«Γράμματα Πολέμου»: ξαναζωντανεύοντας μνήμες και κλίμα του ΄40

Μπορεί η συμμετοχή της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – έτσι όπως σφραγίσθηκε στην συλλογική μνήμη με τις ημέρες του 1940-41 στον ΕλληνοΙταλικό πόλεμο, το μέτωπο της Αλβανίας και μέχρι την Γερμανική εισβολή που έφερε την Κατοχή – να αποτελεί πλέον αχνή μνήμη. Ωστόσο, το κλίμα που χαρακτήρισε εκείνη την εποχή έχει ενσωματωθεί στην βιωματική συνέχεια της Ελλάδας/των Ελλήνων.

Με επιμέλεια Γεωργίας Μ. Πανσεληνά, η Εταιρεία Πολιτικών και Οικονομικών Μελετών Βοβολίνη AMKE κωδικοποίησε και παρουσίασε χαρακτηριστικά τμήματα της αλληλογραφίας των αδελφών Κωνσταντίνου (δημοσιογράφος, πολιτικός και ιστορικός) και Σπύρου Αντ. Βοβολίνη (ιδρυτής, ιδιοκτήτης και εκδότης του μηνιαίου οικονομικού περιοδικού Βιομηχανική Επιθεώρησις από το 1934 έως και το 1990) από το Αλβανικό μέτωπο, από στρατιωτικά νοσοκομεία και τόπους της εποχής, με την μητέρα τους και με φίλους ή συστρατιώτες.

Πρόκειται για σπαράγματα από μια αναδρομή σε ημέρες που έμειναν στην συλλογική μνήμη ως έκφραση υψηλών εννοιών και οραμάτων, αλλά και είχαν μέσα τους την ανθρώπινη καθημερινότητα της εποχής.


Μέσα στις πολεμικές επιχειρήσεις, η ζωή του Τύπου δεν διακόπτεται

Όσο οι πολεμικές επιχειρήσεις του 1940-41 συνεχίζονταν, στα μετόπισθεν ο δημοσιογραφικός κόσμος λειτουργούσε. Και οι επαφές φίλων και γνωστών με τους ανθρώπους του μετώπου επιχειρούνταν να διατηρηθούν.

Εδώ, ο Αχιλλεύς Κύρου της «ΕΣΤΙΑΣ» αποκαθιστά επαφή – για τις ευχές των Χριστουγέννων – με τον Κωνσταντίνο Βοβολίνη στην μονάδα του. Για να του θυμίσει να …διαβάζει ανελλιπώς την εφημερίδα που του στέλνεται στο μέτωπο.

[Διαβάστε εδώ]

Από άλλο δημοσιογραφικό μετερίζι, ο Ι. Καραγεώργος (του «Ασυρμάτου», Αθηναϊκής εφημερίδας της εποχής) κάνει αναδρομή σε προηγούμενες εμπειρίες με τον Κ. Βοβολίνη – αλλά και συνδέει με τον βηματισμό της μεγάλης Ιστορίας, την παρουσία στην Αθήνα διεθνών προσωπικοτήτων της εποχής κοκ.

[Διαβάστε εδώ]