Οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα: το τέλος ενός δρόμου;

Γραμμένο από έναν άνθρωπο που διαδραμάτισε ρόλο στις τρεις-και-πλέον δεκαετίες όπου εφαρμόσθηκε στην Ελλάδα η πρακτική των ιδιωτικοποιήσεων, το βιβλίο του Κώστα Σ. Μητρόπουλου «Οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα: το τέλος ενός δρόμου;» -το οποίο μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ-economia PUBLISHING στα ελληνικά και στα αγγλικά- επιτρέπει να παρακολουθήσει κανείς την εμφάνιση-εξέλιξη-ωρίμανση του φαινομένου στην Ελλάδα. Και να αξιολογήσει το πώς και τι επιχειρήθηκε, τι και μέχρι ποιου σημείου κατορθώθηκε.


Καινοτομίες που προέκυψαν από τις ιδιωτικοποιήσεις

Η εφαρμογή της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα συνδυάστηκε με την εισαγωγή καινοτομικών στοιχείων. Ξεκινούσαν από εκείνα που σχετίζονταν με το ευρύτερο πλαίσιο πραγματοποίησης τους και κατέληγαν στις τεχνικότερες προσεγγίσεις. Η παρουσίαση/αξιολόγηση Κ. Μητρόπουλου υπό αυτό το πρίσμα.

_______________________________

Ο Κώστας Σ. Μητρόπουλος είναι σύμβουλος επιχειρήσεων με μεγάλη εμπειρία σε εξαγορές και συγχωνεύσεις, αναδιαρθρώσεις, ανάπτυξη στρατηγικής και αποκρατικοποιήσεις. Έχει υπηρετήσει σε κορυφαίες διοικητικές θέσεις σε τραπεζικούς και συμβουλευτικούς οργανισμούς και ήταν, μεταξύ Ιουλίου 2011 και Αυγούστου 2012, ο πρώτος Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Υπήρξε ο ιδρυτής το 1989 και, μέχρι το 2008, Εκτελεστικός Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της KANTOR Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Α.Ε., μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Αργότερα ήταν Εντεταλμένος Σύμβουλος της PwC στην Ελλάδα. Ξεκίνησε την καριέρα του ως σύμβουλος επιχειρήσεων στην Coopers & Lybrand στη Βρετανία. Υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ATTICA BANK, ως Εκτελεστικός Πρόεδρος της Eurobank EFG Equities ΑΕΠΕΥ και Επικεφαλής της Global Equity Investment Banking, Brokerage & Private Equity του ομίλου Eurobank EFG και ως Διευθύνων Σύμβουλος της PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση A.E., η οποία έχει αναλάβει την εκκαθάριση 16 ελληνικών τραπεζών.
Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου τεσσάρων εταιρειών. Στο παρελθόν χρημάτισε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, της Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. και εισηγμένων εταιρειών και επαγγελματικών συνδέσμων, ενώ για πολλά χρόνια ήταν μέλος του Global Advisory Council του London Business School.
Ο Κώστας Μητρόπουλος είναι μηχανολόγος ηλεκτρολόγος του ΕΜΠ με μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων και τα οικονομικά, με ΜSc από το Imperial College και PhD από το London Business School. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά και επαγγελματικά περιοδικά και εφημερίδες.