοι και το κλίμα είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα. Αυτό είναι που κάνει τον κόσμο μας τόσο επικίνδυνο σήμερα. Ο γενικός γραμματέας António Gutteres, το προσωπικό του και οι συνάδελφοί του που είναι υπεύθυνοι για τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του ΟΗΕ αξίζουν τη βαθιά μας εκτίμηση», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Van Rompuy τόνισε πως πρέπει να ξεπεραστεί η δυσπιστία μεταξύ των χωρών και να υπάρξει συνεργασία τουλάχιστον για τα βασικά ζητήματα, όπως είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η επάρκεια τροφίμων. «Ο ΟΗΕ είναι ένα μήνυμα και ένας Οργανισμός. Όσο λιγότερο ώριμος είναι ο χρόνος για αυτό το μήνυμα, τόσο περισσότερα πρέπει να κάνουμε για να ωριμάσει. Πρέπει να είμαστε ακτιβιστές για την ανθρωπότητα. Σε αυτό θέλει να συμβάλει και το Βραβείο Θεοφανώ, σε αυτόν τον απλό και ευγενή σκοπό», σημείωσε.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Στη φιλοσοφία και το έργο του ΟΗΕ και στη σταθερή συμπόρευση της Ευρώπης με τις ιδέες και τις αξίες των Ηνωμένων Εθνών εστίασε στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Υπενθύμισε ότι πριν από έναν χρόνο, το Ίδρυμα Θεοφανώ βράβευσε τον Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ, η ορχήστρα του οποίου συγκεντρώνει μουσικούς από το Ισραήλ, την Παλαιστίνη και πολλές άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. «Οι μουσικοί μοιράζονται την ίδια παρτιτούρα. Αποκτούν έναν κοινό στόχο και για να τον πετύχουν, ξεπερνούν βαθιά ριζωμένα στερεότυπα. Διαπιστώνουν ότι όσα τους ενώνουν είναι περισσότερα και πιο ουσιαστικά από όσα τους χωρίζουν. Και αντιλαμβάνονται έμπρακτα ότι με τον διάλογο μπορούν να πετύχουν πολλά περισσότερα από ό,τι με παράλληλους μονόλογους. Πέρσι, λοιπόν, βραβεύτηκε η προσπάθεια για διαπροσωπική πολυμέρεια και γέφυρες μεταξύ ανθρώπων. Φέτος, τιμούμε την προσπάθεια για διακρατική πολυμέρεια και γέφυρες μεταξύ κυβερνήσεων, που ενσαρκώνεται από την αποστολή και το ακούραστο έργο του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε στην ομιλία του.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Miguel Ángel Moratinos, παραλαμβάνει το Βραβείο από τους κ.κ. Ανδρεάδη, Van Rompuy και Σχοινά

Οι κ.κ. Ανδρεάδης και Van Rompuy μαζί με τον κ. Σχοινά παρέδωσαν το βραβείο στον αναπληρωτή γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Miguel Ángel Moratinos, ο οποίος χαρακτήρισε μεγάλη τιμή να το παραλαμβάνει εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα και όλου του προσωπικού του ΟΗΕ. «Επαναλαμβάνω το κάλεσμα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να υποστηρίξουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και να σταθούμε απέναντι στις δυνάμεις του αντισημιτισμού, του αντιμουσουλμανικού φανατισμού και κάθε μορφής μίσους. […] Θα πρέπει να απορρίψουμε σθεναρά την απανθρωπιστική γλώσσα ενάντια σε συγκεκριμένες κοινότητες, να αντισταθούμε στον φανατισμό και να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να επιβάλουμε την ενσυναίσθηση και τον αμοιβαίο σεβασμό μέσω ενός ουσιαστικού διαλόγου», ανέφερε.

Ο Σίμος Παπάνας, στο βιολί και ο Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης, στο πιάνο, ερμηνεύουν τη Δωδεκανησιακή Σουίτα

Η τελετή ολοκληρώθηκε με το μουσικό πρόγραμμα και τη Δωδεκανησιακή Σουίτα του Έλληνα δημιουργού, Γιάννη Κωνσταντινίδη, από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, Σίμο Παπάνα, στο βιολί και τον επίκουρο καθηγητή του τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιώργο-Εμμανουήλ Λαζαρίδη, στο πιάνο.