Η Αιγυπτιώτικη παρουσία του Ελληνισμού

Ένα μεγάλο μέρος της ιστορικής διαδρομής του Ελληνισμού – και ιδίως εκείνου που άπλωσε παροικιακές/ομογενειακές ρίζες – υπήρξε ταυτισμένο με την παρουσία στην Αίγυπτο.

Στις Εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ-economia Publishing, μια σειρά βιβλίων της Ματούλας Τομαρά-Σιδέρη – καθηγήτριας Ιστορίας/Δημογραφίας στο Πάντειο, επιστημονικής διευθύντριας του Ιστορικού Αρχείου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και επιστημονικής υπευθύνου του Ομίλου Μελέτης Αιγυπτιώτη Ελληνισμού – φώτισαν πτυχές αυτής της παρουσίας.

Πρόκειται για τις «Αλεξανδρινές Οικογένειες: Χωρέμη – Μπενάκη – Σαλβάγου»  (2004-2007-2013), για τους «Έλληνες του Καΐρου» (2007-2016) και για τον «Αιγυπτιώτη Ελληνισμό στους δρόμους του βαμβακιού» (2011, 2022).

Σε άμεση συνάφεια και το «Ευεργετισμός και νεοελληνική πραγματικότητα» (2016), καθώς στην εκδήλωση της ιδιαίτερης αυτής κοινωνικής δράσης που είναι ο ευεργετισμός, ο Ελληνισμός της Αιγύπτου είχε ανέκαθεν διεκδικήσει ιδιαίτερη θέση.


Η οικονομική και κοινωνική ζωή των Ελλήνων του Καΐρου

Κατά τρόπο αντίστοιχο προς την εξέλιξη των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας, η οικονομική ζωή στο Κάιρο συναρθρώθηκε προς την διεθνή εμπορική/βιομηχανική δραστηριότητα που εξελισσόταν ανοδικά. Ιδιαίτερος, εδώ, ο ρόλος της καπνοκαλλιέργειας και της βιομηχανοποίησης του καπνού. Εδώ, όμως οι συνθήκες της μεταποίησης του καπνού δημιούργησαν και κοινωνικές/ταξικές τριβές στο εσωτερικό της κοινότητας…

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ]